Uutiset

Kuljetuskalusto

Kome vie kuljetuskapasiteetin uudelle tasolle

Tehokkuuden maksimointia Pietarsaaressa

UPM:n Pietarsaaressa sijaitsevalla sellutehtaalla keittohakkeen kuljetuksesta vastaavalla Oy Adolf Lahti Yxpila Ab:llä tehtiin päätös, että suljetulla tehdasalueella suoritettavaan kuljetukseen olisi mahdollista hankkia reilusti lisäkapasitteettia.  Myyntipäällikkö Niko Miettinen otti yhteyttä Kome Oy:n ammattilaisiin ja haapajärveläiset laittoivat ison vaihteen päälle. Nyt tehtaan alueella haketta kuljettaa kuusi valtavaa perävaunua ja kerralla purkuasemalle kulkee huikeat 320 kuutioita sellun raaka-ainetta.

Ajatus kuljetuskyvyn maksimoinnista oli kytenyt Pietarsaaressa jo jonkin aikaa ja he tiesivät vaatimustensa asettavan valmistajalle suuria haasteita. Komella otettiin haaste vastaan ja kunnianhimoisesta aikataulusta huolimatta he tiesivät pystyvänsä kuuden jättiläisen rakentamiseen. Kaupat solmittiin viime vuoden syyskuussa ja ensimmäiset kolme perävaunua saapuivat Pietarsaareen jo tammikuun alussa ja viimeisetkin kuun loppuun mennessä. Komen myyntijohtaja Seppo Saarnio kertoo haasteen olleen mittavan, mutta yrityksen ammattitaidon ja teknisen suunnittelutaidon ansiosta mammutit valmistuivat ripeällä tahdilla.

Mittojen äärirajoilla

Sellua kuljettavien yhdistelmien mitat ovat kunnioitusta herättäviä. Yhdistelmän kokonaispituus on 37 metriä ja kokonaispainoksi kertyy parhaimmillaan komeat 172 tonnia. Tämänkokoisissa kuljetuksissa käytettävien perävaunujen valmistuksessa tuli ottaa rajoitukset tarkkaan huomioon ja käytettävien komponenttien valinnassa täytyi tietää mitkä osat suoriutuvat rankasta tehtävästä. ”Tämä haaste oli aivan omaa luokkaansa ja yksilöllisen räätälöinnin merkitys kasvoi projektissa erittäin merkittäväksi. Komen rungot ja akselit ovat osoittaneet toimivuutensa vaativimmissakin olosuhteissa ja tämän ansiosta myös melkein mahdottomilta kuulostaviin projekteihin löytyy uskallusta lähteä”, kertoo Saarnio.  Tämän kokoluokan perävaunujen valmistus ei todellakaan ollut mitään liukuhihnatyötä ja esimerkiksi vaunujen maalaus suoritettiin useissa osissa.

Hake liikkuu ja sellua syntyy

Pietarsaaren tehtaalla Kome-perävaunuilla kuljetetaan haketta siilosta purkuasemalle kahdessa vuorossa. Perävaunut ovat Miettisen toivomusten mukaisesti maalattu huomiovärein, mikä parantaa entisestään jo muutenkin tehtaalla hyvällä tasolla olevaa työturvallisuutta. Pyöräkuormaimiksi eivät sovellu aivan pikkukoneet, sillä nostokorkeutta tulee olla melkein viisi metriä. Yhdistelmän täyttöön kuluu ammattimieheltä aikaa noin 20 minuuttia, jonka jälkeen Scanian 480 hevosvoiman työjuhta aloittaa 700 metrin kuljetusmatkan kohti purkuasemaa.

Matkavauhti ei tällä yhdistelmällä ole tietenkään huikea, sillä vaakapiste osoittaa kokonaispainon olevan hieman alle 160 tonnia. Tämä on 320 kuution mäntyhakekuorman normaalipaino ja kuusihakkeella paino nousee vielä hieman korkeammaksi. Purkuasemalla ei tällä kertaa ole jonoa ja Scania kiskoo kuormansa vaivatta tyhjennysritilän päälle, jossa ketjupurkulaitteisto purkaa kuorman reippaalla tahdilla. Mammutin purkuaika on kokonaisuudessaan noin puolisen tuntia, jonka jälkeen siirrytään reippaasti seuraavaan kuormaukseen ja Suomen paperiteollisuus toimii näin jälleen yhden pykälän entistä tehokkaammin.

Komen Seppo Saarnio ja Oy Adolf Lahti Ab:n Niko Miettinen tyytyväisenä onnistuneen projektin jälkeen. Miettinen asetti vaunuille tiukat kriteerit sekä aikataulun ja Kome vastasi vaatimuksiin menestyksekkäästi.

Lue seuraavaksi