Uutiset

Kuljetuskalusto

Kesäkoukku 2.0 – Scania R 660

Kesäkoukku 2.0

Viime vuonna Scania Suomi Oy:n esittelyautoksi rakennettiin koukkuvaihtolava-auto, jolla haluttiin esitellä Scanian tuoretta tekniikkaa ja varustelun mahdollisuuksia. Autoa ryhdyttiin kutsumaan kesäkoukuksi jatkumona aiempien vuosien Kesärekka-teemalle. Vuodelle 2021 valmisteltiin jälleen koukkuauto, Kesäkoukku 2.0.

Kesäkoukku 2.0:n mustavalkoinen värimaailma ulottuu myös Multiliftin koukkulaitteeseen. Ulkoasussa voi havaita vaikutteita NASCAR-sarjan kilpa-autoista. Konelava on CMT:n valmistama.

Hyvin voimakkaasti tiivistettynä voisi sanoa, että Kesäkoukku 2.0 esittelee edeltäjänsä tapaan tekniikan ja varustelun mahdollisuuksia, mitä Scania valmistajana ja Scania Suomi maahantuojana tarjoavat kuorma-autoa hankkivalle yrittäjälle.

Tuttu tiimi tekijöinä

Kesäkoukkuprojektin vetovastuu oli tänäkin vuonna Scania-kauppias Daniel Ljungqvistilla. Muun tiimin muodostivat tuttuun tapaan Hämeenlinnan varustelukeskuksesta Aleksi Ruponen, Tuomo Jokela ja Valtteri Hietala, jotka – paitsi toteuttivat varustelutyön – olivat mukana ideoimassa kokonaisuutta.

Daniel Ljungqvist
Kesäkoukkuprojektin vetovastuu on ollut Scania-kauppias Daniel Ljungqvistilla.

Autoksi valittiin Scania malleista R 660 8×4*4-vetotavalla ja Highline-ohjaamolla. Vaihteistona on uusi G33CM, jossa on kaikkiaan 14 vaihdetta eteenpäin ja kahdeksan taaksepäin. Vaihtolava-autoon mainiosti sopiva varuste on kytkinpoljin, jota Scanian tapaan ei ole pakko käyttää.

Vilkkuvilla valoilla huomiota.

Päällirakenne noudattaa SuperMax-konseptia, mikä tarkoittaa, että Multilift-koukkulaitteen asennus oheistöineen on tehty Jyväskylän Scania-keskuksessa.

Mustaa ja valkoista

”Päätettiin että autossa on vain mustaa ja valkoista, ja niihin väreihin maalattuna auto valmistui tehtaalta. Karjapuskuri ja ohjaamon valoraudat on valittu Scanian lisävarusteluettelosta.

Ne ovat saatavissa nyt myös mustina”, Ljungqvist kertoo Kesäkoukku 2.0:n värivalinnoista.

Teippausideoita varten Ljungqvist laati sosiaaliseen mediaan kilpailun, johon kuka tahansa saattoi ilmoittautua halukkaaksi tekemään ehdotuksen auton tulevasta ulkoasusta.

Saatujen ehdotusten joukosta parhaiten rakentelutiimin odotuksiin vastasi ArtByAnteron suunnitelma, jonka Teippi-Z toteuttikin vähäisiä muutoksia lukuun ottamatta sellaisenaan.

Varustelaatikko on kätketty siististi sivuhelmojen taakse. Sivuhelmojen ja rungon väli on katettu tyylikkäästi kyynelkuvioidulla alumiinilevyllä.

Reilusti varusteltu

Niin kuin esittelyautolle hyvin sopii, varustelu on runsas. Kesäkoukku 2.0:n kaltaiselle autolle tavanomaisia työtehtäviä ovat pitkän matkan vaihtolavakuljetukset, joten varustelussa on otettu huomioon myös asumismukavuus. Esimerkistä käy kaksoisakkujärjestelmä, joka turvaa riittävän käynnistysvirran, vaikka lisälämmitin olisi pidempäänkin käytössä.

Ohjaamo on varustettu V8-paketilla. Värikkään kontrastin Kesäkoukun värimaailmaan luo ”navigaattori” eli Scanian pyöreästä liikennematosta muokattu matto moottoritunnelin päälle.

Myös vaihtolavalaitteessa varustelu on hyvällä tasolla. 24 tonnin koukkulaitteen ominaisuuksia on terästetty Performace-paketilla, joka sisältää nopeutettuja ja automatisoituja toimintoja. Laitteen hallinta tapahtuu joko kiinteällä ohjaimella tai langattomalla kaukosäätimellä. HiConnect-palvelu tarjoaa reaaliaikaisen karttanäkymän ja tiedon tulevista huolloista.

Lavoja käsittelevän vaihtolava-auton liikkeitä voi olla vaikea ennakoida. Siksi on hyvä, että välähdysmajakoita on riittävästi varoittamassa myös taaksepäin.

”Kaikilla lisävarusteilla on joko Scanian tai Hiabin osanumero, ja ne ovat hankittavissa Scania-jälleenmyyjiltä”, Daniel Ljungqvist muistuttaa.Lue seuraavaksi