Uutiset

Kuljetuskalusto

Kahdeksan Scaniaa Containershipsille

Containerships Land Oy:n merikontteja kuljettavat autot ovat tuttu näky Suomen maanteillä. Omia autoja yhtiöllä on kaikkiaan hieman alle 200 eri maissa. Nyt Containershipsin Suomen ajoneuvoista kahdeksan vaihdettiin yhtiön ensimmäisiin Scanioihin sitten 1970-luvun.

Konttiliikenteeseen erikoistunut Containerships on melko tarkkaan kaksi vuotta ollut osa maailmanlaajuista CMA CGM Group -konsernia, joka on yksi maailman johtavista meriliikenteen toimijoista. Konttien merikuljetukset tarvitsevat tuekseen tiekuljetuksia, ja niitä varten Containerships työllistää kaikkiaan yli 700 kuorma-autoa, joista valtaosa on alihankkijoiden omistuksessa. Omia autoja yhtiöllä on Suomessa 22, Venäjällä noin 50 ja Iso-Britanniassa noin 100.

Pitkästä aikaa Scanioita

Syksyisen harmaana marraskuun lopun päivänä Containerships vastaanotti kahdeksan uutta Scania-puoliperävaunun vetoautoa Scania Suomi Oy:n Hämeenlinnan varustelukeskuksessa. Luovutustilaisuus oli sikäli merkittävä, että edellisen kerran Containershipsillä on ollut Scania-merkkinen kuorma-auto 1970-luvulla.

Teemu Terävä ja Daniel Ljungqvist
Teemu Terävä (vas.) vastaanottaa Daniel Ljungqvistilta melkoisen nipun Scania-avaimia. Aivan jokapäiväistä ei kahdeksan auton luovutus kerralla ole.

”Valinnan Scanian eduksi ratkaisi kokonaistaloudellisuus”, sanoo Containershipsin Suomen maaliikenteestä vastaava Teemu Terävä. ”Lopullinen päätös syntyi, kun kaksi kuljettajaamme ajoivat vakioreitin Scanialla. Polttoainetalous oli kummallakin koeajolla niin hyvä.”

Nyt hankitut Scaniat eivät lisää Containershipsin oman autokaluston määrää, vaan ne korvaavat vanhempia yksilöitä.

Hyvin varusteltuja

Kolme uusista autoista on R 450 6×2 Highline -malleja ja viisi HCT-yhdistelmien vetoon tarkoitettuja R 540 6×4 Highline -autoja. Nousuteliautoissa akut ovat rungon takaosassa, joten 3 350 millimetrin akselivälillä autoihin on saatu mahtumaan yksi iso polttoainesäiliö, mikä helpottaa tankkaamista. HCT-autoissa on takana niin sanottu siirtelyvetokytkin, jolloin akut ovat rungon sivulla ja polttoainesäiliöt auton kummallakin puolella.

Siirtelyvetokytkin
HCT-varustelluissa autoissa on takana vetokytkin, jolla voi siirrellä dollyä tai muuta vetoaisalla varustettua perävaunua. Vetokytkimen käyttö on sallittu lyhyissä siirroissa korkeintaan 30 km/h:n nopeudella.

”Autojen varustelussa on panostettu hyviin kuljettajan työskentelyolosuhteisiin. Niissä on muun muassa paras mahdollinen kuljettajan istuin, taukoilmastointi, jääkaappi, mikroaaltouuni ja invertteri. Jokaisella autolla on nimikkokuljettaja, sillä se sopii parhaiten meidän liikenteemme luonteeseen”, kertoo Terävä.

Tällä kerralla dieselillä

Containerships on viime vuosina profiloitunut merkittävänä nesteytetyn kaasun eli LNG:n käyttäjänä sekä merellä että maalla. Uudet Scania käyvät kuitenkin dieselpolttoaineella.

”Meillä on 11 LNG-käyttöistä autoa, mutta kaikkea liikennettä ei vielä pysty hoitamaan sujuvasti kaasuautoilla. Jakeluverkosto ei ole vielä tarpeeksi kattava, jotta kaasua olisi kaikkialla varmasti saatavilla”, Terävä sanoo.

Containershipsin Scania HCT-yhdistelmä
HCT-yhdistelmien perävaunut ovat VAK Oy:n valmistamia. Ne ovat keskenään identtisiä, joten ne voidaan kytkeä autoon aina tehtävän ja turvallisuuden kannalta parhaassa järjestyksessä.

Kolme vuotta ajoa

Teemu Terävä kertoo, että nyt käyttöön otetuilla Scanioilla tullaan ajamaan noin 140–160 tuhatta kilometriä vuodessa ja vaihtoon ne menevät kolmen vuoden kuluttua.

”Autoissa on Scania Finansin huolto-, korjaus- ja rahoitussopimus. Sopimus sisältää myös kuljettajavalmennuspaketin”, kertoo Scania Suomen kuorma-automyyjä Daniel Ljungqvist, ja vihjaa, että kolmen vuoden kuluttua Scanialla on tarjolla hyvin varusteltuja ja huollettuja, kohtuullisilla kilometreillä olevia vetoautoja vaihtoautoina.

Lue seuraavaksi