Uutiset

Kuljetuskalusto

Fassi 1450 jaksaa ja ylettää

Nosto ja Kuljetus J. Rusanen Oy

Kainuun maakunnan eteläosassa sijaitseva Sotkamon kunta on tunnettu muun muassa pesäpallojoukkue Jymystä, Vuokatin matkailualueesta ja erityisesti akkukemikaaleja tuottavasta Terrafame-yhtiöstä. Nosto ja Kuljetus J. Rusanen Oy on Terrafamen sopimusliikennöitsijä, ja paljolti tärkeimmän toimeksiantajansa tarpeita varten yritys hankki uuden tehokkaan nosturiauton.

Nosto ja Kuljetus J. Rusanen Oy:n tarina alkaa juhannuksesta 1955, jolloin Väinö Rusanen aloitti autoilun Gaz-merkkisellä kuorma-autolla. Alku ei paljon onnettomampi olisi voinut olla, sillä tuore liikenneyrittäjä hukkui joulukuussa autonsa vajottua jäihin hänen ollessa viemässä hiekkakuormaa Nuasjärven jään yli.

Seuraavana vuonna Väinön 17-vuotias poika Jorma anoi ajokorttia poikkeusluvalla, ja sen saatuaan hän jatkoi isänsä aloittamaa autoilua.

Nosto ja kuljetus J. Rusanen Oy:n Fassi-nosturilla varustettu Scania on otettu käyttöön tämän vuoden alussa. Kuljettaja Mika Leinosen (vas.) sekä yrittäjien Jari ja Jouko Rusasen mielestä Fassi 1450 on vastannut odotuksia. Auto on nähtävillä Kuljetus 2023 -messuilla Jyväskylässä 25.–27.5.2023.

”Isä oli luokkaretkellä ammattikoulusta Helsingissä. Kun muut menivät Korkeasaareen, isä meni ajokorttiasiassa kuultavaksi Liikenneministeriöön. Ministeriön virkamies oli pyytänyt isää osoittamaan kartalta, missä se sellainen Sotkamo on, ja isä oli tehnyt työtä käskettyä. Oli virkamies kai arvellut, että on niin kaukana, että ei ajokortin myöntäminen nuorelle miehelle olisi kenellekään haitaksi. Niin oli ajokorttilupa tullut”, kertoo Jouko Rusanen, joka yhdessä veljensä Jarin kanssa on nykyisin yrittäjänä perheyhtiössä.

Perheyritys Sotkamosta

Tänään J. Rusanen Oy työllistää yrittäjien lisäksi kahdeksan työntekijää, ja mukana on yrittäjäveljesten perheenjäseniä niin, että jo neljäskin Rusasten autoilijasukupolvi on edustettuna.

Kalustona on neljä nosturiautoa, puoliperävaunuyhdistelmä, vaihtolava-auto ja kaksi kurottajaa. Lisäksi yhteistyökumppaneitten verkostosta saadaan täydennystä tarpeisiin.

Tuorein lisäys nosturiautojen joukkoon on viisiakselinen Scania R590, johon valkealalainen Nappa-Machine Oy on asentanut Fassi 1450R-HXP TECHNO -nosturin, rakentanut lavan ja varustellut yksityiskohtia myöten toimivaksi työkaluksi.

Nappa-Machine Oy Valkealasta on vastannut päällirakentamisesta. Työn laatu ja varustelu saavat käyttäjiltä kiitosta.

”On kyllä hyvä ja mieleinen kokonaisuus, jolla on hyvä tehdä töitä. Nosturi on nopea ja sen hallinta on helppoa. Pientä säätöä kääntöön vielä tehdään, niin kaikki on kohdallaan”, sanoo auton kuljettaja Mika Leinonen, ja jatkaa, että Fassi on tarvinnut uudeksi nosturiksi harvinaisen vähän säätämistä. Myös huoltaminen on Leinosen mukaan helppoa ja vaivatonta.

Uusi auto on ollut liikenteessä vuoden alusta saakka, joten käyttökokemusta on jo ehtinyt kertyä jonkin verran. Talven töissä päällirakenteen hyvät kaapistot ja ennen muuta lämmitettävä säilytystila ovat ansainneet käyttäjän kiitokset.

Laadukas päällirakenne

”Nappa-Machinen kanssa on tehty pitkään yhteistyötä, eikä niin olisi, jos työn jälki olisi huonoa”, sanoo Jari Rusanen. ”Korpivaaran Janne soitti ja kertoi, että nyt voisi olla meille sopiva auto tulossa tuotantoon. Siitä kaupanteko lähti, ja saimme vielä vaikuttaa varusteluun. Saimme auton melko nopealla toimitusajalla.”

Nosto ja kuljetus J. Rusasen jibillä varustetussa Fassi 1450R-HXP TECHNO -nosturissa on hydraulisia jatkoja 8+6. Lisäksi mekaanisia jatkoja on kolme.

Rusasen Fassissa on kahdeksanjatkoinen taittopuomi, ja jibissä on kuuden hydraulisen jatkon lisäksi kolme mekaanista jatkoa. Hieman yli 37 metrin suurimmalla ulottuvuudella nousee vielä 150 kg.

”Niinhän se tahtoo olla, että nosturi on aina pikkasen pieni ja metrin lyhyt”, veistelee Jouko Rusanen kuvaillessaan tavanomaista perustetta, kun nykyisen nosturiauton vaihtamista suurempaan pohditaan. ”Vakavasti ottaen, meillä tärkeimmän asiakkaan, eli Terrafamen, tarpeet ohjasivat siihen, että nosturin kokoluokka oli tämä”, hän jatkaa. ”Yhä raskaampia nostoja tehdään sisätiloissa, ja siellä voimakas puominosturi on ainut vaihtoehto. Toisaalta lavalla tai perävaunussa saadaan tavaraakin jonkin verran mukaan.” Rusasen Scaniassa siltasäännön vähäisesti nipistämää kantavuutta on 5 700 kg omapainon ollessa 36 tonnia.

Fassi 1450:n ominaisuuksiin kuuluu, että jibille saadaan lisää tehoa, jos taiton jatkeista enintään kuusi on käytössä. Ominaisuudesta on hyötyä esimerkiksi silloin, kun nosto joudutaan tekemään oviaukosta.

Ensimmäinen Fassi

Ensimmäistä kertaa Nosto ja Kuljetus J. Rusasen kalustoon kuuluu Fassi-nosturi. Tähän saakka tuotteesta ja sen maahantuojasta Grutech Oy:stä on vain positiivista kerrottavaa.

Viisiakselisessa nosturiautossa ei ole liiaksi tilaa tarpeiston säilytykseen. Jokainen kolo on hyödynnettävä.

”Yksi takuunalainen korjaus on tehty, ja se tehtiin viivyttelemättä. Koska toimimme melko kaukana Helsingistä ja Grutechin toimipaikasta, nosturin mukana tuli varaosapaketti, jossa on keskeisimmät ja tärkeimmät varaosat. Se on meillä hyllyssä, ja lunastamme osia sen mukaan, kun tarvetta on”, Jouko Rusanen kertoo, ja jatkaa, että paketin sisältö on myös muiden Fassi-käyttäjien käytettävissä. ”Se on tavallaan varaosavaraston pieni etäpiste, josta Grutech voi tarjota avun esimerkiksi satunnaiselle lähialueella käymässä olevalle avun tarvitsijalle.”

Hän nostaa esiin myös Fassin IOC-järjestelmän, eli nosturissa on reaaliaikainen diagnostiikka ja seuranta verkossa sekä maahantuojan etätuki, joilla käyttöastetta saadaan optimoitua.

Nosturiin liitetyllä harjalaitteella lumen poistaminen katolta on turvallista ja hellävaraista.

Rusasen Fassiin on hankittu myös hieman harvemmin Suomessa nähty varuste, eli harjalaite. Ensisijainen harjan käyttötarkoitus on lumen poistaminen katoilta. Harja on turvallinen, hellävarainen ja Fassiin kytkettynä ulottuva työväline Kainuussa ajoittain suureksikin kasvavan lumikuorman poistamiseen.

Nosto ja Kuljetus J. Rusanen Oy:n Scania R590 Grutech Oy:n toimittamalla Fassi F1450R-HXP TECHNO -nosturilla ja Nappa-Machine Oy:n päällirakenteella.

”Hydrauliikan tuotto riittää hyvin harjan käyttöön. Alkuvuoden aikana autolla vain on ollut niin paljon muuta työtä, että emme ole vielä oikein ehtineet itsekään harjoitella harjan käyttöä, saati rohjenneet markkinoida sitä”, Jouko Rusanen sanoo.

Rusasen Fassia ohjataan joystick-ohjaimilla.

Aina valmiina

Runsaan kolmen kuukauden käytön jälkeen Jari ja Jouko Rusanen ovat tyytyväisiä tehtyyn investointiin. Kiirastorstaina tehtyihin kuvauksiin auto saapui useamman vuorokauden työrupeamalta Terrafamen huoltoseisokista pesuhallin kautta. Pääsiäisen vietto auton vakituiselta kuljettajalta Mika Leinoselta tulisi sujumaan päivystyksen merkeissä.

”Lupauduin vapaaehtoisesti. Lähdetään heti tehdasalueelle, jos siellä tarvitaan. Prosessit eivät pyhiksi pysähdy”, hän sanoo päätteeksi.Lue seuraavaksi