Uutiset

Kuljetuskalusto

City Door -ovi L-sarjan Scanioihin

Scania L 340 City Door -ovella

Scanian L-sarjan matalan sisäänkäynnin ohjaamot ovat jo saavuttaneet suuren suosion ruuhkaisissa kaupungeissa liikennöivien asiakkaiden keskuudessa. Nyt Scania esittelee uuden City Door -oven – se on nopeasti avautuva, sisäänpäin kääntyvä lasiovi, joka helpottaa ohjaamoon kulkemista ja sieltä poistumista.

”Arvostettu L-sarja lisää Scanian kaupunkiratkaisujen huomiota, erityisesti jätteenkeräysalalla”, sanoo Scania kuorma-autojen tuotepäällikkö Mikael Schuer. ”Matalat ja leveät askelmat yhdessä automaattisen niiauksen ja todella ergonomisen kuljettajan paikan kanssa edustavat kaupunkiliikenteeseen suunniteltujen ohjaamojemme uusimpia ominaisuuksia. Lasiovi houkuttelee uusia kuljettajia L-sarjan kuorma-autojen pariin ja varmistaa myös, että nykyiset kuljettajat ovat tyytyväisiä jokapäiväiseen työvälineeseensä.”

Tähän saakka Scanian L-sarjan kuorma-autoihin on ollut tarjolla vain perinteisiä oviratkaisuja ja valinnainen Scania City Safe -erikoisikkuna matkustajan puolella. Sisään kääntyvä Scania City Door -ovi lisää kuljettajien ja muun miehistön mukavuutta erityisesti työreiteillä, joilla on paljon pysähdyksiä, kuten jätteenkeräyksessä.

L-sarjan ohjaamon poikki on helppo kulkea, ja kääntyvä ovi matkustajan puolella mahdollistaa sujuvan ja turvallisen kulun suoraan jalkakäytävältä.

Valtava kysyntä markkinoilla

”Tiedämme jo, että markkinoilla on valtavasti kysyntää tällaiselle ratkaisulle”, Schuer toteaa. ”Kääntyvä lasiovi ja sen tuoma erinomainen näkyvyys koko ohjaamoon on erinomainen lisäys tarjontaamme, ja asiakkaat arvostavat sitä erityisesti tietyissä työtehtävissä.”

City Door -konseptina
Scania esitteli City Door -oven konseptina jo vuoden 2018 syksyllä IAA-messuilla Hannoverissa.

Haaste Scanian insinööreille

”Koska lisäsimme City Door -oven nykyiseen ohjaamoon, meidän oli muokattava ohjaamon perusrakennetta”, Scania Special Vehicles -osaston projektipäällikkö Pelle Ingemansson kertoo. ”Tiesimme, että rakenteen muuttaminen voisi vaikuttaa lujuuteen, kuormakapasiteettiin ja turvallisuuteen, mikä edellyttäisi uutta tyyppihyväksyntää.”

Scanian insinöörit tekivät yhteistyötä liikennevirasto RDW:n kanssa ja muokkasivat suunnitelmia, kunnes haluttu tulos saavutettiin. Näin varmistettiin, että ratkaisu täyttää ja ylittää EU:n lailliset ehdot – ja joissakin tapauksissa ylitettiin myös Scanian omat, erittäin tiukat standardit.

Tämä edellytti monia muutoksia rakenteeseen. Esimerkiksi ovikehystä ja ohjaamon lattiaa vahvistettiin, jotta ne ovat riittävän kestäviä siirtämään törmäyksen muodostaman voiman ohjaamosta takaseinään. Myös matkustajan istuinta siirrettiin hieman taaksepäin turvallisuuden parantamiseksi ja lattia-alueen suurentamiseksi helppoa kulkua varten.

”Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö oven karkaistu kaksoislasi rikkoutuisi törmäyksessä, mutta siitä huolimatta ohjaamon rungon on vaimennettava törmäysenergia. Siksi kaikki laskelmat tehtiin sen mukaan, että ovessa on vain kehys ilman lasia. Tämä lisäsi ohjaamorakenteen kautta kulkevia voimia ja tuotti korkeamman teoreettisen turvallisuustason Scanian insinööreille, kun he tekivät muutoksia rakenteeseen.”

Työn tuloksena tämä kuorma-auto on sertifioitu yhtä turvalliseksi kuin muut kuorma-autot. 

Lue seuraavaksi