Uutiset

Kuljetuskalusto

Arlalla on nyt kevyt biokaasujalka

Scania P 340 CBG Arla

Arla Suomi on ottanut käyttöön tuotekuljetuksia varten biokaasulla kulkevan kuorma-auton. Biokaasu on täysin uusiutuvaa, ja sen käyttäminen polttoaineena on Arlan uusimpia tekoja matkalla kohti entistä vähäpäästöisempää maitoketjua.

Pääkaupunkiseudun maanteiltä voi nyt bongata Arlan uuden biokaasukäyttöisen Scania P340 -kuorma-auton. Auto kulkee paineistetulla biokaasulla (CBG) ja kuljettaa tuotteita Sipoosta Arlan asiakkaille.

Biokaasuauto vähentää Arlan päästöjä 23 tonnia vuodessa. Määrä vastaa esimerkiksi sitä, että fossiilisella dieselillä kulkevalla henkilöautolla, jonka kulutus on 5 litraa / 100 km, ajettaisiin yli 176 000 kilometriä. Tämä vastaa lähes 69 ajomatkaa Helsingistä Utsjoelle ja takaisin.

”Uudessa jakeluautossamme myös kuormatilan lämmönsäätölaite saa energiansa auton biokaasumoottorista. Olemme ylpeitä siitä, että auto ei käytä lainkaan ilmastoa kuormittavia polttoaineita”, kertoo jakelupäällikkö Veli-Tapani Perälä Arla Suomesta.

Arlan tavoite on olla hiilineutraali meijeri tulevaisuudessa. Biokaasua polttoaineenaan hyödyntävä jakeluauto on yksi toimenpide matkalla kohti tavoitetta.

”Hankimme nyt käyttökokemuksia, jotka huomioimme tulevissa investoinneissa. Kaasuautojen määrää voi helposti lisätä, kun biokaasun jakeluverkosto on viime vuosina huomattavasti laajentunut”, Perälä sanoo.

Biokaasu on uusiutuva polttoaine, joka vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä jopa 85 prosenttia verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin. Lisäksi kaasuautolla on perinteiseen dieselkäyttöiseen kuorma-autoon verrattuna merkittävästi pienemmät lähi- eli pakokaasupäästöt, jotka vaikuttavat muun muassa ilmanlaatuun.

Kiertotalouden edistäminen on yhteistyötä

Arlan kuorma-auto tankkaa Gasumin biokaasua. Yhdellä tankillisella auto kulkee jopa 500 kilometriä. Gasum on Pohjoismaiden johtava biokaasun toimittaja ja biohajoavan jätteen käsittelijä.

”Olemme tyytyväisiä saadessamme käyttöön vähäpäästöistä kuljetuskalustoa. Tavoitteemme on, että maidon matka tilalta kuluttajalle nollaantuu askel kerrallaan. Vastuulliset teot edellyttävät moninaista yhteistyötä, ja Gasum on meille tässä luonteva kumppani”, kertoo Arla Suomen toimitusjohtaja Kai Gyllström.

”Kuljetuspäästöjen vähentämisen lisäksi mittaamme esimerkiksi kaikkien maitotilojemme hiilijalanjäljen tänä vuonna, ja vuoden alusta siirryimme käyttämään toimipaikoissamme ainoastaan vesivoimalla tuotettua sähköä. Tuomme myös jatkuvasti markkinoille uudenlaisia vähäpäästöisempiä pakkauksia”, luettelee Gyllström.

Biokaasua tuotetaan lähes kaikesta eloperäisestä materiaalista, kuten kotitalouksien biojätteestä, päivittäistavarakauppojen ja ravintoloiden ruokahävikistä, jätevesilietteestä, jätevesistä, lannasta ja teollisuuden sivutuotteista.

”Lähes jokainen suomalainen osallistuu biokaasun tuottamiseen. Kun näet biokaasuauton liikenteessä, tiedät, että olet itsekin voinut osallistua kiertotalouden edistämiseen”, kertoo liikenteen Senior Sales Manager Jani Arala Gasumilta.

Lue myös: Vaihtoehtoiset polttoaineet tulevat myös raskaisiin kuorma-autoihin

Lue seuraavaksi