Uutiset

Kuljetuskalusto

Arktista automuotoilua Kuljetus 2011 -näyttelyssä

Lapin yliopiston teollisen muotoilun opinnoissa on jo pitkään käytetty autojen muotoilua käytännön esimerkkinä, joka johdattaa ensimmäisen vuoden opiskelijoita muotoilun maailmaan.

Tänä keväänä ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat perehtyneet automallien valmistusmenetelmiin ja projektityöskentelyyn Kuljettaminen ääriolosuhteissa -kurssilla, jonka päätteeksi he ovat suunnitelleet yhdeksän konseptiautoa ja valmistaneet niiden pienoismallit. Lisäksi myöhempien vuosikurssien opiskelijat ovat syventyneet Arctic Transport -opintoprojektissaan siihen, mitä erityisvaatimuksia liittyy kuljettamiseen arktisissa olosuhteissa. Molemmissa opintoprojekteissa yhteistyökumppanina on ollut Mercedes-Benz ja sen Suomen maahantuoja Veho Group Oy Ab.

Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden Kuljettaminen ääriolosuhteissa -kurssia vetänyt teollisen muotoilun päätoiminen tuntiopettaja Hanna Viitasaari Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta kertoo, että yritysyhteistyön kautta opiskelijat saavat tuntumaa todellisesta suunnittelukentästä.

– Auto on suunnittelukohteena oivallinen: suunnittelutehtävänä se on innostava, mutta samalla haasteellinen ja opettavainen, sillä suunnittelussa on otettava huomioon hyvin monia asioita, Viitasaari toteaa.

Tänä keväänä toteutetulla kurssilla opiskelijat saivat suunnittelun lähtökohdakseen kuljetusajoneuvon ammattikäyttöön ja muihin vaativiin käyttökohteisiin kokoluokassa Mercedes Benz Vito. Tuloksena syntyi konsepteja muun muassa monikäyttöisistä kuljetusajoneuvoista, lentokoneiden lastausajoneuvosta, maastopaloautosta, ambulanssista sekä lifestyle-ajoneuvosta. Opiskelijat valmistivat konsepteistaan myös näköisautot mittakaavassa 1:10. Mallinrakennusta ohjasivat teollisen muotoilun lehtorit Lauri Snellman ja Simo Hirvelä.

Arctic Transport -projektissa teollisen muotoilun opiskelijat puolestaan tutustuivat kuljettamisen prosesseihin arktisissa olosuhteissa. Kurssin aikana he muun muassa simuloivat arktisia kuljetustilanteita tuote- ja palvelumuotoilun menetelmin. Erityisesti kurssilla hyödynnettiin taiteiden tiedekunnan uutta palvelumuotoilun prototypointiympäristö Sincoa. Sincossa erilaisia prosesseja voidaan helposti ja ketterästi lavastaa, testata ja kehittää. Kurssin vetäjänä toimivat teollisen muotoilun lehtori Lauri Snellman sekä Sincon projektipäällikkö Simo Rontti.

Veho Group Oy Ab ja Lapin yliopiston teollisen muotoilun oppiaine ovat tehneet yhteistyötä syksystä 2009 lähtien. Keväällä 2010 teollisen muotoilun opiskelijat suunnittelivat ensimmäisen kerran konseptiautoja Mercedes-Benzin hengessä. Tänä vuonna muotoiluteemoja etsittiin Mercedes-Benzin 125 years of innovation! -juhlavuodesta. Tänä vuonna on kulunut 125 vuotta siitä, kun Carl Benz jätti hakemuksen Berliinin patenttitoimistoon kolmipyöräisestä, kaasumoottorikäyttöisestä ajoneuvosta eli Patent-Motorwagenista. Samana vuonna Gottlieb Daimler kehitti ensimmäisen nelipyöräisen automallin ja patentoi ensimmäisen moottoroidun ajoneuvon.

– Yhteistyö Lapin yliopiston kanssa hyvä esimerkki siitä, kuinka luovan alan opiskelijoiden työskentelyyn voidaan yhdistää innoitusta autoilun pitkästä ja monialaisesta historiasta, iloitsee tiedotuspäällikkö Karin Bäcklund Veho Groupista.

Pienoismallit ovat näytteillä nyt myös Kuljetus 2011 –näyttelyssä Veho hyötyajoneuvojen osastolla B-226 ja Konepörssi- ja Ammattiautot –lehden osastolla D-215

 Lisää automoitoilukurssin konseptiautoja löytyy
Lapin Yliopiston verkkosivulta

Lue seuraavaksi