Uutiset

Konepajateollisuus

Komas kehittää koneistuspalveluaan Jyväskylässä

Sopimusvalmistaja Komas Oy kehittää aktiivisesti kilpailukykyään. Yrityksen Jyväskylän toimipisteessä aloittelee tuotannollista toimintaansa kookas monipalettijärjestelmällä varustettu vaakakarainen koneistuskeskus, minkä hankinta on osa yrityksen tuotannon kehittämisohjelmaa. Ajanmukainen tuotantoteknologia on yritykselle asiakasyhteistyön ja -palvelun keskeinen tekijä.

Paketti tehokkaaseen valmistukseen. Myynti- ja markkinointipäällikkö Miikka Jämsenin sekä koneistaja Mikko Tapparin mukaan tuotanto on käynnistynyt uudella koneella sujuvasti.

Komas Oy tunnetaan vaativasta osatuotannostaan. Yritys ulottaa perinteensä aina 1920-luvulle saakka Valtion Kivääritehtaalle Jyväskylään, josta tuotannon ydin laajeni aikanaan Valmet-nimellä siviilipuolelle.

1980-luvulta eri nimillä tunnettu yritys on keskittynyt täysin alihankintaan ja vaativaan koneistukseen. Komas ollut yrityksen nimessä mukana vuodesta 2002.

”Nyt koneistuksen osuus on yrityksen toiminnoista noin 75%, mutta sen lisäksi teemme metallipalvelut liiketoiminnossa hydrauliikka, tae- ja levytuotteita, jotka tuovat neljänneksen liikevaihdostamme”, kertoo Komasin myynti- ja markkinointijohtaja Miikka Jämsen.

Niigata SPN701 hankittiin Komasin Jyväskylän koneistusyksikköön keväällä.

Kansainvälisille toimijoille

Komas Oy on viime vuosina kasvanut melkoisella vauhdilla niin yritysostojen kuin orgaanisen kasvunkin myötä.

Komas Oy muodostuu nyt seitsemästä yksiköstä. Koneistusta on Jyväskylässä, Kurikassa, Härmässä ja Sastamalassa. Levypalvelu, takomo ja hydrauliikka sijaitsevat kaikki Jyvässeudulla.

Liikevaihtoa kokonaisuudessaan Komas tekee noin 45 miljoonaa ja töissä on yhteensä noin 320 henkilöä.

”Olemme sopimusvalmistaja ja teemme osia alihankintana suomalaisille konepajateollisuudelle. Jämsen sanoo.

”Tavoitteemme on kasvaa edelleen noin 60 miljoonan kokoluokkaan parin-kolmen vuoden aikaikkunassa keskittymällä avainasiakasyhteistyön syventämiseen.”, Jämsen kertoo.

”Luottamus on asiakassuhteessa erittäin tärkeää. Asiakkaan pitää voida luottaa siihen, että toimittamamme osat ovat vaatimusten mukaisia ja toimitettu ajallaan kilpailukykyiseen hintaan.”

Palettijärjestelmä koneessa on kahdeksanpalettinen. Se mahdollistaa jatkuvan, osin miehittämättömän tuotannon.

Luotettavaa kalustoa

Luotettavuus ja tehokas tuotantotoiminta vaatii satsauksia niin henkilöstön osaamiseen kuin tekemisen välineisiin, koneisiin ja laitteisiin.

”Asiakkaiden tuotekehityksen tuen merkitys on jatkuvasti kasvussa. Tuotekehityksen aikataulut ovat tiukentuneet, mikä näkyy muun muassa siitä, että meidän tulee kyetä valmistamaan jo proto- ja 0-sarjavaiheessa olevat osat sarjatuotantokoneilla.  Se tuo omat vaatimuksensa laitekannalle ja koko ketjulle.”

Jämsenin mukaan asiakkaat haluavat jo tuotekehitysvaiheessa kumppanin, joka tuo kokonaisuuteen valmistettavuuden näkökulmaa, jolla saadaan tuotteista sarjavalmistusvaiheessa mahdollisimman kustannustehokkaita.

”Lisäksi asiakkaillamme korostuvat toimitusajan ja joustavan palvelun merkitys. Useat asiakkaat kisaavat globaaleilla markkinoilla juuri toimitusajalla tällä hetkellä, mikä puolestaan tarkoittaa meillä lyheneviä läpimenoaikoja koko toimitusketjussa. Tuotantoteknologian tulee olla tällöin joustavaa ja mahdollistaa maksimaalisesti tuottavan työn tekeminen, siten että asetusajat ovat minimissään ja, että osa voidaan valmistaa mahdollisimman valmiiksi yhdessä vaiheessa.”

”Toivomme asiakkaiden valitsevan meidät siksi, että olisimme pitkässä juoksussa heille paras ja kilpailukykyisin kumppani. Olemme mukana globaaleilla markkinoilla, ja omat vahvuudet tulee tiedostaa. Usein ne lähtevät juuri asiakkaan liiketoiminnan hyvästä ymmärtämisestä ja asiakkaan lähellä olemisesta ”, sanoo Miikka Jämsen.

Kone on monipuolisessa tuotannossa. Sillä tehdään mm. valujen koneistuksia.

Vaakakarainen kahdeksalla paletilla

Prosessejaan ja konekantaansa Komas muokkaa ja kehittää määriteltyjen suuntaviivojensa mukaan.

”Olemme nyt toteuttamassa uuden strategiamme mukaista investointiohjelmaa, johon kuuluvat merkittävät investoinnit konekantaan”, sanoo Jämsen.

Viimeisin esimerkki investoinneista on noin 90 henkilön työpanoksella toimivaan Jyväskylän yksikköön hankittu vaakakarainen Niigata SPN701-koneistuskeskus. Kyseessä on talon konekannassa osin korvaava investointi, osin lisäävä.

”Aiempaa kalustoa poistui käytöstämme koneen hankinnan yhteydessä tai niitä siirrettiin Jyväskylästä muihin yksiköihin, mutta sinänsä kyse on aivan omasta kokonaisuudestaan. Vastaavaa tämäntyyppistä konetta meillä ei ole aiemmin ollut.”

”Koneella tehdään muun muassa valujen koneistusta ja akselien aihiointia, mihin se soveltuu erittäin hyvin.”

Uusi kone on varustettu keskeytymättömään tuotantoon ja yksi sen huomioarvoinen piirre on kookas palettijärjestelmä. Koneessa on peräti kahdeksan paletin järjestelmä, mikä mahdollistaa myös osittain miehittämättömän tuotannon.

”Haimme riittävää joustavuutta tuotantoon. Tällä koneella pystymme tekemään tehokkaasti niin piensarjaa kuin miehittämätöntä ajoa monikonetyyppisesti. Hankintapäätös perustuu avainasiakkaiden tarpeisiin, mutta myös ylläpitoon, luotettavuuteen ja käytettävyyteen liittyvät asiat vaikuttivat”, kertoo Jämsen.

Luotettavaa palvelua asiakkaan läheltä. Miikka Jämsenin mukaan joustava teknologia on Komasille keskeinen osa toimivan asiakasyhteistyön ydintä.

Tarkka box in box -paketti

Kone hankittiin kilpailutuksen kautta. Niigata osoittautui tarkoitukseen sopivaksi.

”Machinery on yksi pitkäaikaisista kumppaneistamme konetoimittajana. He pystyivät tarjoamaan kilpailukykyisen ja hyvin soveltuvan kokonaispaketin meille”, kertoo Jämsen.

Komasin uusi Niigata SPN701 on rakenteeltaan ns. box in box-tyyppinen tarkkaan ja joustavaan työskentelyyn suunniteltu paketti. Tehokkaalla rullajohdejärjestelmällä varustetussa koneessa X-liike on 1000 mm, Y 950 mm ja Z 850 mm, työpöydän koko 630×630 mm ja -kapasiteetti 1200 kg.

Nopeudesta kertovat esimerkiksi pikaliikkeet 60 m/min.

Kone on varustettu ATC-järjestelmällä ja työkalunvaihtoaikaa lyhentävällä ns. SSL (Synchronous Swing Motion) -ominaisuudella. Makasiinin kapasiteetti on 60 työkalua. Ohjaus: Fanuc 311 iM.

Tuotannossa kone on ollut Jyväskylässä keväästä lähtien.

Lue seuraavaksi