Blogi
S sen olla pitää
Allekirjoittanut on nuoruuden voimavuosinaan kiinnittänyt ja irrotellut tappikiinnitteisiä kauhoja kaivurin puomin päähän ja päästä. Väljäksi käynyttä kauhantappia lekalla irti lyödessä piti varmistaa, ettei kukaan ollut linjalla. Erittäin väljäksi kulunut tappi kun saattoi singahtaa helposti muutaman metrin päähän kauhasta. Tappikiinnitteinen kauha ei ikinä irronnut vahingossa. Tai no jos sokka oli jäänyt laittamatta, saattoi tappi liukua hiljalleen pois reiästään.
Nyt kaivavien koneiden puomin päässä on jos minkälaista laitetta, ja kytkentöjä on edelleen sekalainen määrä, etenkin jos tilannetta tarkastellaan maailmanlaajuisesti. Meillä täällä Pohjolassa kaiken, niin työlaitteen kuin hydrauliikan, keskusvoitelun ja sähköjenkin kytkennän pitää nykyään olla automaattista. Takapuolta ei istuimelta tarvitse nostaa, ainakaan työlaitteen kytkemiseksi.
80-luvulla keksitty S-liitin on muodostunut vallitsevaksi käytännöksi NTP:n jäädessä taka-alalle. Tänään valmistettavat NTP-liittimet menevätkin suurelta osin korvaaviksi liittimiksi vanhoihin koneisiin.
Steelwrist ja Rototilt yllättivät lokakuun alussa markkinat kertomalla perustaneensa yhdessä standardointiin pyrkivän Open-S-hankkeen. Sillä pyritään parantamaan eri valmistajien pikaliittimien, kallistuvien kauhanpyörittäjien ja työlaitteiden yhteensopivuutta.
Steelwristin SQ on merkintä liittimelle, joka kytkee työlaitteen, hydrauliikat ym. Rototiltillä se on Quick Change.
Niitä ei ole tarkoitus yhtenäistää. Tekninen toteutus pysyy jatkossakin yritysten omissa käsissä. Kuitenkin Steelwristin pikaliitin voidaan kytkeä työlaitteisiin, joissa on Rototiltin kiinnike ja päinvastoin. Tästä yhteensopivuudesta jatkossa tulee kertomaan Open-S-logo tuotteen kyljessä.
Tähän avoimeen systeemiin voivat liittyä kaikki standardisoinnista kiinnostuneet alan yritykset. Open-S-hankkeen nettisivut ovat osoitteessa opens.org.
Engcon on oman kallistuvien kauhanpyörittäjävalmistajien markkinajohtaja. Sen EC-Oil poikkeaa sekin Rototiltin ja Steelwristin vastaavista järjestelmistä. Taannoin Engcon ilmoitti myös korvanneensa perinteisen S-työlaitekiinnikkeen omalla Q-Safe-kiinnikkeellään kokoluokissa S40–S80. Toki siihen edelleen sopivat kaikki työlaitteet, joissa on normi S-kiinnike. Ässällä siis mennään kaikkien kauhanpyörittäjävalmistajien toimesta.
Maailmalla erilaisia pikakiinnikkeitä on vielä luvattoman paljon käytössä. Ja todella paljon on vielä tappikiinnitteisiäkin kauhoja ym. Etenkin isoissa maissa, kuten Venäjällä, Kiinassa ja Intiassa. Standardointiin pyrkiminen työlaitekiinnityksissä on erinomainen asia, mutta sata prosenttiseen yhteensopivuuteen tuskin koskaan päästään. Erityisesti näitä suuria ja tulevia markkina-alueita ajatellen olisikin hyvä, että standardointi olisi olemassa. Kirjava on kuitenkin maailma ja kirjavat ovat työlaitteiden kiinnitykset.
Konepörssi vaikuttaa painetun lehden lisäksi myös sosiaalisen median eri kanavissa. Viimeaikaisista tapahtumista mainittakoon yhden Youtube-videon äkkisuosio. Palavakiven kaivoksella Komatsun puskukoneen esittelyssä viime kesänä kuvattu video keräsi (ja kerää vieläkin) nopeassa tahdissa satoja tuhansia katselukertoja. Nyt mennään jo noin 650 000 katsojan lukemassa. Käy sinäkin tutustumassa laajaan videotarjontaan Konepörssin Youtube-kanavalla.
Edellisessä Konepörssissä lupaamani lisäinformaatio päästöttömästä työmaasta ja HNRY-hankkeesta löytyy painetun lehden sivujen sijaan nettisivuiltamme tästä linkistä.
Lue myös: Rototiltin ja Steelwristin yhteistyönä avoin standardi.