Blogi

Missä se kontti luuraa?

Viime vuoden alussa koronavirus rantautui maapallon jokaiseen kolkkaan. Se vaikutti ihmisten elämään kaikilla sektoreilla. Tuolloin tehtaita suljettiin kaikilla mantereilla ja liukuhihnojen pysähtyminen sekä tänä vuonna nopeasti kiihtynyt komponenttien, koneiden ja laitteiden kysynnän nousu vaikuttavat edelleen myös konevalmistuksen sujuvuuteen ja riittävyyteen.

Komponenttipula on vallalla ja se on pidentänyt toimitusaikoja. Varastoon koneita tilanneilla kauppiailla on etulyöntiasema niihin verrattuna, jotka tarjoavat puolen vuoden tai jopa pidempiäkin toimitusaikoja.

Vilakone Oy valmistaa hienoja Wille-taajamakoneita ja taannoisella vierailulla selvisi, että myös Loimaan laakeilla aukeilla komponenttien saatavuus on aiheuttanut ylimääräistä vaivaa.

Suoranaiseen tuotannon pysäyttämiseen ei Vilakoneella ole jouduttu, mutta joitain komponenttivalintoja on tehty uudestaan. Kovalla työllä kysyntään on kuitenkin pystytty vastaamaan ja vuotuinen valmistusmäärä nousee kaikesta huolimatta hyvälle tasolle. Myydyt koneet on pystytty toimittamaan aikataulussa. Vilakoneella kuitenkin uskotaan, että sama komponenttitilanne jatkuu vielä pitkään ensi vuoden puolelle.

Kun hydrauliikkapumppujen, dieselmoottorien ym. kysyntä on ylittänyt tarjonnan, niin niiden hinnat ovat tietenkin nousseet. Pahin tilanne taitaa olla elektroniikassa, jota nykykoneetkin sisältävät runsaasti. Ihmiset ovat kotoilleet vajaat kaksi vuotta ja aikansa kuluksi sekä myös etätyönsä helpottamiseksi tilailleet kotinsa täyteen erilaista elektroniikkaa. Prosessoreiden ym. hinnat ovat nousseet tänä vuonna useita prosentteja ja viiveet toimituksissa ovat monen viikon mittaisia. Hyvä esimerkki löytyy omasta kotitoimistosta. Kolme vuotta sitten ostettu, tuolloin 300 euroa maksanut tietokoneen näytönohjain maksaa nyt 400 euroa.

Kun ostajat huutavat kilpaa tavaraa maailmalta, on hinnankorotuksetkin ollut pakko vain hyväksyä. Kovin rehvakkaita eväitä tinkaamiseen ei ole olemassa. Korotuspaineita siis eri lähteistä ostetuista komponenteista koottujen koneiden hintoihinkin on olemassa.

Tavara konevalmistajillekin kulkee pitkälti merirahtina ja aalloilla on toisenlainen ongelma. Merikonteista on huutavaa pulaa. Kontteja maailmalla on, mutta ne ovat usein väärässä paikassa ja saatavuus on siksi heikkoa. Etenkin Kiinaan kontteja kaivataan takaisin, mutta pula satamatyöntekijöistä esimerkiksi Keski-Aasiassa ja Itä-Euroopassa aiheuttaa konttien kasaantumista vääriin paikkoihin.

Isot satamat Euroopassakin ovat ruuhkautuneet ja USA:n valtavasti kasvanut kysyntä sitoo valtavat konttimäärät. Maailman nurkassa sijaitseva pieni Suomi jää isojen leikkikentällä usein konttipiirin ulkopuolelle.

Ollaan tilanteessa, jossa maailman suurimpien satamien läpäisykyky ei sekään riitä, kun avautuva maailma imee tavaraa katkeamattomana virtana. Konttialus Ever Givenin lojuminen poikittain Suezin kanavassa maaliskuussa oli sekin omiaan lisäämään konttiliikenteen ongelmia.

Tässä Konepörssin artikkelissa esiintyvä, merikontteja korjaava Vellogs Oy entisöi nyt sellaisiakin pahoin kolhiintuneita kontteja, jotka aiemmin olisi laitettu romuksi.

Suomessa teknologiateollisuus työllistää yli 300 000 ihmistä, joten erikoinen tilanne maailmalla koskettaa meilläkin monia. Vientinäkymät tällä hetkellä ovat positiiviset, mutta muun muassa edellä mainituista seikoistakin johtuen haasteita varmasti riittää.

Nyt jokainen voikin tykönään miettiä, miten kasvihuoneilmiön suitseminen tavoitteiden mukaisesti korreloi yhteen maailmalla vallitsevan ostohysterian ja valtavan meriliikenteen kanssa? Jatkuvan talouskasvun tavoittelu ja vihreä vallankumous sopivat huonosti yhteen.