Blogi

Miljoona, miljoona, miljoona konetta

Koneiden ja laitteiden pitkät toimitusajat, tiettyjen komponenttien saantivaikeudet ja rakennusalan jatkuva pula ammattitaitoisista ihmisistä puhuttavat edelleen ympäri Eurooppaa ja muuta maailmaa. Ongelmat ovat siis globaaleja.

Kaikki edellä mainitut asiat yhdessä ovat aiheuttaneet koronaepidemian aikana ennennäkemättömän häiriön toimitusketjuissa. Etenkin elektroniikan komponenttien saantivaikeudet ovat seisottaneet muuten valmista konekantaa tehtaiden pihoilla.

Tosin nyt monet valmistajat jo raportoivat tilanteen kohentuneen pahimmasta. Edellä mainitut asiat eivät kuitenkaan ole päässeet juurikaan vaikuttamaan koneiden kysyntään. Viruksen jyllätessä konekauppa kuitenkin kävi häiriötekijöistä huolimatta entiseen ja joillain alueilla jopa ennätykselliseen tapaan.

Tilasto nimittäin osoittaa, että koko maailmassa myytiin viime vuonna lähes 1,2 miljoonaa rakennuskonetta. Lukemassa ovat mukana kaikki maarakennuskonetyypit sekä nostokalusto. Vuosi 2021 jääkin yhtenä ennätyksenä myyntitilastoihin. Ja luku olisi voinut olla toki suurempikin, mikäli myytävää olisi ollut enemmän saatavilla. Suurempaa maailmanlaajuista kokonaismyyntilukemaa ei vuoden 2000 jälkeen ole nähty. Lähellä käytiin vuonna 2018, jolloin ei jääty paljoakaan vuoden 2021 tasosta.

Kiina on konemyynnin veturi, joskin sen osuus kokonaiskakusta on tippunut viime vuosina. Vuoden 2021 luvussa 1,2 miljoonaa, Kiinan osuus noin 400 000 konetta. Parhaimmillaan Kiinan myyntiluku on ollut jopa 600 000 luokkaa. Edelleen Kiina vastaa kuitenkin kolmasosaa koko maailman kakusta.

Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinat olivat suunnilleen yhtä suuret viime vuonna. Yhteenlaskettuna ne yltävät kuta kuinkin Kiinan tasolle. Eli molemmilla mantereilla myytiin noin 200 000 konetta vuodessa. Ja samalla tasolla lukeman odotetaan pysyvän tulevinakin vuosina, vaikkakin Venäjän hyökkäyssota ja sen vaikutukset energian hintoihin sekä inflaation kasvuun aiheuttavat epävarmuutta ennustuksiin.

Kysyntä siis pysyi korkealla tasolla koko koronavirusepidemian aikana, mutta monet kone- ja komponenttitehtaat olivat vaikeuksissa vastata kysyntään. Tuotantokapasiteetit tippuivat ja tehtaita jopa suljettiin, mutta ostajia riitti. Syntyi vajaus, jota edelleen yritetään paikata. Kestää vielä jonkin aikaa, että päästään normaaliin toimitusrytmiin.

Kaupankäynnissä vahvoilla ovat olleet ne, joilla on ollut koneita varastossa tai ainakin toimitettavissa lyhyellä syklillä. Kun epävarmuutta on ollut ilmassa, myös koneiden ja laitteiden ostajat ovat toimineet enemmän impulsiivisesti, vähemmän ennakoiden.

Samalla kun uusien koneiden saanti on vaikeutunut, käytettyjen koneiden kysyntä on vahvasti noussut paikkaamaan tätä aukkoa. Vähän käytetyille ja hyväkuntoisille maarakennuskoneille on olemassa vahva kysyntä.

CECE:n yhdessä konehuutokauppoja järjestävän Ritchie Brosin kanssa keräämän tilaston mukaan esimerkiksi viime vuonna Euroopassa myytyjen, käytettyjen tela-alustaisten kaivukoneiden keskihinta oli hieman alle 40 000 euroa ja niiden tuntimittarin lukemien keskiarvo oli hieman yli 7 000 tuntia.

Maailmalta Suomeen ja Konepörssiin. Otamme lehdessä 10/2022 käyttöön QR-koodit (kuva yllä) niissä artikkeleissa, joihin sisältyy Youtube-video. Näin videoihin käsiksi pääseminen älypuhelimilla helpottuu ja nopeutuu. Lehden PDF-versiossa Lehtiluukussa videot avautuvat kätevästi QR-koodin päältä hiirellä klikkaamalla.

Konepörssin toimitukselta voi tilata videoita. Valmistamme huolellisesti editoidut ja viimeistellyt videot esimerkiksi työmailta, teemme kone-esittelyt ja haastattelemme alan toimijat. Ota yhteyttä meihin, kun tarvetta videoille ilmenee.


Piirroskuvitus: Pauli Maukonen


Lue seuraavaksi