Blogi

Meiltä ja muualta

Haastattelin Konepörssi 40 vuotta -teemaan monien alan ihmisten hyvin tuntemaa Tapani Vuorenhelaa, joka on tehnyt pitkän uran kone- ja laitekaupassa. Mies muistetaan ehkä parhaiten Rototilt-kasvona. Ensimmäisen kerran tapasin Tapanin jo 90-luvun alussa ja muistin artikkelia kirjoittaessani tämän tapauksen lähes 30 vuoden takaa. Vanhan juttureissun negatiivitkin löytyivät pölyn peittämästä arkistosta eli pahvilaatikosta varastossa.

  • Lue Tapani Vuorenhelasta kertova artikkeli tästä.

Tuolloin 90-luvun laman aikaan maahan olivat tulleet ensimmäiset Multivip-merkkiset kauhanpyörittäjät, joita silloin porukalla ihmeteltiin. Nyt passaa kummastella sitä, minkälaisen jättiharppauksen tekniikka on saavuttanut noista ajoista. Digitalisaatio ottaa edelleen sellaisia loikkia, että heikompaa hirvittää. Tämä tarkoittaa alan ihmisten jatkuvaa kouluttautumisen ja itsensä kehittämisen tarvetta.

Turun ammatti-instituutissakin tiedostetaan digiajan nopeasti muuttuvat haasteet kuljettajakoulutuksessa. Ajantasaisella koulutuskalustolla ja urakoitsijayhteyksiä hyödyntämällä pyritään antamaan paras mahdollinen ammattiosaaminen ja työelämään tutustuminen kolme vuotta kestävän, rakennusalan perustutkintoon tähtäävän koulutuksen aikana.

Tässä, myös Konepörssissä numero neljä julkaistussa artikkelissa todetaankin, että kuljettajankin työ vaatii 2020-luvulla erittäin monipuolista osaamista. Nykyajan työmaat asettavat haasteita kaikissa portaissa työskentelevien ammattitaidolle.

Rakennusteollisuus RT arvioi kevään suhdannekatsauksessa, että koronakriisi ei juuri ole vaikuttanut rakennustuotantoon. Viime vuonna se supistui vain prosentin ja täksi vuodeksi ennustetaan kahden prosentin verran miinusmerkkistä kehitystä. Jo ensi vuonna palattaneen nollan tuntumaan.

Etätöiden lisääntyminen on kiihdyttänyt ja kiihdyttää asuntojen tuotantoa, mutta samalla toimisto- ja liikerakentaminen taantuu. Viime vuoden asuntotuotanto nousi lukemaan 41 000 ja tämä vuosi mennään suunnilleen samalla tahdilla. Ensi vuonna vastaavan luvun odotetaan asettuvan tasoon 34 000 asuntoa.

Asunto- ja liiketilarakentamisen hyytymisen vastapainoksi teollisuudessa on käynnissä suuria investointihankkeita. Esimerkkeinä vaikkapa Kemin biotuotetehdas ja Rauman suursaha. Ne työllistävät etenkin rakennusvaiheessa paljon alan ihmisiä.

Euroopan rakennuskonealan toimikunta CECE kertoi tiedotustilaisuudessaan, että Euroopan maarakennuskonemarkkinoiden volyymi laski viime vuonna 11 prosenttia. Nyt puhutaan siis uusien koneiden kaupasta. Taantuma koski eniten raskasta kalustoa, jossa pudotusta oli noin 18 prosenttia. Toisaalta kevyemmän pään koneet ja laitteet notkahtivat vain kahdeksan prosenttia. Kevyessä tiivistyskalustossa (esim. tärylätkät) koettiin jopa viiden prosentin nousu.

Euroopan konemarkkinoiden kolme suurta ovat Saksa (26 %), Ranska (13 %) ja Iso-Britannia (13 %), jotka vastaavat siis noin puolta koko Euroopan kakusta. Koko konekauppa laskee ja nousee tämän trion tahdissa.

Vaikka uusien maarakennuskoneiden kauppa hieman takkusikin koko maailman kärvistellessä pandemian kourissa, niin käytettyjen kysynnässä ei juuri taantumaa havaittu. Näin raportoi konehuutokauppoja ympäri maailmaa järjestävä Ritchie Bros.

Viimeisin Rotterdamin Moerdijkissa pidetty huutokauppa oli ennätyksellinen. Internetin välityksellä käytyyn huutokauppaan rekisteröityi 2 580 ostajaa ja he tekivät viiteen vuoteen suurimman määrän huutoja.

Noin 80 prosenttia kalustosta meni ostajille Hollannin ulkopuolella. Viitisen prosenttia edelliskerrasta kohonnut hintataso kielii siitä, että käytetyille koneille ja laitteille on pandemiasta huolimatta ollut kova kysyntä.

Tähän loppuun etsintäkuulutus!

Oletko sinä tai tunnetko urakoitsijaa, jolle on tullut Konepörssi ihan alusta eli vuodesta 1981 alkaen? Jatkamme alussa mainittua Konepörssi 40 vuotta -juttusarjaa, ja tällaisia henkilöitä nyt haetaan. Laita yhteystiedot olli.paivio@otava.fi.