Uutiset

Työkoneet

Turussa annetaan kuljettajakoulutusta tuoreella kalustolla

Turun ammatti-instituutti (TAI) on jo kuuden vuoden ajan tuonut oman panoksensa maarakennusalan alati jatkuvaan maarakennuskoneenkuljettajapulaan. Tutkintoon oikeuttavan tutkintotodistuksen suorittaa vuosittain hyväksytysti 15–20 kuljettajaa. Tutkinto antaa vähimmilläänkin valmiudet hallita kaivukonetta, pyöräkuormaajaa sekä kuorma-autoa. Erilaiset lupa- ja ajokorttikorttikoulutukset kuuluvat nekin koulutuksen sisältöön. Oppilaitoksella on panostettu viimeisen kahden vuoden aikana myös kalustoon. Ajanmukaisilla koneilla päästään oppimaan muun muassa nykyään kuljettajilta vaadittavia 3D-koneohjausjärjestelmien käyttöä.

Maarakennuskonekuljettajan osaamisala on osa kolme vuotta kestävää rakennusalan perustutkintoa, jonka sisältö on Turussakin räätälöitävissä varsin monipuolisesti opiskelijan toiveiden ja osaamisen mukaan. Puhutaan yksilöllisistä opintopoluista, joiden aikana kerätään osaamispisteitä (osp). Niitä pitää olla kasassa opiskelujen päätyttyä kaikkiaan 180.

Turun ammatti-instituutti on antanut maarakennusalan kuljettajakoulutusta
kuutisen vuotta. Tuorein lisäys kalustoon on pyöräalustainen Takeuchi TB295W. Mikko Järvinen sompaili kauhaa oikeaan asentoon joulukuussa 2020 oppilaitoksen omalla harjoitusalueella.

Pakollisen tutkinnonosan jälkeen opiskelijalla on mahdollista valita ammatillisia osia omien mieltymyksien mukaan. Kirjo on laaja. Pakollinen valinta maarakennuskoneenkuljettajiksi opiskelevalla on maarakennuskoneiden käyttö. Lisäksi omaehtoisia valintoja ovat esimerkiksi maarakennuskoneen huolto, maarakennuskoneiden 3D-koneohjaus, kuljetusalan perustason ammattipätevyys ja maa-aines kuljetus ym.

”Syksyisin Turun ammatti-instituutissa aloittaa maarakennuskoneenkuljetuksen nuorisoryhmä ja niin sanotusti nopeammalla aikataululla opiskelevia (aikuisia) tarvittaessa kuukausittain. Viimeksi nopean aikataulun ryhmä aloitti maaliskuussa. Tällä hetkellä maarakennuskoneenkuljettajaksi opiskelee noin 50 opiskelijaa”, aloittaa Turussa kolme vuotta opettanut lehtori Ahti Kaskela.

Ennen Turkuun siirtymistään pitkän kuljettajakokemuksenkin omaava mies toimi vuodesta 2002 lähtien Salossa samankaltaisissa opetustehtävissä.

Opiskelijoita tulee Turkuun sisään melko tiuhaan tahtiin. Sekä nuoria valmistumaan ensimmäiseen ammattiinsa että aikuisikäisiä hankkimaan uutta osaamista.

Ahti Kaskela

Jatkuva haku

”Koulutukseen hakeutuminen onkin jatkuvaa. Mahdollisuuksien mukaan pienilläkin ryhmillä saadaan koulutus käyntiin, sillä Turun ammatti-instituutin suuri opiskelijavolyymi mahdollistaa joustavat aloitukset. Nuorista osa suuntautuu syksyn aloituksen jälkeen talonrakentajaksi ja osa maarakennuskoneenkuljettajiksi. Joskus opiskelijalla on jo selvillä, kumpi suuntaus on oma. Esimerkiksi sitä kautta, minkälainen tausta on. Jotkut tulevat perheestä, joissa on jo yritystoimintaa. Monet nuoret eivät kuitenkaan ole selvillä tulevaisuuden kuvioistaan. Saattaa käydä niin, että esimerkiksi armeijan jälkeen suunnitelmat muuttuvat ja hankitusta ammattipätevyydestä ei olekaan hyötyä”, pohtii Kaskela.

”Turussa asuu paljon maahanmuuttajia ja opiskelijoina on jonkin verran myös heitä nykyään. Kielitaidon kanssa saattaa olla haasteita. Tekninen sanasto on vaikeaa. Tietty taso kielellisesti pitää kuitenkin olla jo valmistumisen jälkeistä työllistymistäkin ajatellen. Asemapiirustuksiakin sekä muita työmaiden dokumentteja on ymmärrettävä. Näytöistä vaadin aina kirjallisen suunnitelman, jonka tekeminen sekin edellyttää kielellistä osaamista”, jatkaa Kaskela.

Turun ammatti-instituutti tarjoaa opiskelijoille myös viikoittaista tukea kielellisiin haasteisiin, joten työllistymisen esteenä kielitaito tuskin tulee olemaan.

Selvää on, että 100-prosenttisesti esimerkiksi maarakennuskoneenkuljettajiksi koulutetut eivät alalle jää. Ihmisten urapolut elävät aina elämäntilanteiden mukaan.

Opetus on hyvin käytännönläheistä ja työssä oppimista tehdään oikeilla työmailla eri urakoitsijoiden palveluksessa. Opiskelijoiden taitoja kartutetaan alkuun myös koulun omilla omakotitalo- ym. työmailla. Opiskelijatyönä valmistuu taloja pohjasta harjaan täysin valmiiksi. Ne myydään sitten huutokaupalla aikanaan pois. Tänä keväänäkin myyntiin tulee kaksi omakotitaloa.

Näyttöjä vaaditaan

Tutkinnonosien näytöt kuuluvat oleellisesti ammatilliseen koulutukseen. Näytöissä opiskelija osoittaa tutkinnonosaan liittyvän osaamisensa. Näytöt suoritetaan ensisijaisesti aina työelämässä aidoissa työtilanteissa.

”Näytöt liittyvät aina aitoon työtehtävään. Työnantajien ei tarvitse turhaan pohtia mitä töitä opiskelijalla nyt saa teetättää vaan näyttö suunnitellaan aina aitojen työtehtävien mukaan. Näyttöä voidaan myös täydentää, jos kaikkea osaamista ei voida kerralla työtehtävää suorittaessa osoittaa” sanoo Kaskela.


Omana työnä valmistuu kokonaisia omakotitaloja ensimmäisestä pohjakaivannon kauhallisesta katon harjaan saakka. Yli-Maariassa sijaitsevalla työmaalla projektia veivät eteenpäin oppilas Andrei Shkurdov (vas.), lehtori Tapani Siimesvaara ja oppilas Larri Sankari. Lehtori Ahti Kaskela (oik.) vierailevana tähtenä.

”Haluamme tehdä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa entistä enemmän. Isolla korvalla kannattaa meidänkin kuunnella, minkälaista sisältöä koulutukselle halutaan. Myös Infra ry:n sekä Koneyrittäjien kanssa neuvottelemme säännöllisesti ja kerromme koulutusvaihtoehdoistamme. Päämääränä on kouluttaa juuri sellaisia kuljettajia kuin työelämässä tarvitaan.”

”Työnantajapuolen edustajat sanovat usein, että opettakaa nuorille ainakin kaksi asiaa: kännykkää ei saa työaikana räplätä ja kellonajat pitää tuntea. Yritämmekin täällä puhua työmoraalista vahvoin sanakääntein. Työmailla pitää joustaa. Joskus tilanne vaatii sen, että työaikaa jatketaan neljän jälkeen jonkin työvaiheen loppuun saattamiseksi. Molemminpuolinen jousto koituu lopulta sekä työntekijän että työnantajan eduksi”, pohtii Kaskela.

Nykynuoret eivät enää tähtääkään välttämättä pitkiin työsuhteisiin. 30-vuotiaalla kaverilla on voinut olla jo parisenkymmentä eri työpaikkaa. Kaskela mainitsee itsellään olleen 50 vuoden ikään mennessä viisi eri työnantajaa. Ajat muuttuvat ja työelämä sen mukana.

”Kännykkäsukupolvi elää hektisemmin. Teknologia ja digitalisaatio ovat muuttaneet työn tekoa radikaalisti. Paalutuskoneen kuljettaja katsoo nykyään koneohjauksen näytöltä Netflixiä samalla, kun automatiikka junttaa paalua maahan”, virnistää Kaskela.

”Yritämme iskostaa opiskelijoiden päähän, että työtä pitää tehdä siten, että sitä riittää huomiseksikin. Tunnolliset ja taitavat kuljettajat ovat arvostettua pääomaa yritykselle ja palkkakin on asiansa osaavalle keskiarvoa parempi.”

Takeuchi varustettiin alkuvuodesta Novatronin Xsite® Pro 3D -koneohjausjärjestelmällä.

Nykyaikainen kalusto

TAI on hankkinut uutta kalustoa kahden viime vuoden aikana vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Vuonna 2019 koulutusarsenaalia täydennettiin kahdella Caterpillarin valmistamalla minikaivukoneella (303 ja 305). Viime vuonna kaivavaa kalustoa tuli lisää, kun pyöräalustainen kaivukone Takeuchi TB295W sekä Hyundain pyöräkuormaaja HL940A liittyivät laivastoon.

Novatronin Xsite® Pro 3D koneohjausjärjestelmä on asennettuna Takeuchiin. Ennestään käytössä on jo Caterpillar 312E, jossa on Trimblen järjestelmä. Ammatti-instituutissa nähdään tärkeäksi, että opiskelijat pääsevät tutustumaan eri kone- ja laitemerkkeihin sekä toteamaan mahdollisia eroavaisuuksia.

”Pyöräkuormaajalla on tarkoitus lähteä lastaamaan autoja oikeille työmaille. Meillä on talossa myös 3D-osaamista, joten olemme järjestäneen jo alalla töissä oleville työntekijöille ja yrittäjille 3D-koneohjauskoulutusta oppisopimuksena”, valistaa Kaskela.

Uusien koneiden lisäksi rivistössä on vielä muutamia melko vanhojakin koneita kuten Yanmarin kaivukone ja Gehlin liukuohjattu pienkuormaaja. Selvää on, että opiskelijat haluavat harjoitella uudemmilla.

”Ihan minikaivukoneilla ei kannata aloittaa kaivamisen harjoittelua. Niiden liikkeet ovat hätäiset ja pelästyttävät ehkä ensi kertaa vipuihin tarttuvan nuoren. Isommalla koneella liikkeet saa nopeammin hallintaan. Takeuchi on hydrauliikaltaan erittäin hyvin koulutuskäyttöön sopiva.”

Viime vuonna arsenaaliin tuli myös uusi lavetti, joten kaluston kuljettaminen työmaalta toiselle onnistuu sekin omin voimin.

”Pyrimme antamaan maarakennuskoneenkuljettajille mahdollisimman hyvät valmiudet toimia työmailla valmistumisen jälkeen. Jokainen työmaakulttuuri ja yritys on kuitenkin erilainen, ja se viimeinen oppiminen tapahtuu sitten siinä oikeassa työssä”, päättää Kaskela.





Lue seuraavaksi