Blogi

Kesällä rekkanäyttelyyn

Molanders Scania S650T

Kesäkuun alussa mieleen saattoi hiipiä ajatus, että mahtaako kesä tulla lainkaan, kun räntää tuli Keski-Suomessakin niin, että maa oli paikoin valkoisena. Huoli osoittautui turhaksi, sillä tätä kirjoitettaessa ulkolämpötilamittari näyttää miltei hellelukemia. Kesä on tullut.

Suomen kesä on täynnä tapahtumia, ja tapahtumien joukossa on tänäkin vuonna useita Truck Meeting- tai Truck Show -tapahtumia, kansankielellä rekkanäyttelyitä. Juhannukseen mennessä niistä ovat jo ehtineet olla Jämin, Tornion ja Viitasaaren tapahtumat.

Liperissä, Hämeenlinnassa (Tavastia) ja Himoksella voi heinäkuussa käydä aistimassa tunnelmaa, ja elokuussa onkin sitten Härmässä jo 19. kerran kansainvälisestikin laajalti tunnettu Power Truck Show. Syyskuun puolella iltojen jo hämärtyessä pääsee tunnelmasta nauttimaan Iso-Syötteellä. Nämä pikaisella muistelulla tulivat mieleen, ja varmasti kokemisen arvoisia alan kotimaisia tapahtumia on muitakin.

Ehkä jollakin tavalla toisenlaista näkemystä kuorma-autojen kustomointiin saa vierailemalla ulkomaisilla festivaaleilla. Saunavihdan tuoksuiseen juhannukseen kyllästyneet tosiharrastajat suuntaavat keskikesän juhlan aikaan Sveitsin Interlakeniin kokemaan rekkafestivaalitunnelmaa kantrimusiikin tahdissa alppimaisemien keskellä. Heinäkuun lopulla Alankomaiden Assenissa järjestetään yksi Euroopan suurimmista alan tapahtumista.

Vähän lähempänä, Ruotsissa, on kesän lopulla kolme mainittavaa tapahtumaa. Elokuun lopulla on perinteinen Trailer-lehden näyttelytapahtuma Mantorpissa, ja pian sen jälkeen tasokkaaksi mainittu näyttely Ljungbyhedissä, Skånessa. Syyskuun puolivälissä on pienessä Ramselen taajamassa, Västernorrlandissa rekkakokoontuminen, josta on kuulunut paljon hyvää. Jokohan sinne itsekin vihdoin tulisi lähdettyä?

Voisi tietenkin kysyä, miksi rekkanäyttelyyn pitäisi mennä tai miksi niitä ylipäätään järjestetään. Eikö autoja näe tien päälläkin tarpeeksi? Rekkanäyttelyillä on jopa Suomessa yllättävän pitkät perinteet. Karjaalla jo vuonna 1982 järjestettiin Truckers’ Festival -tapahtuma TIA Finland ry:n toimesta, ja sen jälkeen Rahtarit ry järjesti tapahtumaa vuosia. Vuosituhannen vaihteen tienoilla rekkaväen omia tapahtumia ei ollut, mutta kysyntää kuitenkin oli. Runsas tapahtumien määrä tänäkin vuonna kertoo, että kysyntää on edelleen.

Rekkatapahtumilla on tärkeä sosiaalinen tehtävä. Kuljetusalalla työ on toisinaan melko yksinäistä. Voi olla niin, että asiakkaita näet kasvotusten päivittäin, mutta ei välttämättä omia työkavereita, puhumattakaan muissa yrityksissä työskentelevistä tuttavista. Rekkanäyttelyssä voidaan kohdata vapaa-ajalla, ja silti ollaan omalla tavallaan tutuissa ja turvallisissa ympyröissä.

Kuljetusalan näyttelytapahtumilla on myös laajempaa merkitystä. Esillä olevia, toinen toistaan upeammaksi rakennettuja raskaita ajoneuvoja ihastelevassa yleisössä iso osa on lapsia ja nuoria, joille työ kuljetusalalla voi olla tulevaisuuden ammatti. Siksi koko toimialan on hyvä ajoittain tuoda esille myös valoisia ja positiivisia puolia omasta työstään ja elinkeinostaan.

Alan arvostus lähtee siitä, että itse arvostamme omaa työtämme. Puhdas ja kiillotettu, ehkä hieman personoitu kuorma-auto kertoo, että sen kuljettaja arvostaa omaa työtään. Parhaimmillaan se voi saada nuoren valitsemaan uran kuljetusalalla. Tekijöitähän ala tarvitsee.

Viihtyisää kesää!Lue seuraavaksi