Uutiset

Autot

Viimeiset Scalat liikenteeseen – 2014 esitellään uusi kaupunkiauto

Pääkaupunkiseudun Jokeri-linjana tunnetulla reitillä ajetaan nyt uusin autoin, jotka kantavat mukanaan myös historian havinaa. Helsingin Bussiliikenne Oy otti käyttöön viimeiset valmistuneet Scala-kaupunkiautot. Luovutustilaisuudessa kerrottiin myös valoisammasta tulevaisuudesta.

Viimeiset Lahden Autokori Oy:n Villähteen tehtaalla valmistuneet Scala-kaupunkiautot ovat aloittaneet arkisen aherruksensa pääkaupunkiseudun kiireisessä kaupunkiliikenteessä. Elokuisena torstaina Scania Suomi Oy:n toimitusjohtaja Raimo Lehtiö luovutti 37 auton sarjan uusia Scanian K 280 UB 6×2*4 -alustalle rakennettuja autoja Helsingin Bussiliikenne Oy:n toimitusjohtaja Juha Hakavuorelle.

Uusien linja-autojen myötä HSL hyvästeli siniset jokeribussit vaihtamalla jokerilinjan nimen runkolinjaksi 550. Itäkeskuksen ja Westendin välillä kulkevan linjan reitti ei muuttunut, mutta linjalle tuli täysin uudet bussit, joihin voi alkaneen avorahastuskokeilun myötä nousta kyytiin kaikista ovista. Runkobussien väri on raikkaan oranssi, joka on samalla viesti metromaisesta liikenteestä: vuorovälit ovat tiheät ja tasaiset. Vahva ja näkyvä väri erottuu hyvin muusta liikenteestä. HSL:n suunnitelmissa on tuoda kaupunkiseudulle kaikkiaan 12 samantyyppistä tiheän vuorovälin runkolinjaa vuoteen 2022 mennessä. Linjaa liikennöi vuosina 2013–2023 Helsingin Bussiliikenne Oy ja linjalla käyttöön otettuihin Scala-busseihin mahtuu 52 henkeä istumaan ja 58 seisomaan.

Autoissa on sekä ilmastointi että kameravalvonta. Autojen etukilvissä on uusi toiminto, joka näyttää vuoroin määräpäätä ja vuoroin ”täynnä/fullsatt”, jos bussissa ei ole tilaa. Etulinjakilven värillinen numerotunnus auttaa tunnistamaan linjan autot jo kaukaa.

Busseissa on käytössä satelliittipaikannus, jonka avulla bussit saavat liikennevaloetuuden risteyksissä. Matkustajat näkevät seuraavan bussin saapumisajan pysäkeillä olevista näytöistä ja bussin sisällä voi seurata reitin varrella olevia pysäkkejä sähköisestä näyttölaitteesta.

Kaikki linjalla 550 olevat kolmiakseliset ja pituudeltaan 14,5-metriset Scania K 280 UB6x2*4 -bussit täyttävät EEV-päästönormit ja bussien varustukseen kuuluu niin ajotavanseurantajärjestelmä kuin ajonvakautusjärjestelmäkin.

Vuonna 2001 esitelty Scanian ja Lahden yhteistuote Scala oli menestys sekä koti- että vientimarkkinoilla. Korimallia valmistettiin yli 900 kappaletta, joista HelB:lle toimitettiin peräti 197. HelB:lle meni myös ensimmäinen tuotannosta valmistunut Scala, joka on yhtiöllä edelleen liikenteessä.

Scania Suomi Oy:n bussiosaston johtaja Robert Eklund (vas.) ja toimitusjohtaja Raimo Lehtiö luovuttivat 37 auton sarjan Helsingin Bussiliikenne Oy:n toimitusjohtaja Juha Hakavuorelle Lahden Autokori Oy:n myyntipäällikkö Mikko Riihimäen sekä Helsingin Bussiliikenteen liikennejohtaja Mika Seppäsen ja teknisen johtaja Michael Anderssonin todistaessa tapahtumaa.

OmniExpress 320 LE on uusi kaupunkiauto Lahdesta

Scanian ja Lahden Autokorin yhteistyö kaupunkibussien valmistuksessa jatkuu pienen tauon jälkeen. sillä ensi keväänä esitellään uusi kaupunkiliikenteen tarpeisiin viilattu puolimatala kaupunkiauto – OmniExpress 320 LE:n, joka täyttää Scalan valmistuksen päättymisessä syntyneen aukon. ”Tämä on merkittävä uutinen suomalaiselle teknologiateollisuudelle, sillä vaarana oli kaupunkibussien valmistuksen ja alan osaamisen katoaminen Suomesta kokonaan. Asiakkaamme ovat ottaneet tiedon valmistustoiminnan jatkumisesta ja uuden bussimallin suunnittelusta vastaan erittäin positiivisella tavalla”, kertoo Scania Suomi Oy:n bussijohtaja Robert Eklund.

Lue seuraavaksi