Uutiset

Autot

Uuden Citroën Jumpyn ja Peugeot Expertin tuotanto käynnistyi

PSA Peugeot Citroënin uusien pakettiautomallien tuotanto on alkanut Hordainissa Pohjois-Ranskassa. Sevelnordin tehtaan kapasiteetin, laadun ja ammattitaidon kehittämiseen on käytetty viiden vuoden aikana 150 miljoonaa euroa. Täysin uudistuneiden Citroën Jumpyn ja Peugeot Expertin asiakastoimitukset käynnistyvät loppukesästä. PSA valmistaa samalla tekniikalla autoja myös japanilaiselle Toyotalle.

PSA-yhtymän uudet kevyet pakettiautomallit Citroën Jumpy ja Peugeot Expert ovat todellisia kuljetusalan monitoimikoneita. Autot valmistetaan PSA-konsernin modulaariselle ja hyvin joustavalle EMP2-pohjarakenteelle, ja tarjolla on kolme koripituutta: 4,60, 4,95 ja 5,30 metriä. Saatavana on koko joukko henkilöautomaisia, kuljettajan työtä helpottavia ratkaisuja kuten kylkien kookkaat sivuliukuovet, mukautuva vakionopeussäädin nopeudenrajoittimella, kuljettajan vireystilavaroitin sekä HUD-tuulilasinäyttö. 1,6-litraisella BlueHDi—dieselmoottorilla kulutus jää pienimmillään 5,1 litraan sadalla kilometrillä. Samaan perusrakenteeseen varustellaan myös laadukkaita tila-auto- ja pikkubussiratkaisuja.

Jumpy ja Expert rakennetaan Hordainissa Pohjois-Ranskassa lähellä Belgian rajaa. Sevelnordin tuotantolaitoksessa samalla tuotantolinjalla valmistuu autoja myös Toyotalle Proace-mallinimellä. Käytännössä kyse on lähes täydellisestä PSA-tuotteesta, sillä kolmen sisarmallin osista vain neljä ­ – pyörien navat – toimitetaan tehtaan tuotantolinjalle Toyotan alihankkijaverkoston kautta.

Uuden Citroën Jumpyn ja Peugeot Expertin asiakastoimitukset käynnistyvät Suomessa loppukesällä.

Sevelnordiin on rakennettu Euroopan modernein pakettiautotehdas

Vuonna 1993 toimintansa aloittanut Sevelnordin tehdas on tuottanut 23 vuoden aikana yhteensä 2,5 miljoonaa ajoneuvoa. Jumpyn, Expertin ja Proacen tuotantoa varten tehtaaseen on investoitu 150 miljoonaa euroa, ja vuosituotantokapasiteetti on nyt 180 000 autoa. Tuotannon modernisoinnin yhteydessä tehtaan koriosastolle on rakennettu kolme uutta tuotantolinjaa: yksi korin perusrakennetta, yksi ovia ja konepeltiä ja yksi korin sivupaneeleja varten. Robotisoitu maalauslinjasto on uusittu täysin, jotta korin käsittelyn ympäristövaikutukset on saatu minimoitua.

PSA:n ja Toyotan kaksivuotisen tuotannon kehitysprojektin tavoitteena oli tehdä Sevelnordista Euroopan johtava kevyiden hyötyajoneuvojen ja pakettiautojen valmistaja. Tehdas noudattaa PSA Excellence – ja Excellent Plant – laatujärjestelmiä, joita on täydennetty japanilaisen Kaizen-periaatteen mukaisilla ratkaisuilla. Yhteisinä tavoitteina on saavuttaa keskeytymätön tuotanto, alan korkein laatutaso ja huippuunsa kehitetty materiaalinhallinta sekä vähentää virheitä, tuotantokatkoksia, energiankäyttöä ja jätteiden muodostumista. Tuotannon mahdolliset ongelmatilanteet pyritään ratkaisemaan mahdollisimman joustavasti ja nopeasti niin, että parhaista käytännöistä autonvalmistuksessa voidaan oppia koko ajan.

Sevelnordin tehdas työllistää 2400 työntekijää, jotka ovat läpikäyneet tiiviin ja tavoitteellisen kolmivuotisen koulutusohjelman oman ammattitaitonsa, työturvallisuuden, työergonomian ja työn tuottavuuden parantamiseksi. Vuosina 2013­–2015 työntekijät ovat saaneet koulutusta yhteensä 154 000 tuntia, osin Euroopan sosiaalirahaston ja Nord-Pas-de-Calaisin aluehallinnon taloudellisella tuella.

Euroopassa kompaktien pakettiautojen luokan myynti on lähes kaksinkertaistunut vuoden 2010 jälkeen. PSA Peugeot Citroënilla on luokassa noin 16 prosentin markkinaosuus, ja tavoitteena on osuuden kasvattaminen 2 prosenttiyksiköllä vuoteen 2020 mennessä.

Lue seuraavaksi