Uutiset

Autot

Suomalainen luottaa edelleen nastoihin – kitkarenkaiden osuus ei ole kasvanut

Suomalaisista 85 prosenttia ajaa edelleen nastarenkailla, käy ilmi Ifin talvirengaskyselystä. Uudellamaalla kitkoja käyttää joka viides autoilija. Talvirenkaat pitää olla vaihdettuna viimeistään tämän viikon perjantaina. 

Suomalaisten autoilijoiden korkea luotto nastarenkaisiin vaikuttaa jatkuvan ennallaan: vain 15 prosenttia kertoo ajavansa kitkarenkailla, loput 85 prosenttia käyttää nastarenkaita. Jakauma on säilynyt täysin samana kuin Ifin vuosi sitten toteuttamassa kyselyssä.

Useimmiten kitkarenkailla ajetaan Uudellamaalla (22 prosenttia) ja Kanta-Hämeessä (16 prosenttia). Pohjois- ja Itä-Suomessa yli 90 prosentilla autoista on alla nastarenkaat. Ifin talvirengaskyselyyn vastasi kaikkiaan yli 38 000 suomalaista autoilijaa loka-marraskuun aikana.

Moni ajaa huonokuntoisilla renkailla

Suomalaiset ajavat kyselyn perusteella keskimäärin kohtuullisessa kunnossa olevilla talvirenkailla. Moni tarvitsisi kuitenkin pian alle uudet renkaat: Noin puolet autoilijoista ilmoittaa renkaiden urasyvyydeksi 4–6 millimetriä ja reilu kolmannes yli 6 millimetriä. Joka kymmenes kertoo ajavansa renkailla, joiden urasyvyys on huonompi eli alle 4 millimetriä.

– Talvirenkaiden urasyvyyden on lain mukaan oltava vähintään 3 millimetriä kulutuspinnan syvyydeltä, mutta 6 millimetriä on suositeltava, renkaiden pitoa vaikeissakin talvikeleissä parantava urasyvyys, muistuttaa vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä.

Kyselyn mukaan Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla on keskimäärin parhaimmassa kunnossa olevat talvirenkaat. Suurin tarve uusille renkaille eli eniten huonokuntoisia ja vähiten uusia renkaita puolestaan on Kanta-Hämeessä.

– Urasyvyyden lisäksi renkaiden turvallisuuteen vaikuttavat nastojen määrä, oikea ilmanpaine ja renkaiden ikä. Moni ei tiedä, että renkaiden kumiseos kovettuu iän myötä ja samalla niiden pito heikkenee. Renkaiden käyttöiäksi suositellaankin enintään kuutta vuotta valmistumisajankohdasta.

Renkaiden iän voi tarkistaa nelinumeroisesta valmistusmerkinnästä, joka sijaitsee renkaiden sivussa DOT-merkinnän yhteydessä. Kaksi ensimmäistä numeroa kertovat renkaan valmistusviikon ja kaksi seuraavaa valmistusvuoden.

If haastoi suomalaiset tarkistamaan renkaansa

If pyysi suomalaisia tarkistamaan talvirenkaidensa kunnon ja mittaamaan niiden urasyvyyden ennen renkaiden vaihtoa. Jokainen haasteeseen osallistunut kasvatti rengaspottia, joka arvottiin osallistuneiden kesken. Kaikkiaan If jakoi marraskuussa 35 Suomen talvisilla teillä sutivaan autoon uudet talvirenkaat – autoilijan oman valinnan mukaan joko kitkat tai nastat.

– Renkaat ovat ainoa yhteys tien ja auton välissä. Siksi niiden hyvä kunto ja laatu ovat tärkeitä erityisesti talvella, jolloin nopeasti muuttuvat ajokelit kasvattavat vahinkoriskiä. Jokasyksyinen Nasta haaste on yksi tapa, jolla haluamme Ifissä omalta osaltamme parantaa liikenneturvallisuutta, Jari Pekka Koskela kuvaa

Lue seuraavaksi