Uutiset
Selviävätkö renkaasi myös syksyn sateista?
”Kesän kuivilla asvalteilla pitänyt kesärengas ei välttämättä tarjoa pitoa märillä teillä. Talvirenkaisiin on korkea aika perehtyä nyt. Uusi tieliikennelaki siirtää vastuun autoilijalle. Säilytä renkaat viileässä ja pidä renkaat puhtaana”, valistaa Suomen Rengaskierrätys oy
Mennyt kesä oli ennätyksellisen kuuma ja kuiva. Se merkitsi autoilijoille jopa poikkeuksellisen hyviä ajokelejä. Kääntöpuolena on, että kulutuspinnaltaan jo lähes tiensä päähän tulleetkin kesärenkaat ovat saattaneet toimia ajossa hyvin, kun asfaltti on ollut kuivaa.
”Nyt kelit muuttuvat kosteammaksi, ja teiden pinnat ovat syyssateilla hyvin vetisiä. Silloin kuivalla kesäasfaltilla hyvin pitoa tarjonnut rengas ei enää toimikaan, kuten sen pitäisi”, Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen muistuttaa. Tieliikennelain mukaan renkaat on vaihdettava, kun niiden urasyvyys laskee alle 1,6 millimetrin. Sitä matalammista urista rangaistuksena on sakko. Rangaistusta suurempi vaara liittyy kuitenkin tielläliikkujien turvallisuuteen.
Vaikka renkaat vielä olisivat lailliset, alle neljän millimetrin urasyvyys ei enää takaa turvalista pitoa sateisilla keleillä, kun asfaltin päälle alkaa kertyvä vesi ei enää pääse renkaan alta pois.
Sadekelillä turvallisuus heikkenee merkittävästi, kun urasyvyys on alle 4 millimetriä. Matala ura ei loskassa auta. Kesäkauden lähestyessä uusien kesärenkaiden hankinta voi tuntua turhalta. Ominaisuuksiltaan renkaan materiaali säilyy lähes muuttumattomana kuusi vuotta. Käyttöiän näkökulmasta hankintaa turvallisuuden kustannuksella onkin turha lykätä kevääseen. Kun lämpömittari alkaa painua öisin nollaan, on aika tarkastaa myös talvirenkaiden kunto.
Lain mukaan talvirenkaan urasyvyyden on oltava vähintään 3 millimetriä, mutta rengasalan turvallisuussuosituksena on 5-6 mm urasyvyys. Loskassa ei matalalla uralla pärjää. Nastarenkaissa tärkeää on huomioida myös nastojen määrä. Jos nastoja on päässyt irtoamaan huomattavasti, ei renkailla ole enää turvallista ajaa.
Nykyisin talvirenkaat on vaihdettava alle viimeistään 1. joulukuuta. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun ensimmäisestä päivästä alkaen, niin sanottuja kitka- eli nastattomia talvirenkaita myös muulloin. Ensi vuonna muuttuvan tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä, kun olosuhteet sitä vaativat. Viimeistään nyt autoilijoiden on korkea aika perehtyä renkaiden turvallisuusvaikutuksiin, sillä uusi tieliikennelaki asettaa vastuuta oikeista renkaista yhä enemmän autoilijalle.
Puhdas rengas kiertää parhaiten
Nykyisin yhä useampi säilyttää renkaansa rengashotelleissa. Säilytystilan lisäksi etuna on se, että ammattitaitoinen henkilökunta tarkastaa renkaiden kunnon ja pitää renkaat myös puhtaina. Jos osaamista ja sopivat tilat löytyvät, renkaat voi edelleen säilyttää ja vaihtaa myös kotona. Tärkeää on, että renkaat säilytetään tasalämpöisessä paikassa, joka on mielellään viileä ja pimeä. Liika lämpö voi kuivattaa kumin. Hyvä paikka on usein autotalli.
”Mikäli kotona on käytöstä poistettuja renkaita, ne voi viedä Suomen Rengaskierrätys Oy:n keräyspisteeseen. Tärkeää on varmistaa, että renkaat ovat päällisin puolin puhtaat. Hyvä on katsoa, että renkaat eivät pyöri hiekassa, savessa , eikä niiden sisälle joudu vieraita esineitä. Lika hankaloittaa kierrätystä ja pahimmassa tapauksessa rikkoo leikkurin, jonka avulla kierrätysmateriaaleja valmistetaan”, toteaa Risto Tuominen lopuksi.