Uutiset

Autot

Scanialta keveämpi bussimoottori

Scania esitteli Busworld-messuilla uuden, kaupunkilinja-autoihin tarkoitetun kuusisylinterisen ja 7-litraisen Euro 6 -moottorin. Yhteistyössä Cumminsin kanssa kehitetty uusi moottori soveltuu erityisesti tasaisilla kaupunkialueilla käytettäväksi. 280 hevosvoiman tehon tarjoavan moottorin maksimivääntömomentti on 1100 Nm kierroslukualueella 1200-1600 r/min. Valmistajan mukaan aiempaa maltillisempi moottori mahdollistaa myös keveämmän voimalinjan, mikä tuo mukanaan noin 500 kilon painonsäästön 9 litran moottoriin verrattuna. Uutuusmoottorissa hyödynnetään moottoriperheen muiden jäsenten tavoin XPI-polttoaineenruiskutusta ja muuttuvageometrista turboahdinta sekä EGR- ja SCR-tekniikkaa.

Scania 7 litran bussimoottori

Scanian Euro 6 -päästötason täyttävä linja-automoottorivalikoima kattaa nyt tehoalueen 250–490 hevosvoimaa. Pääsääntöisesti moottorit käyttävät sekä EGR- että SCR-tekniikkaa, mutta 9-litraisista moottoreista 320- ja 360-hevosvoimaiset versiot sekä 13-litraisista 410-hevosvoimainen versio nojautuvat ainoastaan SCR-tekniikkaan.

Moottorimalliston 320-, 360-, 450- ja 490-hevosvoimaiset versiot voivat käyttää polttoaineenaan myös 100-prosenttista biodieseliä. Scanian Euro 6 -päästötason 280- ja 340-hevosvoimaisten stoikiometristen kaasumoottoreiden kerrotaan yltävän nyt jopa 5 prosenttia edeltäjiään parempaan polttoainetalouteen.

”OmniExpress pysyy mallistossa”

Asiakkaan tarpeisiin ja toiveisiin vaivattomasti taipuva Scania OmniExpress on saavuttanut hyvän aseman eurooppalaiskäyttäjien parissa, mikä on tuonut mukanaan myös isoksi luokiteltavia kauppoja. Hyvä menekki ei kuitenkaan poista akuuttia ongelmaa konkurssiin ajautuneen Lahden Autokorin ja OmniExpressin tuotannon ympäriltä.

Scanian bussimyynnistä vastaavan Klas Dahlbergin mukaan tilanne OmniExpressin ympärillä on hyvin harmillinen, sillä Scanialla ollaan tuotteesta ylpeitä. ”OmniExpress on erittäin hyvä konsepti, jonka mukautuvuus asiakkaan tarpeisiin ratkaisi esimerkiksi Saksaan ADAC:lle toimitettavien 60 auton kaupan”, vakuuttaa Dahlberg, jonka mukaan Scania haluaa pitää OmniExpress mukana mallistossa myös jatkossa.

”En kuitenkaan vielä osaa sanoa, miten ja kuinka valmistus jatkuu, mutta toivon sen jatkuvan jollakin tavoin. Nyt tilauskannassa olevat autot rakennetaan valmiiksi konkurssipesän lukuun, mutta siitä eteenpäin jatko on hämärän peitossa. Paljon käsityötä vaativien autojen valmistaminen vaatii piirustusten ja koneiden ohella myös erikoisosaamista, jota ei voida siirtää yhtäkkiä toiselle tehtaalle”, viittaa Dahlberg tulevaisuuteen.

”Lahden Autokorin tekemä ratkaisu oli erittäin valitettava ja se yllätti myös meidät”, harmittelee Dahlberg, jonka mukaan yhtenä kustannustehokkuutta kasvattavana vaihtoehtona kartoitettiin yksinkertaisten perusbussien, kuten 320-perusauton tuotannon siirtämistä Scanian Puolan tehtaalle, jolloin Lahdessa olisi keskitytty yksinomaan vaativampien bussien tuotantoon.

Dahlberg muistuttaa samalla eurooppalaisilla bussimarkkinoilla vallitsevasta tilanteesta, mikä vaikuttaa omalta kaikkien bussivalmistajien toimintaan.

”Kokonaismarkkinat ovat pudonneet 30 000 bussista noin kolmanneksella, mikä tuo mukanaan erittäin tiukan hintakilpailun, jossa markkinat määrittelevät autojen hintatason. Sen kuitenkin tiedän, että Lahdessa on tehty paljon töitä kustannustason pudottamiseksi”, vakuuttaa Dahlberg lähtiessään esittelemään räätälöitävissä olevaa OmniExpress-bussia mahdolliselle asiakkaalle.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi