Uutiset

Autot

Renault Trucks Master Z.E. – Sähkömestari

Sähkökäyttöinen Master Z.E.

Tiheästi kansoitetuissa kaupungeissa liikenteen melu ja pakokaasupäästöt ovat yhä tiukentuneiden vähentämisvaatimusten kohteena. Sähkökäyttöisten ajoneuvojen käyttäminen on tehokas tapa vähentää melua ja parantaa ilmanlaatua. Jos sähkö tuotetaan kestävällä tavalla, myös globaalisti ilmaston kuormitus kevenee. Renault Trucksin vastaus sähkökäyttöisten ajoneuvojen tarpeeseen on Z.E.-mallisto, jonka pienintä päätä edustaa Master Z.E.

Renault Trucks esitteli Z.E. (zero emission) -mallin Masterista jo ennen malliston viimesyksyistä uudistumista. Merkin Z.E.-mallistoon kuuluu Master-pakettiauton lisäksi D- ja D Wide -mallien kuorma-autot aina 26 tonnin kokonaispainoon saakka.

Master Z.E. pakettiautona

Renault Truck myy sähkökäyttöistä Masteria tällä hetkellä pakettiautoluokassa, eli kokonaispaino on enintään 3 500 kg. Etuvetoista autoa on saatavana matalana ja normaalikorkuisena alustamallina sekä umpipakettiautona. Akselivälivaihtoehtoja on kolme, ja umpimallissa korkeusvaihtoehtoja kaksi.

Master Z.E. mittaristo
Mittaristonäkymä muistuttaa dieselmallia. Vasemmasta mittarista voi seurata energian kulutusta ja talteenottoa.

Korkeaa umpimallia ei sähköversioon tarjota, sillä sen suurempi ilmanvastus aiheuttaisi suuremman energian kulutuksen, jolloin toimintamatka yhdellä latauksella saattaisi jäädä epäkäytännöllisen lyhyeksi. Samasta syystä auton huippunopeus on rajoitettu arvoon 100 km/h.

Suomessa käväisi koeajettavana umpikorinen Master Z.E., joka oli pituudeltaan malliston keskimmäinen ja korkeampi sähkömalliin saatavista. Tavaratilaa dieselversion tapaan on 10 kuutiometriä. Aivan tarkkoja painotietoja autosta ei vielä ollut saatavilla, sillä Master Z.E. saa paikkansa Renault Trucksin Suomen hinnastossa vasta myöhemmin kevään kuluessa. Silloin ovat selvillä tarkat painotiedotkin. Joka tapauksessa kovin paljoa omamassa ei eroa dieselsisaresta.

Tuttu ja samalla erilainen ajotuntuma

Ajaminen sähkö-Masterilla on toisaalta hyvin samantapaista kuin millä hyvänsä sähköautolla, ja toisaalta kuin millä hyvänsä saman kokoisella pakettiautolla ajamista. Ajotuntuma on pitkälle samanlainen kuin missä tahansa vastavankokoisessa diesel-Masterissa, hallintalaitteetkin ovat pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta samanlaiset. Vain äänimaailma on erilainen, sillä moottorin äänen puuttuminen tuo esiin sellaisia ääniä, joita dieselautossa ei erota.

Vaikka ainakaan sähköautossa oikealla jalalla käytettävällä polkimella ei ole mitään tekemistä kaasun kanssa, puhuttakoon siitä tuttavallisesti kaasupolkimena. Sillä pystyy pienen harjoittelun jälkeen säätelemään miltei täysin auton nopeutta liikkeellelähdöstä pysähdyksiin saakka.

Kiihtyvyys paikalta lähtiessä on sähköautoille tyypillisen ripeää, ja vastaavasti jalan nosto kaasupolkimelta saa aikaan kohtalaisen voimakkaan hidastumisen energian talteenoton (rekuperaatio) takia. Sopivasti ennakoiden jarrupolkimeen ei tarvitse koskea edes risteyksiin pysähdyttäessä. Mittariston energiatasemittari näyttää selkeästi sen, latautuvatko vai purkautuvatko ajoakut.

Master Z.E. ei rullaa perinteisellä tavalla, vaan loivassa alamäessä matkantekoa on ”autettava” pienellä polkimen painamisella. Mittariston energiankulutusmittarista voi kuitenkin todeta, että akku silti latautuu. Olisiko luontevampaa, että kaasupoljin vapautettuna auto rullaisi vapaasti, ja kaikkea hidastamista hoidettaisiin jarrupolkimella? Jarrupolkimella voisi säätää rekuperaation voimakkuutta, ja voimakkaampaa hidastuvuutta tarvittaessa pyöräjarrut voisivat liittyä jarruttamiseen. Auto käyttäytyisi polttomoottoriautosta tutulla tavalla.

Master Z.E. latauspistoke
Latauspistoke on apukuljettajan oven pielessä olevan luukun takana. Kuljettajan puolella vastaavassa paikassa on lämmittimen polttoainesäiliön täyttöaukko.

Keskustoihin sopiva

Koska liikkumiseen tarvittavaa energiaa saadaan järkevällä tavalla varastoitua autoihin varsin rajallisesti, on sähkö-Masterinkin oivallisinta toiminta-aluetta kaupunkien keskustat. Nopeudet ovat alhaisia ja matkat lyhyitä, jolloin akkujen varaus riittää pitkään. Pitkillä etäisyyksillä ja maantienopeuksilla akun varaus hupenee nopeasti.

Master Z.E. on hiljainen ja paikallisesti lähes päästötön. ”Lähes” siksi, että autossa on dieselkäyttöinen lämmitin ohjaamon lämmöntuoton varmistamiseksi kovimmillakin pakkasilla.

Renault Master Z.E.

  • Kokonaispaino: 3 100 tai 3 500 kg
  • Sähkömoottorin teho: 57 kW
  • Suurin vääntömomentti: 225 Nm
  • Huippunopeus: 100 km/h (rajoitettu)
  • Akkukapasiteetti: 33 kWh litiumioniakut
  • NDEC-mittaustavan mukainen toimintamatka: 200 km
  • Toimintamatka tavanomaisessa käytössä: noin 120 km

Lue myös: Renault Trucks toimittaa 20 sähkökuorma-autoa Carlsberg-konsernille

Lue seuraavaksi