Uutiset

Autot

Renault esitteli Kangoo BE Bop Z.E. -sähköauton

Renaultin sähköautojen laaja tuotanto alkaa vuonna 2011. Renault-Nissan allianssin tavoitteena on tulla massamarkkinoitavien nollapäästöisten ajoneuvojen johtavaksi valmistajaksi.

Tarkoin suunniteltu, toimiva muotoilu

Kangoo be bop Z.E. polveutuu tuotantomallisesta Kangoo be bopista ja on tunnistettavissa Energy Blue väristään. Renaultin logoja jäähdyttäjän säleikössä ja pyörissä on korostettu satiiniviimeistellyllä sinisävyisellä kromilla. Sisällä himmeä kromi ja metallinvihreä sävytys luovat tunnelman, jota on korostettu tarkoin valitulla harmaalla veluuriverhoilulla ja kirjailtu painetuilla ympyräaiheilla.

Samaan tapaan kuin Pariisin autonäyttelyssä 2008 esitellyssä Z.E. Concept konseptiauto, Kangoo be bop Z.E. on varustettu edessä ja takana LED-valoilla energiankäytön optimoimiseksi. Auton aerodynamiikkaa on harkiten parannettu energiankulutuksen vähentämiseksi. Kangoo be bop Z.E:ssä on kokonaan katetut 18-tuumaiset levypyörät ja sen maavaraa on madallettu 20 mm tuotantomalliseen Kangoo be bopiin verrattuna.

Kangoo be bop Z.E:n ovien ulkopuolella sijaitsevat näytöt ilmaisevat yksinkertaisella keskuslukituksen kauko-ohjaimen painalluksella paljonko latausta on jäljellä. Sisällä toinen mittari kojelaudan vasemmalla puolella ilmaisee kuljettajalle jatkuvasti kuinka pitkälle akkujen latausta on jäljellä.

Täysin sähköinen moottori

Kangoo be bop Z.E. on täysin sähkökäyttöinen nollapäästöinen (ajossa) auto. Sen voimanlähteenä on 44 kW:n (60 hv) sähkömoottori, joka kiertää 12 000 r/min ja joka tuottaa suuremman tehokkuuden (90 prosenttia) kuin tavanomainen polttomoottori. Kangoo be bop Z.E:n sähkömoottori on yhdistetty alennusvaihteeseen, joka korvaa vaihdelaatikon. Alennusvaihteessa on yksi kiinteä välityssuhde. Sähköinen energia siirretään moottoriin tehoelektroniikkayksikön kautta, joka sisältää säätimen, joka toimittaa vaadittavan määrän energiaa pyörijälle.

Viimeisimmän sukupolven litium-ioniakut

Kangoo be bop Z.E on varustettu kompakteilla innovatiivisilla litium-ioniakuilla, jotka on valmistanut AESC (Automotive Electric Supply Corporation), Nissan-NEC yhteisyritys, joka perustettiin huhtikuussa 2007. Näiden akkujen suorituskyky verrattuna aikaisempien sukupolvien nikkeli-metalliakkuihin on parempi kaikilla alueilla; tehokkuus, luotettavuus, turvallisuus ja suorituskyky. Litium-ioniakut eivät kärsi niin kutsutusta muistiefektistä, jonka seurauksena epätäydellisistä lataussykleistä on väistämättä seurauksena kapasiteetin aleneminen. AESC akun odotetaan kykenevän tuottamaan alkuperäisestä kapasiteetistaan 80 – 100 % kuuden vuoden ajan.

Litium-ioniakkujen kompaktit mitat mahdollistaa ajoneuvon optimaalisen muotoilun ja laajan monikäyttöisyyden huomioon ottamisen. Kangoo be bop Z.E:n tapauksessa akku on sijoitettu kojelaudan alapuolelle. Se ei pienennä merkittävästi matkustamotilaa tai matkatavaratilaa, ja tekee mahdolliseksi tutun järjestelyn neljälle erilliselle istuimelle kuten polttomoottorikäyttöisessä Kangoo be bopissa.

Akku sisältää 48 moduulia, joissa jokaisessa on neljä sisäänrakennettua kennoa. Näiden kennojen sisällä tapahtuu elektrokemiallinen reaktio, joka tekee mahdolliseksi tuottaa sähkövirtaa tai energiaa varastoitavaksi. Puolitoista vuotta ennen Renaultin tuotantosähköauton esittelyä Kangoo be bop Z.E. prototyypin 15 kW:n akku tarjoaa noin 100 km:n ajosäteen. Tulevan esittelyn hetkellä Renaultin sähköautot hyötyvät akkuteknologian evoluutiosta, joka kasvattaa todellisen ajosäteen 160 kilometriin. Litium-ioniakut ovat kierrätettäviä ja Renault-Nissan allianssi työskentelee aktiivisesti vakiinnuttaakseen auton akkujen kierrätysprosessit ja infrastruktuurit.

Pikalataus

Kangoo be bop Z.E. ladataan MarechalT -tyyppisellä pistokkeella, joka on sijoitettu kannen alle auton keulaan oikean ajovalon viereen. Kaapelin toisessa päässä on normaali pistoke, joka yhdistetään tavanomaiseen sähköverkkoon.

Tämä pistoke mahdollistaa kaksi erilaista akun lataustapaa:

– Tavanomainen lataus kotitalousverkosta (10A tai 16A 220V), jolloin lataus kestää kuudesta yhdeksään tuntia. Tämä lataustapa on suunniteltu ajoneuvoille, jotka on pysäköity yön ajaksi tai työpäivän ajaksi työpaikalle.

– Niin kutsuttu pikalataus käyttää 32A 400V kolmivaihepistoketta, jonka avulla 80 prosenttia Kangoo be bop Z.E:n kapasiteetista on käytettävissä noin 30 minuutissa.

Parisenkymmentä autonvalmistajaa – Renault mukaanlukien – ja energiaryhmittymää on työskennellyt yhteistyössä saksalaisen RWE -ryhmän kanssa tavoitteena tuottaa yleiskäyttöinen standardi latauspistoke. Tämä vakiopistoke esiteltiin huhtikuussa Hannoverin teknologiamessuilla ja tulee käyttöön Renaultin tulevaisuuden sähköautoissa. Tätä kolmivaihepistoketta voidaan käyttää 400V verkossa mahdollistaen täyden latauksen noin 20 minuutissa. Tämä monen valmistajan yhteistyösopimus tarkoittaa suurta askelta eteenpäin massamarkkinoitavien sähköautojen tuotannossa.

Kangoo be bop Z.E. on varustettu myös jarrutusenergian talteenottojärjestelmällä, joten akku latautuu myös ajon aikana.

Allianssin sähköautostrategia

Renault-Nissan allianssin tavoitteena on tulla massatuotannon nollapäästöautojen johtavaksi valmistajaksi. Allianssi on edennyt aktiivisesti hallitusten, kaupunkien päättäjien ja energiayhtiöiden yhteistyösopimuksilla, tavoitteena edistää sähköautojen käyttöä laajalla rintamalla kaikkialla maailmassa. Tähän mennessä on jo solmittu 24 tällaista yhteistyösopimusta.

Renault ja Nissan olivat muutamia vuosia sitten ensimmäisten valmistajien joukossa hyväksymässä tärkeän toteutustavoitteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Renaultin strategia, joka esiteltiin tammikuussa 2008, määrittelee massatuotettujen sähköautojen markkinoille saapumisen vuonna 2011.

Renault-Nissan allianssi suunnittelee monipuolista korkealaatuisten, luotettavien, innovatiivisten ja houkuttelevien sähköautojen mallistoa. Nissanin ensimmäinen kokonaan sähkökäyttöinen auto aiotaan tuoda Yhdysvaltojen ja Japanin markkinoille 2010 ja maailmanlaajuisesti Nissan sähköautot tulevat markkinoille 2012.

Renault aloittaa kokonaan sähkökäyttöisten mallien markkinoinnin 2011, aloittaen perheautolla Israelissa ja uuden Kangoon tavara-automallilla Euroopassa. Kaksi uutta, erittäin innovatiivista autoa on tarkoitus esitellä 2012 lähtien.

KANGOO BE BOP Z.E.
Mitat
Pituus: 3871 mm
Kokonaisleveys ulkopeileillä/ilman peilejä: 2133/1829 mm
Korkeus (lastaamattomana): 1812 mm
Akseliväli: 2313 mm
Raideväli edessä: 1522 mm
Raideväli takana: 1536 mm
Maavara (lastaamattomana): 170 mm
Paino: 1591 kg

Tekniset tiedot
Moottori: Sähkömoottori
Teho: 44 kW
Käyntinopeus: 12 000 r/min
Suurin vääntö: 190 Nm
Vaihteisto: Suora alennusvaihde
Akut: Litium-ioni
Akun kapasiteetti: 15 kWh
Renkaat: Dunlop SP Sport MAX 205/45 R18
Vanteet: 18-tuumaiset täysin katetut
Huippunopeus (elektronisesti rajoitettu): 130 km/h

Lue seuraavaksi