Uutiset

Autot

Päästötöntä menoa eVitolla

Mercedes-Benz Viton sähkökäyttöinen versio perustuu Viton normaalimalliin ja merkitsee uuden aikakauden alkamista tavarankuljetuksen hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. EVito on ensimmäinen täysin sähkötoiminen pakettiauto, jonka valmistus on integroitu tehtaan normaaliin tuotantoon. Autot valmistetaan Mercedes Benzin tehtaalla Espanjan Vitoriassa.

Vuonna 2010 valmistuvat runsaat 100 Vitoa toimitetaan kokeilukäyttöön noin 20 asiakkaalle tai instituutioille, jotka toimivat ympäristöllisesti herkiksi katsotuilla alueilla, joissa vaaditaan hyvin pieniä tai nollatason CO2-päästöjä sekä ajoneuvojen alhaista melutasoa. Ajosyklit koostuvat tyypillisesti lyhyistä välimatkoista ja monista pysähdyksistä kaupunkialueilla. Testivaiheen jälkeen suunnitelmissa on jopa 2000 sähköajoneuvon sarjan valmistaminen.
EViton tuotannon vaatimaan logistiikkaan, työvoimakoulutukseen ja tuotantoteknologian kehittämiseen on saatu rahoitusta Baskimaan aluehallinnolta. Saksan ympäristöministeriö tukee Mercedes-Benziä alan tutkimuksessa, tuotekehityksessä ja testaustoiminnassa.
Auton voimantuotto perustuu nykyaikaisiin litium-ioniakkuihin, joten eVito on täysin riippumaton perinteisistä liikenteen nestemäisistä tai kaasumaisista energianlähteistä. Akkujen kapasiteetti on 32 kWh, käyttöjännite 400 V ja sähkövirta 16 A. EViton toimintamatka yhdellä latauksella on noin 130 kilometriä, mutta valmistajan mukaan säästäväisellä ajotyylillä matka voi olla huomattavasti pidempikin. Sähkömoottorin huipputeho on 90 kW/122 hv. Ajonopeus on rajoitettu 80 kilometriin tunnissa, mikä takaa akkujen mahdollisimman pitkän kestoiän ja auton toimivuuden nimenomaan kaupunkiolosuhteissa.
Kaikissa Mercedes-Benz Vitoissa, myös uudessa sähkökäyttöisessä versiossa, on vakiovarusteina ESP-ajovakauden hallintajärjestelmä, ABS-jarrut sekä ASR-luistonesto. Turvallisuus on varmistettu myös törmäystestein ja turvatyynyillä. Kuljetuskyky on perinteisten Vito-mallien tasolla, sillä auton kantavuus akuista huolimatta on jopa 900 kiloa.
Suomeen ensimmäisiä eVitoja saataneen testikäyttöön aikaisintaan vuoden 2011 aikana.

Lue seuraavaksi