Uutiset
Mäntsälän Sähkö ajaa maakaasulla ja sähköllä
Reilun 20 000 asukkaan Mäntsälässä on tehty ennakkoluulotonta ja kauaskantoista työtä vaihtoehtoisten energiamuotojen parissa. Pioneerina on toiminut Mäntsälän Sähkö Oy, jonka käytössä on sekä maakaasuautoja että sähköstä käyttövoiman saavaa kalustoa.
Maakaasuputki kaivettiin mäntsäläläiseen maaperään kohta kolme vuosikymmentä sitten. Ensimmäiset 25 vuotta maakaasua käytettiin lähinnä rakennusten lämmityksessä, mutta viime vuosikymmenen loppupuolella Mäntsälän Sähkö Oy rakensi yhdessä energiayhtiö St1:n kanssa kunnan keskustaan julkisen maakaasun tankkausaseman.
”Meillä on energiayhtiönä varsin pitkä historia maakaasun myynnissä, joten halusimme ensimmäisten toimijoiden joukossa tuoda maakaasun vaihtoehdoksi myös liikennekäyttöön”, kertoo Mäntsälän Sähkön varatoimitusjohtaja Vesa Selikare.
Toukokuussa 2013 Mäntsälän Sähkön laivastoon kuuluu lähes 20 ajoneuvoa, joista viisi nauttii ravinnokseen maakaasua. Omassa kunnassa sijaitsevan maakaasuaseman johdosta viime vuosien aikana tehdyt kalustohankinnat on pyritty tekemään maakaasukäyttöisinä vaihtoehtoina.
”Maakaasukäyttöisten hyötyautojen valikoima on kuitenkin varsin rajallinen, minkä vuoksi olemme joutuneet hankkimaan laivastoomme myös dieselkalustoa”, harmittelee Selikare.
Laivastoon kuuluvat kaksi Volkswagen Caddyä ja yksi Mercedes-Benz Sprinter on hankittu jo lähtökohtaisesti maakaasukäyttöisinä, Nissan X-Trail ja Volkswagen Transporter sen sijaan ovat saaneet kaasusäiliöt jälkiasennuksena.
Tässä eteläsuomalaisessa kapinakylässä ei kuitenkaan tyydytty yksinomaan maakaasuun, sillä viime vuoden loppupuolella Mäntsälän Sähkön laivastoon liitettiin myös yksi Suomen ensimmäisistä sähkökäyttöisistä Mercedes-Benz Vito E-Cell -pakettiautoista. Veho toi maahan kaikkiaan 12 sähköpakettiautoa, jotka ovat asiakkaiden käytössä neljän vuoden leasing-sopimuksella.
Sähköauton latausyksikkö kulkee aina mukana autossa, jolloin akkuja voidaan ladata normaalin kolmivaihevirran avulla. Kolmivaihevirralla tyhjän akun lataaminen vaatii viiden tunnin latauksen, yksivaihevirralla aikaa kuluu 12 tuntia.
Ensimmäisen puolen vuoden aikana sähköauton mittariin on pyörähtänyt vajaat 2000 kilometriä. Osaltaan maltillinen ajosuorite johtuu ennakkoluuloista, osaltaan käyttötehtävästä.
”Sähköautolla ei ole vakinaista ajotehtävää eikä vakituista kuljettajaa, joten kuka tahansa henkilökunnastamme voi varata sen käyttöönsä”, kertoo Timo Rautama, joka yllättyi akkujen ominaisuuksista talvikelissä.
”Akut itsessään toimivat erittäin hyvin myös talvella luovuttaen virtaa ajon vaatimusten mukaan. Suorituskyky niin kiihtyvyyden kuin nopeudenkin osalta säilyy hyvänä myös kireimpien pakkasten aikaan”, kertoo Rautama kokemuksistaan sähköauton ohjaamossa. Kesäkelissä toimintasäteeksi luvataan 130 kilometriä, talvella matka jäänee jonkin verran lyhyemmäksi paljolti lisälaitteiden, kuten lisälämmittimen käytön johdosta.Rautaman mukaan auton äänettömyydestä on sekä etua että haittaa, sillä äänettömyys saattaa aiheuttaa vaaratilanteita eritoten kevyen liikenteen parissa liikuttaessa. Rekisteriotteen mukaan sähköauto tarjoaa 800 kilon kantavuuden, mitä energia-alan toimijat pitävät varsin lupaavana lukemana.
”Halusimme hybridikaluston sijaan käyttöömme puhtaan sähköauton”, kertoo Mäntsälän Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Esa Muukka sähköautoilun lyhyttä historiaa. Ensimmäiset julkiset latauspisteet halutaan avata Mäntsälään vielä lähikuukausien aikana.