Uutiset

Autot

Hakkapeliitta-renkaat vaihteleviin keleihin

Nokian Renkaat suosittelee, että vaativissa ajokeleissä käytetään talvirenkaita raskaan kaluston kaikilla akseleilla, sillä hyvä talvipito on erittäin tärkeää myös perävaunussa. On yleistä, että perävaunun renkaat unohdetaan, vaikka monesti yli puolet yhdistelmän painosta on perävaunussa.

Nokian Renkaiden kehittämän maailman ensimmäisen talvirenkaan, eli Kelirenkaan keksimisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta. Kuorma-autoihin räätälöity Kelirengas kehitettiin tuomaan pitoa ja ohjausvarmuutta lumisille ja kapeille teille.

Maailman ensimmäisen talvirenkaan valmistaja ja vaativien talvikelien erikoisosaaja jatkaa talviturvallisuuden kehittämistä; Kaikki linja- ja kuorma-autoihin suunnatut Nokian Hakkapeliitta Truck ja Nokian Hakka Truck -renkaat ovat saaneet virallisen -lumipitohyväksynnän eli ns. lumihiutalesymbolin, joka kertoo renkaan pidosta vaikeissakin olosuhteissa. Tämä henkilöautojen renkaista tuttu merkintä kertoo renkaan virallisesta hyväksynnästä talvikäyttöön ja hyväksynnän saamiseksi renkaita testataan lumikiihdytysmenetelmällä. Lumihiutalesymbolilla merkityt Nokian Hakkapeliitta Truck ja Nokian Hakka Truck -renkaat ovat saatavissa rengasliikkeistä kuluvan talven aikana.

Todistettua talviturvallisuutta

Virallisen lumipitomerkinnän eli lumihiutalesymbolin saaneet renkaat ovat todistetusti tarkoitettu vaativiin lumiolosuhteisiin. Määritelmän mukaan renkaan kulutuspintakuvio, kulutuspinnan materiaali tai rakenne tulee olla suunniteltu ensisijassa niin, että sen ominaisuudet vaativissa lumiolosuhteissa ovat tavallista rengasta paremmat ajoneuvon liikkeellelähdön, liikkeellä pysymisen ja pysähtymisen kannalta. 
Uutta on se, että vaativiin lumiolosuhteisiin tarkoitetun renkaan lumipito on todennettava ja siihen liittyvän merkinnän saaminen edellyttää virallisesti hyväksyttyä lumikiihdytystestiä, jossa rengas on vähintään 25 % referenssirengasta parempi. Lumikiihdytystestiä käytetään, sillä sen erottelukyky on hyvä ja siitä saadut tulokset ovat helposti vertailtavissa. Testi tuo parhaiten esille erilaisten renkaiden lumipito-ominaisuudet, mutta ei jääpito-ominaisuuksia.

”Lumipidon lisäksi kaikki linja- ja kuorma-autoihin tarkoitetut renkaamme suunnitellaan ja testataan toimimaan myös jäisillä tien pinnoilla. Lumikiihdytystestin lisäksi renkaita testataan laajasti erilaisin menetelmin turvallisuuden ja laadun takaamiseksi. Testaamme renkaita sekä omissa testikeskuksissamme että todellisissa olosuhteissa maanteillä”, kertoo Nokian Raskaiden Renkaiden tuotepäällikkö Teppo Siltanen.

Talvirenkaat kaikille akseleille

Vuoden 2015 alussa Norjassa astuu voimaan Pohjoismaiden tiukin raskaan kaluston talvirengasasetus. Norjassa on todettu, että vaativassa pohjoisen talvessa kaikilla akseleilla ja niiden renkailla on merkitystä. Asetuksen mukaan kaikilla akseleilla, myös perävaunussa, tulee olla talvirenkaat. Myös Ruotsin talvirengasasetus on Suomea tiukempi vetoauton renkaiden talvivaatimusten suhteen.

Nokian Renkaat suosittelee, että myös Suomessa tulee etu- ja vetoakseleilla käyttää lumihiutalesymbolilla varustettuja talvirenkaita ja muilla akseleilla vähintään M+S-hyväksyttyjä talvirenkaita. M+S-merkintä on lumihiutalesymbolin ohella toinen virallinen talvirengasmerkintä. Se myönnetään lumiolosuhteisiin tarkoitetuille renkaille. Lisäksi Nokian Renkaat suosittelee, että normaalilla talvikelillä yhdistelmäajoneuvossa tulisi olla lumihiutalesymbolilla merkityt talvirenkaat vähintään vetoakselilla.

Talvipitoa myös perävaunuun

Nokian Renkaiden kuorma-autorenkaiden valikoimassa on tarjolla sekä talvirenkaita että all-season-renkaita. Kaikki Hakkapeliitta Truck- ja Hakka Truck -renkaat ovat läpäisseet lumihiutalesymbolin saamisen edellyttämät testit. Lisäksi kaikki Nokian-kuorma-auton renkaat sekä lähes kaikki Noktop-pinnoitusmateriaalit täyttävät M+S-vaatimukset. Noktop-tuotteista löytyvät vastaavat pintamallit kuin Nokian Hakkapeliitta Truck- ja Nokian Hakka Truck -tuoteperheistä.

Nokian Renkaat suosittelee huomioimaan myös perävaunun renkaiden pidon. On yleistä, että perävaunun renkaat unohdetaan siitäkin huolimatta, että monesti yli puolet yhdistelmän painosta on perävaunussa. Tämän vuoksi Nokian Renkaat on tuonut markkinoille myös lumihiutalesymbolin saaneita, talvikäyttöön räätälöityjä perävaunun renkaita. 
Uutuustuote Nokian Hakka Truck 844 on 385/55R22.5-koossa valmistettu perävaunuun tarkoitettu rengas, jolla on lumihiutalesymboli. Myös perävaunuun soveltuva Nokian Hakka Truck 861 kantaa samaa symbolia merkkinä hyvästä lumipidosta.

Turvallisuutta ja taloudellisuutta ammattiajoon

Nokian kuorma- ja linja-auton renkaat kehitetään vaativaan ammattikäyttöön ja vaihteleviin oloihin mahdollistamaan turvallinen matkanteko kaikissa sää- ja tieolosuhteissa. Omissa testikeskuksissa Ivalossa ja Nokialla testataan ajamisen ääritilanteita kaikkina vuodenaikoina.

Siltasen mukaan renkaita kehitetään edelleen ajamalla miljoonia kilometrejä eri käyttöympäristöissä ja kaikenlaisissa keleissä. Tiivis yhteistyö liikennöitsijöiden ja kuljetusyrittäjien kanssa tarjoaa arvokasta käyttökokemusta suunnittelutyön tueksi. Monipuolisen testauksen tavoitteena on tarjota ammattiajoon markkinoiden turvallisimmat ja taloudellisimmat renkaat. 

Lue seuraavaksi