Uutiset

Autot

Bussiuutuuksia maailmalta

Touring kasvaa teliautoksi

Scanian ja kiinalaisen linja-autovalmistaja Higerin yhteistyö kantaa markkinoille entistä mehukkaampia hedelmiä. Turistiautoksi suunniteltu ja rakennettu Touring on kasvanut 13,7-metriseksi teliautoksi, joka tarjoaa istuinpaikat kuljettajan ja oppaan lisäksi 57 matkustajalle. Valikoimassa on toki edelleen myös kaksiakselinen, 49+1+1-paikkainen versio.

Kumpaankin vaihtoehtoon on valittavissa joko Comfort- tai Premium-varustelu, jotka molemmat täyttävät vaativankin matkustajan ja autoilijan vaatimukset. WC-tilojen lisäksi autot voidaan varustaa keittiöllä, ilmastointi kuuluu luonnollisesti vakiovarusteluun, jota voidaan täydentää lisälämmittimillä. Sävytetyt sivu- ja takalasit ovat kaksinkertaisia lämpöhukan minimoimiseksi. Matkustamon väri- ja materiaalivalikoima on sekin erittäin runsas päätyen aina nahkaverhoiltuun mukavuusistuimeen saakka.

Touringin konehuoneesta löytyy lähtökohtaisesti 12,7-litrainen EGR-kone 400- tai 440-hevosvoimaisena vaihtoehtona. Kaksiakselinen ajokki voidaan varustaa myös 9,3 litran EEV-normit täyttävällä voimalalla, joka nielee isompien veljien tavoin myös 100-prosenttista biodieseliä. Vaihteistoksi valitaan useimmiten automatisoitu Opticruise, joskin myös elektronisesti ohjattu manuaalivaihteisto on edelleen tarjolla.

Bussitaivaan moniosaaja

Monipuolisuudesta on hyötyä myös bussimarkkinoilla, missä menestyminen vaatii kustannusten kurissapitoa. Liikennöitsijät ovat kiitelleet Volvon 9700 ja 9900 turistiautojen varustelua ja ominaisuuksia, joskin samanaikaisesti kentältä on kuulunut toiveita keveämmin varustellusta vaihtoehdosta. Luksusvarustelusta riisuttu Volvo 9500 pitää sisällään kuitenkin kaiken olennaisen pikavuoroliikenteeseen, pienimuotoiseen tilausajoon sekä koululaiskyyditykseen. Perusvarustelun ohuudesta johtuen lisävarustelista onkin huomattavan pitkä. Valmistajan mukaan ekonomian ehdoilla toteutettu ajokki rakennetaan aina asiakkaan toiveiden ja vaatimustason mukaan.

Taloudellisuusnäkökulma on huomioitu myös voimalinjassa, joka rakentuu 9-litraisen voimalan ympärille. Vaihteistona on luonnollisesti automatisoitu, 12-portainen I-Shift.
Volvon Puolan nykyaikaisella tehtaalla valmistettava Volvo 9500 on pituudeltaan 12,3 metrin monikäyttöauto, joka tarjoaa tilaa 49-55 matkustajalle varustelusta riippuen.

Tuplatienaajat VAN HOOLilta – ATLON ja ATLINO

ATLONissa yhdistyvät ylellisyys, hyvä ulkonäkö ja matkustusmukavuus matalalattiaisessa (1055 mm) linjaliikennebussissa. Autoa voi käyttää arkipäivisin linjaliikenteessä, mutta riittävä tavaratilaa mahdollistaa käytön myös viikonloppujen tilausliikenneajossa. ATLONia on saatavana kahta eri pituutta 3,37 metriä korkeana. ATLINO on kuten ATLON, mutta vielä matalammalla lattiakorkeudella (860 mm). Mallia saa myös kahtena eripituisena versiona: T915 on 12,2-metrinen ja T916 on 13,195-metrinen.

Uusi VDL Futura-mallisto

Modulaarinen VDL Futura-mallisto on uusiutunut kokonaisuudessaan, hyvä kuljetuskyky, tehokkaat moottorit ja turvallinen, kaikki kansainväliset turvallisuusvaatimukset täyttävä korirakenne ovat kuten edeltäjässäkin, mutta muuten mallisto on läpikäynyt täyden uudistuksen. Euroopan markkinoille ensimmäisinä tulevat 12,9-metriset kaksiakseliset ja 13,9-metriset kolmiakseliset mallit. DAF ja MX moottorit ovat entistä taloudellisemmat ja As Tronic-vaihteisto todella mukava käyttää. Lisäksi Futurassa on sähköinen jarrujärjestelmä (EBS), elektronisesti säännelty ilmajousitus (ECAS) ja ajovakausohjelma (ESC) turvallisuuden takaamiseksi.

Matkustamossa on tasainen lattia, istuimet ovat uudet, verhoilut voidaan tehdä asiakaskohtaisesti ja ilmastointi on huippuluokkaa. Myös kuljettajanpaikka on uudistunut – ja tietenkin vielä parempaan suuntaan. Ulkonäöllisesti Futuran tuntee helposti kuuluvan VDL-perheeseen modernin keulan, ison logon  ja nuolimaisten etuvalojen perusteella.

Stalatech valmistaa linja-autojen runkorakenteitä ruostumattomasta

Lahtelainen Stalatech valmistaa runko- ja korirakenteita linja-autoihin ruostumattomasta teräksestä.

Edulliset valmistuskustannukset, pitkä käyttöikä, korroosionkesto, huoltovapaus sekä taloudelliset elinkaarikustannukset tekevät siitä erinomaisen materiaalin linja-autojen runkoihin. Stalatechin hitsatut korimodulit valmistetaan korkealaatuisista ruostumattomista putki-, levy- ja profiilikomponenteista, jotka valmistaa yrityksen emoyhtiö Stalatube Oy. Ne toimitetaan asennusvalmiina juuri oikeaan aikaan kuljetusvälineen rungon valmistukseen.  Stalatechin asiakasräätälöidyillä runkoratkaisuilla on mahdollista vähentää työvaiheita, minimoida materiaalihukan määrää ja siten vähentää kustannuksia.

Linja-autovalmistajat luottavat Tenknowaren valaistusteknologiaan

Teknoware tunnetaan kustannustehokkaista ja luotettavista tuotteista sekä ammattitaitoisesta palvelusta. Yritys on edelläkävijä elektroniikkaan liittyvässä kehitys- ja tutkimustyössä. Teknowaren ydinosaamista on loistevalaisimien elektronisten liitäntälaitteiden ja LED-valaisimien tehonsyöttölaitteiden suunnittelu ja valmistus.
Teknowaren valaistusvalikoima linja-autoihin sisältää LEDeillä ja loisteputkilla toimivat valolinjat, yksittäisvalaisimet sekä LED-tekniikan kuituvalaistusratkaisut. Valaisimiin on tarjolla myös täydelliset portaalliset tai portaattomat himmennysratkaisut 0-100 % valotasoille.

Optiline™-valokuidun käyttö linja-auton sisävalaistuksessa tarjoaa ennennäkemättömiä etuja. Tärkeimmät näistä ovat: LED-tekniikan mukanaan tuoma pitkä elinikä, pieni energiankulutus ja valon häikäisemättömyys tuulilasissa. Optiline™-valokuituratkaisut ovat matalajännitteisen valonlähteen ansiosta myös hyvin turvallisia.

Kirkkaankeltainen kaupunkilintu Omnibus Tradingilta

Omnibus Tradingin kirkkaankeltainen 15 istumapaikkaa ja 8 seisomapaikkaa käsittävä Citybird-versio sopii muun muassa palvelubussikäyttöön. Matala takaylitys on varustettu kaksilehtisellä ovella ja mekaanisella pyörätuolirampilla. Auton verhoilut ovat pirteän siniset ja matkustamo on helppo pitää puhtaana. Autossa on tummennetut ikkunat, karhennettu lattia, ilmastointi, loisteputkivalot, yövalot, keltaiset kaiteet, kattoluukku, radio/cd mikrofonilla, 2- tai 3-pisteturvavyöt ja patterilämmitys.

 

Lue seuraavaksi