Uutiset

Autot

Alumiinista citybussi omaan käyttöön – Kabus TC-4A4

 

Kabus Oy on Koiviston Auto Oy:n tytäryhtiö, joka on erikoistunut linja-autojen ja linja-autokorien valmistamiseen omistajayhtymäänsä kuuluvien liikenneyhtiöiden tarpeisiin. Nimi Kabus on johdettu sanoista Koiviston Auto Bus. Kabus valmisti ensimmäisen, pikavuorokäyttöön tarkoitetun linja-autonsa vuonna 1977.

Pikavuoroautot ovat alusta lähtien olleet merkittäviä ja tunnettuja Kabus-tuotteita, mutta paikallisliikennekalustonkin valmistus aloitettiin jo vuonna 1983 Kuopioon sijoitettujen TD-4/7250-autojen myötä. Kabus linja-autoja valmistuu tarpeen mukaan, tavallisesti noin 30 kappaletta vuodessa.

Paikallisliikennebussi

Kabus Oy:n strategiana on valmistaa kutakin mallisarjaa tietyn ajan, jonka jälkeen siirrytään aina seuraavaan kehitysversioon. Tällä hetkellä tuotannossa on yhtiön vuonna 2003 suunnittelupöydällä syntynyt ja tuotantoon 2005 päätynyt citybussi Kabus TC-4A4.

Ensimmäinen Kabus -paikallisbussi oli mallimerkinnältään TC-6A4/6450. Cummins ISBe 220 -moottorilla ja Allison-automaattivaihteistolla varustettua bussia valmistettiin 15 kappaletta Jyväskylän paikallisliikenteeseen vuosina 2005-06. Alhaisempien päästönormien, ja halun pienentää edelleen jo alhaisia polttoainekuluja seurauksena syntyi TC-4A4/6450. Malli on pitkälle samanlainen kuin TC-6A4, mutta varustettu Euro 4 -päästönormin täyttävällä nelisylinterisellä Cummins ISBe4 160B – moottorilla.

Bussia on valmistettu joulukuusta 2006 alkaen 25 kappaletta Lahden ja kevättalvesta 2007 alkaen kymmenen kappaletta Jyväskylän paikallisliikenteeseen. Elokuussa 2008 alkoivat uusien yksilöiden toimitukset Kuopion ja kesäkuussa 2009 Oulun paikallisliikenteeseen. Tämän hetken tilanne on 87 valmistunutta ja käytössä olevaa TC-4A4 paikallisliikennebussia.

Korin ja alustan valmistus

Kyseinen linja-auto kootaan kolmesta suuremmasta osasta. Keularakenne, joka kootaan erillään metallivalmiiksi ennen liittämistä muuhun koriin. Katto, joka myös rakennetaan valmiiksi ennen liittämistä. Kyseiset osat liitetään linjastolla liikkuvaan muuhun runkoon.

Alusta, seinäkehikot ja perärakenteet hitsataan toisiinsa matkan aikana, minkä jälkeen päästään kiinnittämään lasikuituisia pintaosia ja ikkunalaseja liimamassalla. Alustan sähkö- ja muut lisälaitteet löytävät paikkansa ennen korin valmistumista.

Ennen maalaamoon menoa bussi näyttää päällisin puolin jo matkustajien kuljettamiseen tarkoitetulta laitteelta, mutta sisätyöt viimeistellään vasta maalauksen jälkeen. Moduulituotannolla lisälaitteet, istuimet, verhoilu jne. saatetaan valmiiksi ja auton sisätilat muotoutuvat henkilökuljetuksen vaatimusten mukaiseksi. – Kaiken kaikkiaan yhden TC-4A4 paikallisbussin valmistus kestää noin 8-9 viikkoa, kertoo tehtaan johtaja Tommi Mutanen. Alusta on muuten omalta suunnittelupöydältä lähtöisin, mutta akselistoina Kabus käyttää etuakselina Dana:n NDS 56 LF ja taka-akselina Dana:n 11.28 akselistorakennetta.

Taloudellinen voimalinja

Taloudellisuus on ollut yksi Kabus-bussin suunnittelun lähtökohta. Siihen on myös päästy pitkälti optimaalisen voimalinjan löytymisen myötä. Cumminsin 4-sylinterinen 160 hevosvoimainen nyt jo Euro 5-moottori yhdessä 6-nopeuksisen Allison T280R-automaattivaihteiston kanssa takaa tasaisen 600 Nm maksimiväännön laajalla 1200-1800 kierr/min kierrosalueella.

Moottorin taloudellisuutta kuvaavat hyvin eri kaupungeissa ajavien paikallisbussien kulutusmittaukset. Keskivertokulutuksina TC-4A4 on päässyt 25-30-litran kulutuksiin ja Euro 4 ja 5 moottoreissa ureaa kuluu vain noin 0,5-1,5 litraa sadalla kilometrillä.

Selväpiirteinen matkustamo

Matkustamon suunnittelussa on kiinnitetty erityisesti huomiota päivittäisen siivouksen helppouteen. Materiaalit ovat helposti puhdistettavia, vaikeasti tavoitettavia lokeroita ei lattiatilassa ole ja sisusta on selväpiirteistä. Lattiapäällyste on muovimattoa. Istuimet ovat sijoitettu Kabusilla ja Koiviston Autolla hyväksi havaitun mitoituksen mukaan. Tavoitteena on ollut tehdä matkustajan tilat mahdollisimman väljiksi ja mukaviksi.

Määräysten minimimitoituksen mukaan istuimet voisi asentaa tiuhempaankin. Matalalattia-autossa etulokasuojat vievät osan sisätiloista, minkä takia lokasuojan päällä olevat istuimet ovat selkä menosuuntaan. Istuimissa on alumiinirunko ja vaahtomuovipehmusteet. Istuimet ovat kulutusta kestäviä, sinisellä plyysillä verhoiltuja. Istuinmukavuus on aivan riittävä lyhyille kaupunkisiirtymisille.

Poikittais- sekä pystytangot ovat anodisoitua alumiiniputkea. Normaaleista kaupunkibusseista poiketen kattoputkia ei autossa ole, eikä myöskään kiinnipitolenkkejä, joten seisovien matkustajien täytyy olla tarkkana. Käytävällä on loisteputkivalaistus, mutta oviaukoista erillinen valaistus puuttuu. Autossa ei myöskään ole kiinteästi asennettua pyörätuoliramppia. Pysäytyspainikkeet sijaitsevat pystytangoissa ja autossa on myös kuulutusjärjestelmä, joka voi toistaa nauhoitettuja kuulutuksia ja siihen on myös mahdollista kytkeä mikrofoni.

Kuljettajan paikalla ja rahastuspöydän päällä on omat kirkkaat valot. Kabus TC-4A4 lämmitys hoidetaan vesikiertoisella patterilämmityksellä ja oviaukkojen yhteyteen asennetuilla puhaltimilla. Ilmanvaihdon apuna ovat kaksi sähkötoimista kattoluukkua. Ohjaamon ja matkustamon lämmönsäätöä hoitaa automatiikka, kuljettajalla on mahdollisuus nostaa ja laskea lämpötilaa perusasetuksesta. Kuljettajan työympäristöä voi viilentää myös ilmastointilaitteen avulla.

Paikkarikuskina Kabuksen tuotteella

Käynti ohjaamoon kuljettajan paikalle onnistui varsin helposti ja ma­ta­­lalattiaisuudesta johtuen nousukynnys oli tosi matala. Etuovi on suuri ja paineilmatoimisena avattavissa vain sisältä käsin. Ohjaamo itsessään on selkeä ja paikkarimainen. Kaikki tarvittavat hallintalaitteet toki löytyvät ja kojetauluhan on tutun mersumainen. Tässä autossa ei säädetä ainoastaan rattia vaan koko kojetaulu siirtyy joko pysty tai korkeussuunnassa. Kuljettajan istuin on BE-GE 85-52, varustettuna istuimen lämmityksellä ja tuuletuksella.

Näkyväisyys autossa sekä eteen, sivuille että molempiin ovisyvennyksiin on hyvä ja käytäväkin oli täysin hallittavissa. Ulkopuolelle auton takakulmat paremmin esille tuovat ­laa­jakulmapeilit olisivat hyvät, mutta eivät välttämättömät. Pienehkö 4-sylinterinen Cumminsin moottori riitti vallan hyvin citybussin liikutteluun kaupungin kaduilla. Allison oli oiva, vaikkakin hieman kulmikas vaihteisto.

Vaihtamistapahtuma automaatilla oli aika ajoin nykivä, mutta tuskin liikaa matkustajia ravisteleva. Vaihteiston ominaisuutena oli vahva ryömintä, joten kuskin pitää painaa jarrua voimakkaasti, jotta bussi pysyy paikoillaan liikennevaloissa ja pysäkeillä. Toisaalta Lahdesta ei löytynyt mäkeä, josta bussi ei olisi ilman kaasua jarrun vapauduttua lähtenyt reippaasti ryömimään. Kiihtyvyys autolla oli riittävä ja lähes 12 metrinen bussi käyttäytyi varsin mallikkaasti tiukoissa kadunkulmissa.

Ohjaus oli riittävästi tehostettu ja ohjaustuntuma säilyi koko ajan. Kääntösäde oli yllättävän suuri, mutta tuntui riittävältä yleisimmissä vastaantulevissa liikennetilanteissa. Akseliväli oli valittu 6,45 metriseksi joka puolsi paikkaansa ainakin Lahdessa. Perä kyllä oikoi jonkin verran mutta sen hallinnointi ei tuottanut ongelmia.

Työkaluna

Tämä kotimaista suunnittelua ja valmistusta oleva kaupunkibussi on aivan oiva esimerkki tieto- taidosta, jota härmän mantereella löytyy. Auto on alun perin suunniteltu ja tehty koska käyttäjä ei ole löytänyt yleisiltä markkinoilta kilpailukykyistä tuo­tetta kilpailukykyiseen hintaan.

Yleiseen markkinointiin ja myyntiin ei ole lähdetty, koska oma tarve kattaa varsin hyvin tämän hetkisen tuotantokapasiteetin. Näillä periaatteilla valmistettuna Jyväskylässä, Lahdessa, Kuopiossa sekä Oulussa liikkuva malli voi vielä useita vuosia palvella nöyrästi tarvitsijoitaan.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan kyseisen mallin pohjalta Kabus Oy:n yhdessä VTT:n kanssa kehittämän koekäytössä olevan hybridibussin tuotantoon tulemista.

 

Pentti Nurmela

Lue seuraavaksi