Uutiset
Vatupassille uusia sähkökäyttöisiä työkoneita
Konevuokraamo Vatupassin konekanta on täydentynyt kahdella uudella konemerkillä, Dingli-henkilönostimilla ja Faresin-kurottajilla. Vatupassi on toiminut pitkään yhteistyössä Simeri Oy:n kanssa ja yrityksen konekannassa on jo ennestään Simerin edustamia merkkejä. Nyt tämä lista kasvoi siis kahdella uudella merkillä. Konemallit ovat pääosin sähkökäyttöisiä.
Vatupassi toimii nykyään viidellä paikkakunnalla; Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Nurmes ja uusimpana vuonna 2020 avattu Oulun toimipiste. Yrityksen operatiivinen johtaja Sampsa Tanskanen määrittelee toiminnan mieluummin sanalla yleiskonevuokraamo, joka määrittelee paremmin laajan tarjonnan. Koneita on vuokrattavana aina pienistä käsityökaluista suuriin maarakennuskoneisiin, ja kaikkea siltä väliltä.
Maarakennuspuolen konenimikkeitä Tanskanen laskeskelee olevan noin 600 yksikköä ja henkilönostimia noin 500. Konetyyppejä ovat kaivukoneet, pyörä- ja pienkuormaajat, kurottajat, henkilönostimet ja maantiivistyskoneet. Lisäksi vuokralle on tarjolla runsaasti erilaista rakennus- ja tietyömailla tarvittavaa välineistöä, kuten telineitä, kaiteita, aitauksia, liikenneturvallisuustuotteita sekä työmaatiloja ja kontteja. Viimeksi mainittujakin on Tanskasen mukaan tarjolla 500–600 erilaista. Ja sitten ovat vielä ne käsityökalut.
Vatupassi työllistää tällä hetkellä yhteensä noin 70 henkilöä eri toimipisteissään. Asiakaskunnaksi Tanskanen luettelee rakennusliikkeet, maarakentajat, sähkö- ja putkiurakoitsijat, yhdistykset, festivaalit, tapahtuma-ala yleensä, teollisuus, kaupungit ja kunnat sekä myös yksityiset asiakkaat. Koneet vuokrataan työmaille ilman kuljettajaa.
Simerin kalustoa
Tanskanen sanoo Simerin ja Vatupassin tehneen jo pitkään yhteistyötä.
”Simerin Antti Alatalon kanssa on väännetty paljon kauppaa ja luottamussuhde on hyvällä tasolla. Myynnin ohella Simeri on hoitanut meidän huolto- ja varaosa-asiat aina ripeästi. Muutoinkin Simerin jälkimarkkinointi on toiminut hyvin. Ne kaikki vaikuttivat hankintapäätökseen, kun Simeriltä tarjottiin uutta konemerkkiä saksinostimiin (Dingli) sekä kurottajiin (Faresin).
Hinta sekä laatu olivat sopusoinnussa ja kokemukset Simerin tietotaidosta koneisiin rohkaisivat uusien merkkien käyttöönottoon. Tietty yksittäinen koneen ominaisuus tai edullinen hinta eivät yksin ratkaise, vaan kyse on koko elinkaaren aikaisesta kokonaisuudesta.
Toki siinä ratkaisee osaltaan se alkuhankintahintakin, mutta yhtä suuressa arvossa ovat käytönaikaiset kulut, huollon sekä varaosien tarve ja niiden saatavuus sekä koneeseen liittyvä yleinen jälkimarkkinointi. Simeri on palvellut meitä hyvin vuosien saatossa, joten siltäkin osin uusien konemerkkien mukaantulo oli mahdollinen. Meillä on nyt ollut näitä uusia Dinglin nostimia jo hetken aikaa käytössä ja alku on ollut kaikin puolin lupaava. Koneet ovat hoitaneet niille tarkoitetun tehtävän”, sanoo Tanskanen.
Yhtenä Dingli-nostimien etuna Tanskanen pitää niiden voimalinjavaihtoehtoja. Kaikista malleista on tarjolla niin polttomoottori- kuin akkukäyttöisiä versioita. Vuokraamokäytössä kaikkien koneiden ei välttämättä tarvitse olla sähkökoneita. Aina kun ei sähköä ole käyttökohteissa tarjolla. Näin pystytään tarjoamaan laajempaa palvelua yhden konemerkin puitteissa. Sähkökoneiden osuus konekannasta tulee Vatupassillakin Tanskasen mukaan kuitenkin kasvamaan jatkossa.
Töissä töissä
Jutunteon hetkellä Vatupassin Joensuun toimipisteen Dinglit olivat, kuinkas muuten kuin vuokrattuina työmaille. Eli sinne siis. Pienempi nostimista oli koulun rakennustyömaalla. Täyssähkökäyttöinen Dingli 1008AC -saksinostin on sisäkäyttöön tarkoitettu laite ja se tarjoaa 10 metrin työskentelykorkeuden. Nostokapasiteetti on 230 kilogrammaa. Laitteen omapaino 2 200 kilogrammaa. Lavakoko on 2,27×0,81 metriä. Koneesta on saatavana myös öljytön, niin ikään täyssähkökäyttöinen versio.
Vatupassin toinen hieman suurempi nostin löytyi urheiluareenan rakennustyömaalta. Dingli 1523RT on maastokelpoinen saksinostin. Työskentelykorkeutta sille luvataan 15 metriä ja nostokapasiteettia 680 kilogrammaa. Lavakoko on 4,88×2,27 metriä. Vatupassin kone on dieselkäyttöinen, mutta saman laitteen saa myös täyssähköversiona. Dieselversion omapaino 7 900 kilogrammaa. Sähkökone on sen sijaan 600 kilogrammaa kevyempi.
Ensimmäistä Faresin-kurottajaa odotellaan Joensuussa saapuvaksi taloon hetkellä millä hyvänsä.
- Lue myös: Simeri sähköistää nostinmarkkinat