Uutiset

Yleinen

Wille-taajamakoneet 40 vuotta

Tänään perjantaina 16.6. Loimaalla on erityistä syytä juhlaan. Wille-taajamakoneita on valmistettu jo 40 vuotta. Vilho Lankisen ideasta syntynyt konsepti kulminoitu protokoneeseen vuonna 1980 ja kolme vuotta myöhemmin ensimmäinen, Vilhon etunimeä mukaillen Willeksi nimetty kone toimitettiin asiakkaalle. Siitä alkoi menestyksekkään kotimaisen konevalmistajan maailmanvalloitus. Nykyään Wille Machines Oy:n tehtaalla valmistuvista koneista yli puolet menee jo vientiin.


Artikkelikuva: Wihurin pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Antti Aarnio-Wihuri sekä Wille Machines Oy:n miehet; toimitusjohtaja Pekka Elo ja suunnittelupäällikkö Jesse Suonsivu viettämässä helteistä juhlapäivää Loimaalla.


Juhliin oli kutsuttu asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja työntekijöitä. Pihamaalle pystytetty teltta kestitsi satapäistä kansainvälistä yleisöä ja tehdaskierroksella pääsi näkemään, miten Wille-koneiden synnytys käynnistetään. Kauimmaiset vieraat taisivat olla Kanadasta.

Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan myös omistajasuvun Grand Old Man eli Antti Aarnio-Wihuri. Antti kertoi, että hänen kahdella maatilallaankin on Willet käytössä ja ne soveltuvat hänen mukaansa myös maataloustöihin erinomaisesti. Totuttuahan on nähdä Willet kaupunki- ja taajamaympäristöissä.

Antti Aarnio-Wihuri on korkeasta iästään huolimatta edelleen aktiivisesti mukana konsernin toiminnassa. Aikaisin nautittujen aamukahvien, sanomalehtituokion ja TV-uutisten jälkeen on joka arkipäivä tapana suunnata toimistolle töihin. Paitsi metsästysaikana, jolloin asiat laitetaan uudenlaiseen tärkeysjärjestykseen. Myös matkustelua on edelleen miehen kalenterissa.

”Minulla on niihin paljon lisälaitteita. Yksi mihin olen erityisen ihastunut on painepesuri. Pellolta tulevat koneet on ennen pesty pihassa ja sitten märkä savi siivottu pois. Nyt traktorit ja lisälaitteet pystyy Willen lisälaitteen avulla pesemään jo pellolla”, sanoo Antti. Myös esimerkiksi talviset lumityötkin hoidetaan Willeillä.

Kysymykseen, miten täällä Loimaan tehtaalla on pärjätty sen jälkeen, kun Wihuri hankki sen omistukseensa vuonna 2003, Antti vastasi lyhyesti ja ytimekkäästi.

”Kohtuullisesti.”

Tosin Antin asteikolla kohtuullinen vastaa oikeastaan hyvää ellei erinomaista.

”Kohtuullinen vain siksi, jottei täällä ylpistytä. Hienoa työtähän täällä tehdään”, virnistää Antti.

Puheessaan Aarnio-Wihuri kiitti asiakkaita ja työntekijöitä. Erikoiskiitos meni myös Loimaan kaupungille, jonka hän mainitsee erittäin suotuisaksi kaupungiksi yrittäjälle.

”Tilauskanta on hyvä, ensi vuotta myydään jo joissain malleissa. Koronan aiheuttama komponenttipula väistyi, mutta joissain osissa se nostaa taas päätään uudestaan. Olemme kirineet kiinni tuotantoa ja tänä vuonna valmistuukin noin 300 konetta”, lisää toimitusjohtaja Pekka Elo.

Konepörssissäkin useasti esillä ollut Willen deltasarja on otettu asiakaskunnassa erinomaisesti vastaan.