Uutiset

Työkoneet

Volvon pyöräkuormaaja maataloushommiin

Hattulalainen PJM Service Oy tekee maatalousalan koneurakointia. Maaliskuun alussa saatiin kalkinlevitykseen lastausapua, kun uusi Volvo L60H -pyöräkuormaaja tuli taloon. Näyttävästi teipattu ja levein renkain varustettu kone tulee osallistumaan PJM Servicen moninaisiin konetöihin. Kalkinlevitystyömaalla Pomen 3,5 kuutiometrin kärkikippaavalla kauhalla varustettu uusi Volvo-pyöräkuormaaja täytti levitysvaunuja nopeaan tahtiin.

PJM Servicen toiminta alkoi vuonna 2018, jolloin maatalon pojat, kaksoisveljekset Pyry ja Panu Mäkelä ryhtyivät tarjoamaan maatalousalan konepalveluja. Osakeyhtiöksi yritysmuoto muuttui viime vuonna. Kasvuympäristönsä myötä maatalouden koneet ovat veljeksille tuttuja, joten niiden kanssa operointi ei tuota ongelmia. PJM:n kohdalla urakoinnissa toimii vetojuhtana aina traktori. Sen perään kytketään sitten erilaisia työlaitteita, kuten levittimiä, paalaimia sekä niitto- ja käärintäkoneita. Talvisin traktorit tekevät lumihommia ja kesäisin myös rehunkorjuuta levitystöiden ohella.

Traktoreita on yhteensä neljä kappaletta. Levityshommia varten on kolme Bergmannin levitysvaunua. Niillä levitetään pelloille kuivalantaa, kalkkia, kipsiä ja kompostia täsmälevitysperiaatteella. Nyt hankittu Volvon pyöräkuormaaja tulee osaltaan nopeuttamaan levitystyötä, kun levitin saadaan täytettyä hyvinkin vilkkaasti verrattuna kahmaritäyttöön. Kun pellolla ovat kaikki levittimet samaan aikaan ajossa, ei pyöräkuormaajalle juurikaan jää luppoaikaa.

PJM Servicen uusi Volvo L60H -pyöräkuormaaja ensimmäisellä työmaallaan Valkeakoskella lastaamassa kalkkia levitysvaunuun. 3,5 kuutiometrin kärkikippaavalla kauhalla levitysvaunu täyttyy nopeasti.

Laaja reviiri

Näyttävästi teipattu kone on saanut alleen vähän leveämmät tassut, leveimmät mitä listalta löytyi. Näin peltoon kohdistuva pintapaine saadaan minimoitua. Talvisia lumihommia varten toimitukseen kuuluivat myös kapeammat renkaat.

PJM Servicen Pyry Mäkelän mukaan yritys tekee koneurakointia lähes koko Etelä-Suomen alueella. Hattula on sopivasti juuri melko keskellä tuota aluetta, joten potentiaalista koneurakoinnin tarvitsijaa on paljon ympärillä. Toisinaan työmaat ovat hyvinkin kaukana Hattulasta, jolloin koneiden siirrot tehdään tietä pitkin ajaen. Tällöin uuden Volvo-pyöräkuormaajan huippunopeus (50 km/h) on eduksi.
PJM:llä on vakituista henkilökuntaa viisi kappaletta. Sesonkiaikoina väkeä on ajoittain enemmänkin.

Tehoa levityshommiin

Pyry Mäkelä sanoo kuulleensa hyviä kokemuksia Volvon pyöräkuormaajista, joten sellainen päätettiin hankkia, kun piti saada lisää lastaustehoa. Levitystyömaalla on tärkeintä pitää levittimet koko ajan liikkeessä, joten kuormauksen on tapahduttava joutuisasti. Volvo L60H -pyöräkuormaaja varustettiin Pomen kärkikippaavalla kauhalla, jonka tilavuus on 3,5 kuutiometriä.

Sillä parinkymmenen kuutiometrin levitinvaunu täyttyy jo reilulla puolella kymmenellä täytöllä. Kärkikippaava kauha nopeuttaa osaltaan kuormausta sekä säästää lavan reunoja, kun huulilevy on lähes koko ajan kuljettajan näkyvissä. Uuden kuormaajan ensimmäinen työmaa oli Valkeakoskella, jossa maanviljelijä Lauri Annilan pelloille levitettiin kalkkia maaliskuun lopulla.

Volvo CE Finlandin miehet, oikealla koneen myynyt Pasi Rautiainen ja vasemmalla huollon työnjohtaja Jussi Kanersalo, kävivät katsastamassa uuden koneen toimivuuden sen ensimmäisellä työmaalla. Keskellä PJM Service Oy:n Pyry Mäkelä.

Volvo L60H

PJM Servicen uusi pyöräkuormaaja viimeisteltiin Volvo CE Finlandin Pirkkalan toimipisteellä. Runsaan tehdasvarustelun lisäksi koneeseen asennettiin vielä lisää varusteita PJM:n vaatimusten mukaisesti. Alle asennettiin leveimmät renkaat, mitä listalta löytyi. Traktorikuvioinen BKT 750/65 R26 -rengas pienentää maahan kohdistuvaa pintapainetta. Se on tärkeä ominaisuus pelloilla liikuttaessa. Talven lumihommia varten koneen mukaan liitettiin myös kapeammat renkaat.

Työvaloja asennettiin lisää alkuperäisten lisäksi. Katto ja konepeitto saivat päälleen välähdysvilkkuja pullollaan olevat valokaaret. Punnitusta varten koneeseen asennettiin Tamtronin vaakajärjestelmä. Vastapainoa lisättiin tuhannen kilogramman verran asentamalla takarungon alle paksu teräslevy, joka toimii samalla myös vankkana pohjapanssarina.

Volvo L60H:n moottoriteho on 122 kilowattia ja koneen omapaino on 13,6 tonnia. Molempien akseleiden tasauspyörästön lukot ovat vakiovaruste. Ne lisäävät Panu Mäkelän mukaan etenemiskykyä oleellisesti pehmeissä ja liukkaissa olosuhteissa, vaikka alla olisi lähes tasainen pinta. Myös Isrin istuin saa Panulta kiitokset. Tehdasasenteinen keskusvoitelujärjestelmä hoitaa voitelut säännöllisesti. Koneessa on vakiona automaattinen kauhan asennon tunnistin. Näin haluttu nostokorkeus voidaan tallettaa muistiin. Toiminto nopeuttaa osaltaan kuormausta, mutta myös lisää turvallisuutta paikoissa, joissa korkeus on rajattu.


Panu Mäkelä sanoo käyttävänsä lastaushommissa pelkästään vipuohjausta. Vasemman käden peukalolla hallittava ohjausvipu mahdollistaa käden pitämisen koko ajan käsinojalla. Ohjauspyörää tarvitaan vielä tieliikenteessä. Järjestelmä kytkeytyy automaattisesti ratille, kun nopeus nousee yli 30 kilometrin tunnissa.

Vipuohjaus

PJM:n uusi Volvo L60H on varustettu CDC-ohjauksella eli tutummin vipuohjauksella. Siinä vasemmassa käsinojassa on noin peukalon kokoinen vipu, jota sitten peukalolla käännetään vasemmalle tai oikealle ohjaustarpeen mukaan. Panu Mäkelä sanoo ajavansa lastaushommissa pelkästään vipuohjausta käyttäen. Pienen totuttelun jälkeen se on paljon ohjauspyörää nopeampi ja kädelle vähäliikkeisempi hallintalaite.

Koneessa on toki myös perinteinen ohjauspyörä urakkanuppeineen. Se on välttämätön tieliikenteessä kuljettaessa. Ohjausjärjestelmä kytkeytyy automaattisesti ohjauspyörälle, kun ajonopeus nousee yli 30 kilometrin tunnissa.

”Itse kuormaushommassa vipuohjaus on todella näppärä. Se nopeuttaa työntekoa sekä vähentää kuljettajan rasitusta”, päättää Panu Mäkelä.Lue seuraavaksi