Uutiset

Työkoneet

Volvolta lisää täyssähkömalleja

Volvo Construction Equipmentin tuotavalikoimissa on jo ennestään kaksi täyssähkökäyttöistä maarakennuskonetta eli pyöräkuormaaja L25 Electric ja minikaivukone ECR25 Electric. Ne esiteltiin vuonna 2019. Nyt tähän tulee jatkumo, kun markkinoille tuodaan pyöräkuormaaja L20 Electric sekä minikaivukoneet EC18 Electric ja ECR18 Electric. Nämä koneet ovat ennakkotilattavissa ja toimitukset alkavat ensi vuonna. Kaikkiaan viisi mallia on siis jo sähköistetty.

Volvo Group on asettanut kovat tavoitteet pudottaa yrityksen kasvihuonekaasut nollaan vuoteen 2040 mennessä. Ja jo kymmenen vuotta aiemmin 35 prosenttia kaikista Volvo Groupin valmistamista koneista, autoista ja laitteista pitäisi olla täyssähkökäyttöisiä. Siinä on tavoitetta kerrakseen.

Melker Jernberg

”Olemme ylpeitä siitä, että kuljemme konevalmistajien eturintamassa taistelemassa ilmastonmuutosta vastaan. Tavoitetta tuo lähemmäksi se tosiseikka, että meidän täyssähkökäyttöisten maarakennuskoneiden valikoimamme on jo nyt maailman laajin”, toteaa Volvo CE:n pääjohtaja Melker Jernberg.

Täyssähkökäyttöisten koneiden markkinoille tulo merkkaa samalla vastaavankokoisten dieselkäyttöisten koneiden valmistuksen lopettamista.

Uusi 4,5 tonnia painava L20 Electric perustuu L25 Electricin konseptiin. Sen työskentelykuorma on 1 800 kilogrammaa ja se omaa parallel-tyyppisen aisaston. Tämä tekee siitä sopivan myös trukkihaarukkatyöskentelyyn. Kertalatauksella Volvo lupaa saavutettavan kuuden tunnin yhtäjaksoisen työrupeaman. Akkujen tehoksi asiakas voi valita joko 33 tai 44 kilowattituntia.

Lyhytperäinen, 1,8 tonnia painava ECR18 Electric pystyy valmistajan mukaan neljän tunnin työjaksoon ennen laturiin kytkeytymistä. Normiperäisessä ECR18 Electric-koneessa on levitettävä alavaunu, jolloin kokonaisleveys vaihtelee välillä 1-1,35 metriä.

Kaikissa kolmessa koneessa on integroitu latauslaite, joka työntää valmistajan mukaan täysin tyhjät akut täyteen virtaa kuudessa tunnissa. Lisävarusteena saatava pikalatauslaite pystyy lataamaan L20 Electric -pyöräkuormaajan jopa kahdessa tunnissa. Kaivukoneiden osalta 80 prosentin varaustasoon päästään noin puolessatoista tunnissa.

Volvo tarjoaa pian myös EMMA-nimisen (Electric Machine Management Application) sovelluksen täyssähkökäyttöisten koneiden etähallintajärjestelmänä. Se kertoo etänä muun muassa akkujen varaustason, jäljelläolevat työtunnit, maantieteellisen sijainnin ym. Tämä helpottaa esimerkiksi vuokrafirmojen toimintaa.

Uutuudet tulevat ensin markkinoille 12 Euroopan maassa. Mitä ne maat ovat, sitä ei tiedotteessa mainita. Volvo lupaa yhden kauhan veloituksetta kaikille, jotka tilaavat jonkin kolmesta uutuudesta vuoden loppuun mennessä.

EMMA helpottaa koneiden etähallintaa.

Lue seuraavaksi