Uutiset

Työkoneet

Sähköhydraulinen järjestelmä voitti Volvon teknologiapalkinnon

Ennen näkemätön yhteispainetyyppinen järjestelmä (Common Pressure Rail Hybrid) soveltuu käytettäväksi kaivukoneissa. Sen avulla polttoainetehokkuus kasvaa järjestelmän kehittäjien mukaan reilusti. Nyt järjestelmä on saanut Volvon vuoden 2021 teknologiapalkinnon (Volvo Technology Award). Volvon yhteispainetyyppinen hydrauliikkajärjestelmä on yksi kehitysaskel CO₂-päästöjen alentamisessa kohti Volvo Groupin tavoittelemaa nollapäästöisyyttä vuoteen 2040 mennessä.

Volvo CE:n tiimit Ruotsista ja Etelä-Koreasta ovat tehneet tiiviistä tutkimustyötä yhdessä suomalaisen Norrhydro Oy:n kanssa kehittäen edelleen ideaa, joka alun perin syntyi akateemisissa piireissä. Tänä päivänä innovaatio on jalostunut käytännön tasolle ja ensimmäiset kenttätestit ovat käynnissä. Järjestelmän uskotaan vauhdittavan myös Volvo CE:n täyssähköisten työkoneiden (e-mobility) julkistamista. Tämän uuden teknologian arvellaan olevan saatavilla kaivukoneisiin jo lähitulevaisuudessa.

”Tämän innovatiivisen teknisen ratkaisun myötä Volvo CE pystyy nyt tarjoamaan asiakkailleen todella ainutlaatuisen sähköhydraulisen järjestelmän, joka vie polttoainetehokkuuden aivan uudelle tasolle. Se on osoitus insinööriemme omistautumisesta asiaan, jotta päästään aikanaan nollapäästöisiin työkoneisiin. Se on myös esimerkki hyvästä yhteistyöstä muiden kanssa sekä hämmästyttävien tulosten saavuttamisesta”, sanoo CTO Volvo Groupin Lars Stenqvist.

Miten se toimii

Tämä innovaatio mahdollistaa valmistajan mukaan uusia tapoja vähentää energiahävikkejä hydrauliikkajärjestelmässä. Tässä uudessa järjestelmässä koneen kaikki toiminnot on kytketty hydrauliikan energiasäilöön yhteispainejärjestelmän tavoin kahdella tai useammalla painelinjalla. Energiasäilö koostuu paineakuista. Se hyödyntää kineettisen energian talteenottoa ja luovuttaa tehoa raskaissa kuormitustiloissa.

Hydrauliikkasylintereissä niin sanotut ”nerokkaat ohjaimet” mahdollistavat hydrauliikan energiatehokkaan muuntamisen eri voimille ja nopeuksille. Järjestelmä myös mahdollistaa energian talteenoton sekä parantaa koneen suorituskykyä myös kääntötoiminnoissa.

Pienentyneen energiahävikin ja hydrauliikkasäilön antaman tuen myötä tarvitaan pienempi voimanlähde ja jäähdytyksen tarve vähenee. Ja kun käytössä on enemmän tehoa, työkierrot nopeutuvat esimerkiksi lastaustyössä. Asiakkaille on näin tarjolla tehon kasvua ja kustannusten alentumista.

“Olemme todella ylpeitä tästä tunnustuksesta yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa”, sanoo Volvo CE Emerging Technologies Research Engineer -voittajatiimin jäsen Kim Heybroek.

”Todellisen innovaation saavuttamisen mahdollisuus on ollut suuri innoittaja tässä projektissa. Olemme todella ylpeitä tästä tunnustuksesta, jonka saimme yhteistyökumppaneidemme kera”, jatkaa Heybroek.

”Tässä projektissa innovaation tekeminen on ollut se suuri motivaattori ja matka on ollut jännittävä, kun olemme kehittäneet asiakkaillemme merkittäviä etuja sekä auttaneet rakentamaan maailmaa sellaiseksi, missä haluamme elää”.

Volvon teknologiapalkinto on tunnustus merkittävän teknologisen ratkaisun kehittämisestä, mikä lisää Volvo Groupin teknistä osaamista sekä näin kilpailukykyä. Aikaisemmin tunnustuksen saaneita ovat Duo-Prop marine drive (veneen kaksoispotkurityyppinen vetolaite), City Filter -pakokaasujen puhdistusjärjestelmä kuorma-autoihin ja busseihin, Volvon sivuturvatyynyt (SIPS) sekä päästöttömän louhoksen tutkimusprojekti (Electric Site).Vuoden 2021 Volvo Teknologiapalkinnon saajat ovat:

Kim Heybroek, Sangki Bae, Junwoo Kim, Byeongmo Ko, Donghun Oh, Wonkil Choe, Wontaek Oh ja Namgyu Kim.


Lisätietoa tästä Norrhydron kanssa tehdystä yhteistyöstä on saatavilla linkistä: Pioneering electro-hydraulic solution significantly improving fuel efficiency in construction equipment


Lue seuraavaksi