Uutiset

Työkoneet

Volvo siirtää Kiinaan

Volvo Construction Equipmentin vuonna 2002 aloitettu kaivurikuormaimien valmistus Puolan Wroclawissa päättyy, kun tuotanto siirretään Volvon kiinalaiselle tytäryhtiölle SDLG:lle. Myös Brasilian tehtaan kaivurikuormaimien valmistus siirtyy Kiinaan.

Samalla tiehöylien valmistus lopetetaan niin ikään Brasiliassa ja Amerikassa, sekä keskitetään SDLG:n tehtaalle Kiinaan. Tämä tietää noin tuhannen ihmisen töiden loppumista edellä mainituilla paikkakunnilla.

Kuva Volvon Puolan tehtaan liukuhihnalta tuotannon aloitusvuonna 2002.

Yllämainitut järjestelyt liittyvät Volvon säästöohjelmaan ja kannattavuuden nostosuunnitelmiin. Volvolta tulleen tiedotteen mukaan sekä kaivurikuormaimet että tiehöylät ovat Volvoina saavuttaneet markkinoilla suhteellisen pienen markkinaosuuden ja yhtiössä uskotaan SDLG-nimen kohdentavan paremmin tuotteet kasvaville markkinoille.

Volvon historia nojaa vahvasti pyöräkuormaajiin ja dumppereihin. Yhdeksi maailman johtavista maarakennuskonevalmistajista yhtiö on noussut lukuisten yrityskauppojen myötä. Varsinkin 1990-luku oli kovaa kasvun aikaa.  Åkerman-kaivukoneet tulivat osaksi yhtiötä vuonna 1991 ja korealainen Samsung ostettiin vuonna 1998.

Pienet pyöräkuormaajat eli Zettelmeyer liitettiin Volvoon vuonna 1990 ja ranskalainen Pel-Job oli ostoslistalla vuonna 1996. Tiehöylämerkki oli ennen Volvoa nimellä Champion ja se tuli Volvo-perheeseen vuonna 1997.

Harvat ehkä muistavat, että myös pienkuormaajat ja kurottajat ovat tulleet Volvolle yritysostojen kautta. Scat Trak oli pienkuormaaja- ja Up Right Volvoon sulautettu kurottajamerkki.

Jälkeenpäin ajatellen Volvo ehkä laski korttinsa väärin perustamalla reilut kymmenen vuotta sitten kaivurikuormaintehtaan Puolaan. Euroopan markkinoilla konetyypin markkinat ovat koko 2000-luvun olleet laskusuunnassa, kun kehitys on mennyt kaivukoneiden suuntaan. Esimerkiksi Saksan maarakennuskonemarkkinat kuuluvat Euroopan suurimpien joukkoon ja siellä pyöräalustainen kaivukone on paljon kaivurikuormainta suositumpi. Englanti on vielä suhteellisen hyvä kaivurikuormainmarkkina, mutta saarivaltakunnassa JCB:n dominoivaa asemaa on vaikea horjuttaa.

Vierailin vuonna 2002 juuri avatulla tehtaalla Wroclawissa. Tuolloin kuorma-autoja ennen valmistanut tehdas oli modifioitu viidellä miljoonalla dollarilla kaivurien valmistukseen. Pääasiassa kokoonpanoon keskittyneelle tehtaalle osia tuotiin ympäri Eurooppaa.

Loppuvuodesta 2002 linjoilla koottiin juuri ensimmäistä 60 koneen sarjaa. Tuolloin tuotannossa oli teoriassa kaksi mallia; pystytassuilla varustettu BL71 ja keskikiinntteisellä kaivulaitteella ja kääntyvillä tukijaloilla tehty BL70. Suomeen ei Volvo-kaivurikuormain tietääkseni tullut koskaan keskikiinnitteisen mallin viipyessä. Kotimarkkinoillemme on käynyt kuten muuallakin Euroopassa. Kaivurikuormainten kysyntä on hiipunut.

Lue seuraavaksi