Uutiset

Työkoneet

Volvo L25 Electric kikkailee Kölnissä

AWB Abfallwirtschaftsbetriebe Cologne GmbH on vastuussa Kölnin kesä- ja talvikunnossapidosta. Sillä on tärkeä tehtävä kaupungin katujen puhdistuksessa ja jätehuollossa. Tämän lisäksi se pitää talviaikaan auki ympäröivän Reinin alueen moottoriteiden verkostoa ja hoitaa liukkaudentorjunnan. Noin 700 työntekijää auraa ja suolaa noin 2 000 kilometriä pääteitä, 600 kilometriä paikallista tie- ja 500 kilometriä katuverkkoa.

Kölnissä, kuten ei muuallakaan Saksassa katuja hiekoiteta, vaan suolan avulla sulatetaan pinnat. Käytössä on hieman hiekan koostumusta muistuttava, ruskean värinen ja suolakivestä hienonnettu seos (grit).

Kaupungin sydämessä on uusi varastoalue, missä täyssähkökäyttöisellä Volvolla lastataan siiloja täyttäviä kuljettimia. Siiloista ”grit” sitten valuu autojen levittimiin. Paikallisen jälleenmyyjän, Swecon Baumaschinen GmbH:n toimittamalla Volvolla työskennellään paljon varastorakennusten sisällä, joten sen päästöttömyys ja alhainen melutaso istuivat hyvin hankintakriteereihin.

Kestävä kehitys on ollut AWB: n keskeinen tavoite jo jonkin aikaa, ja yritys on tunnustettu ympäristöystävällisten aloitteiden edelläkävijäksi Saksassa. Lisäksi yhtiö on Kölnin kaupungin kumppanina sitoutunut parantamaan toiminnallaan kaupunkilaisten elämänlaatua.

L25 Electric aloitti työnsä joulukuussa 2020

”Täyssähkökäyttöinen pyöräkuormaaja on tärkeä virstanpylväs matkallamme lisätä kestävää kehitystä AWB Kölnissä. Olemme selviytyneet nolla-asteen lämpötiloissakin hyvin ja Volvo L25 Electric on juuri sopivan kokoinen kone varustettuna oikeankokoisella kauhalla”, sanoo Bert Schröer, AWB Kölnin kestävän kehityksen johtaja.

”Jos pyöräkuormaaja ei kuljettaisi suolaseosta siiloihin, Kölnin kaduilla olisi liukasta. Suuri luotettavuus ja hyvä käytettävyys ovat siis ehdottoman välttämättömiä”, jatkaa Schröer.

Koska pyöräkuormaaja on jatkuvassa käytössä kolmessa vuorossa koko talvihoidon ajan, allekirjoitettiin neljävuotinen huoltosopimus. AWB:n varikolle rakennettiin myös nopea latausasema. Kesäkuukausiksi L25 Electric saa uuden pestin. Jäteasemalla se kuljettaa ja lastaa muun muassa erilaisia puuperäisiä rakennusjätteitä sekä bulkkitavaraa.

Volvo L25 Electric painaa noin 5 000 kilogrammaa ja sen tappikorkeus on 3 170 ja tyhjennyskorkeus tehdaskauhalla 2 500 millimetriä. Litiumioniakkujen jännite on 48 volttia ja yhteenlaskettu teho 39 kilowattituntia.

Tehokkaimmalla, koneen omalla 16 ampeerin laturilla valmistajan antama latausaika on 12 tuntia. Erillisellä 32 ampeerin pikalaturilla päästään noin kahden tunnin latausaikaan. Parhaimmillaan kertalatauksella voidaan saavuttaa kahdeksan tunnin työaika. Luultavasti valmistajan antama lukema on taukojen kanssa, ei yhtäjaksoista ajoa.

Maksimi nopeus sekä eteen- että taaksepäin on 16 kilometriä tunnissa.

Oleellinen mitta on myös korkeus ohjaamon kattoon (2 480 mm), sillä kone soveltuu hyvin sisätiloissa tapahtuvaan työskentelyyn.

Volvo L25 Electric oli esillä jo Baumassa 2019.
Baumassa 2019 Volvo esitteli edellä mainitun pyöräkuormaajan lisäksi myös 2,5 tonnia painavan ECR25 Electric -kaivukoneen.


Lue seuraavaksi