Uutiset

Työkoneet

Uusi henkilönostinmerkki markkinoille – Nagano

Japanilainen Nagano Industry Co. Ltd on valmistanut jo pitkään erilaisia koneita ja laitteita. Esimerkiksi Aichi-henkilönostimet ovat tehtaan sopimusvalmistusta. Vuonna 2018 yritys aloitti Nagano-merkkisten henkilönostimien valmistuksen ja markkinoinnin. Suomessa Nagano-nostimien maahantuonnista ja jälleenmyynnistä vastaa Simeri Oy, joka kesän aikana teki muuttoa uuteen toimipisteeseen, Petikosta Juvanmalmille Espooseen. Uusi piste näkyy hyvin ohikiitäville kehäkolmosen kulkijoille.

Jo yli 50 vuotta koneenrakennusta harjoittanut Nagano Industry markkinoi nyt valmistamiaan teleskooppipuomisia henkilönostimia ”omalla” nimellään. Mallistossa on kaksi CE-vaatimukset täyttävää nostinta, Nagano S15Auj ja 20ATuj. Mallit ovat tekniikaltaan lähes identtiset ulottuvuutta lukuun ottamatta. S15Auj:n kanssa yltää 15 metrin korkeudessa olevan lampun vaihtoon, kun taas 20ATuj:llä se onnistuu 20 metristä. Polttomoottori (Kubota D1350 -diesel) ja alavaunu ovat molemmissa malleissa samat. Jatkossa myös muita Naganon nostinmalleja on odotettavissa Suomeen, kunhan valmistaja saa CE-hyväksynnät kuntoon uusien tuotteiden osalta.

Naganon mallistossa on tarjolla kaksi CE-hyväksyttyä teleskooppipuomista ja tela-alustaista henkilönostinta. Tässä pienempi S15Auj, jonka avulla ylletään 15 metrin työskentelykorkeuteen. Pykälää isommalla 20ATuj:llä lamppu vaihtuu 20 metrin korkeudesta.

Jouduimme pienemmän mallin nostokoriin kauhistelemaan maailmaa linnun näkökulmasta. Kalat kuuluvat veteen, niin kuin ihminen maan pinnalle. Siitä irtoaminen onnistuu kuitenkin turvallisesti Naganon uuden kumitelaisen henkilönostimen avulla niin kaltevassa ja aaltoilevassa maastossa kuin tietenkin tasamaalla. Maksimissaan koneella voidaan operoida jopa viisi astetta kaltevalla alustalla.

Nagano S15Auj & 20ATuj

Pienemmän mallin nostokapasiteetti on 250 kilogrammaa, isomman 230. Nostokori on sama molemmissa. Laitteiden omapainot ovat vastaavasti 8 150 ja 9 180 kilogrammaa. Moottori on siis molemmissa malleissa sama, Kubotan kolmesylinterinen diesel. Tehoa siitä otetaan 17,5 kilowattia. Koneen ohjausjärjestelmässä on jo valmius tulevaisuuden vähäpäästöisille moottoreille. Se näkyy käyttöpaneelin muutamana painokytkimenä, jotka eivät ole vielä käytössä.

Nostokorin ja puomin välisen nivelen ”paljaana” näkyvät letkut sekä johtosarjat on suojattu tulenkestävällä sukalla. Näin hitsauskipinät eivät vahingoita niitä.

S15Auj:n siirtonopeus on 2,5 kilometriä tunnissa ja 20ATuj:n puolestaan 2,9. Hitaimmalla nopeusalueella molemmat mallit liikkuvat puoli kilometriä tunnissa. Epätasaisella alustalla työskentelyä on helpottamassa nostokorin viiden asteen kallistus niin pituus- kuin sivuttaissuunnassa. Näin korin asemointi työkohteeseen nopeutuu oleellisesti. Epätasaisuuksista aiheutuva korin ”nyökkääminen” on huomioitu siten, että ajo ei onnistu, ellei koria nosta hieman ylös maasta. Näin vältytään korin kolhiintumiselta maahan siirtoajon aikana.

Kiinteä ohjainlaite

Ohjainlaite on kiinteänä korissa. Ohjainpaneeli on varustettu helposti vaihdettavalla ja läpinäkyvällä suojakalvolla. Näin paneelin alkuperäiset symbolit ja tekstit säilyvät pitkään lukukelpoisina. Lisäksi korissa oleva ohjainlaite on varustettu kiinteällä peltisellä suojakannella, joka on saranoitu niin, että se on helppo kääntää nopeasti paneelin sääsuojaksi, kun hallintalaitteita ei käytetä.

Nostokorin ohjainlaitteen minivivut ovat vaihtokelpoisia keskenään. Oikealla alhaalla näkyy kaksi valovirtapistorasiaa, joita syötetään alhaalta maasähköllä. Hallintalaitteet on suojattu tukevilla kaarilla. Myös paneelin edessä on vankkatekoinen ”kauhukahva”. Päällä oleva läpinäkyvä kalvo on helposti vaihdettavissa. Yön ajaksi ohjainlaitteen päälle saa käännettyä peltisen kannen.

Korissa on pari valovirtapistorasiaa sähkökäyttöisiä käsityökaluja varten. Virtaa niihin saadaan alhaalta niin sanottuna maasähkönä erillisen virtasyötön kautta. Koneeseen saa lisävarusteena generaattorin omavaraista sähköntuottoa varten. Nostokorissa on myös vaijerilla toteutettu hätäpysäytin, joka estää kuljettajan jäämisen puristuksiin ylösnousevan korin ja katon väliin.

Korin juuren ja puomin välisen nivelkohdan paljaana näkyvät letkut ja johtosarjat on suojattu tulenkestävällä suojasukalla. Näin ylhäällä työskentelystä aiheutuvat mahdolliset hitsaus- tai kulmahiomakoneen kipinät eivät vahingoita koneen tärkeitä ”elämänlankoja”.

Huoltoystävällinen

Teleskooppipuomin varret on tehty kahdesta toisiinsa hitsatuista U-palkeista. Näin vääntölujuutta on saatu reilusti ohuellakin ainevahvuudella. Teleskoopin vaijeripaketin huoltoa helpottaa oleellisesti sen irrottaminen puomin sisältä yhtenä kokonaisena rakenteena (”vaijerikasetti”) ilman puomin purkamista. Vaijerimekanismien huolto onnistuu täten mukavasti työpöydällä ilman ärräpäitä.

Kaikki suodattimet ovat saman kannen alla helposti vaihdettavissa. Samassa tilassa on myös hydrauliikkaöljysäiliö ja akku.

Ylävaunun rakenne on hyvin selkeä ja avonainen, joka helpottaa puhtaanapitoa. Esimerkiksi puomin juuressa on suuri aukko, joka estää roskien kerääntymisen sinne. Koneen kaikki huoltokohteet ovat niin matalalla, että niihin yltää tukevasti maassa seisten. Kaikki suojakatteet ja -luukut aukeavat reilusti mahdollistaen helpon pääsyn. Kaikki suodattimet (moottoriöljy-, polttoaine- ja hydrauliikkaöljy-) on koottu saman kannen alle. Samaisen lukollisen kannen alla on myös hydrauliikkaöljysäiliö (50 l, S15Auj ja 57 l, 20ATuj) sekä akku, joka on sijoitettu kiitettävän avoimeen paikkaan, kuten myös muutamat sulakkeet. Metallinen 100 litran polttoainesäiliö on koneen samalla sivulla. Tankkausta varten ei luukkuja tarvitse avata, vaan polttoaineen täyttö tapahtuu ”oman” lukittavan täyttökorkin kautta.

Puomin juuren nivelten rasvaus hoituu kätevästi yhteen paikkaan sijoitettujen nippojen myötä. Muutoinkin voitelua ja muuta huoltoa helpottaa koneen kylkeen liimattu tarra, johon on havainnollisesti listattu kaikki huolto- ja rasvauskohteet sekä niiden sijainnit määräaikoineen. Näin huolto-ohjeet kulkevat aina koneen mukana, eivätkä ne ole hyödyttöminä piilossa toimistossa. Muutoinkin kone on varustettu runsain ohjetarroin.

Nostokorin ohjainlaitteen minivivut (5 kpl) ovat kaikki samanlaisia, joten niiden vaihto keskenään on mahdollista. Näin huoltomiehen autostakin löytyy useimmiten se oikea minivipu.

Puomin juuren niveltappien rasvausnipat on koottu kaikki yhteen paikkaan. Muutoin niihin yltäminen olisi hankalaa, ja rasvaus jäisi näin helposti tekemättä.

Varaosat uudesta toimipisteestä

Simerin Tommi Kolehmaisen mukaan Nagano-nostimien varaosia saadaan Euroopan päävarastosta, Belgiasta Suomeen yhdessä päivässä. Suomen varaosavarasto on parhaillaan valmistumassa Simerin uuteen toimipisteeseen kehäkolmosen varteen.

Nagano-henkilönostin nähtiin ensi kertaa Suomessa viime vuoden Maxpo-messuilla. Nyt koneita on jo toimitettu asiakaskäyttöön.

”Muun muassa Ramirentille meni jo erä Naganoita”, toteaa Kolehmainen lopuksi.


PS: Allekirjoittanut ei ainakaan myönnä korkeanpaikankammoa. Bauma-messuilla tuli kerran ihailtua maisemia 90 metrin korkeudesta. Se ei tosin ollut Naganon nostin, vaan suomalaista tuotantoa oleva laite.




Lue seuraavaksi