Uutiset

Työkoneet

Uusi Cat 988K XE kasipari Steinexpossa

Caterpillar on ilmoittanut esittelevänsä ensi viikon (30.8.-2.9.) Steinexpo-näyttelyssä Saksassa uuden, sähköä voimansiirrossaan hyödyntävän kasiparin. Kirjainyhdistelmä XE tyyppinumeron perässä merkkaa tätä uudistusta. Allaolevasta videosta käy selville, miten sähkökomponentit kuten generaattori, moottori ja ohjainyksikkö ovat sijoiteltu dieselmoottorin jatkeelle.

Cat 988K XE voimansiirron animaatio:

Normi K-mallista tuttua uudessakin konstruktiossa on muun muassa sama dieselmoottori (C18 ACERT) sekä akselit. Sähkötekniikasta siis kertovat generaattori, SR-moottori ja invertteri, jotka vähentävät Catin mukaan oleellisesti polttoaineen kulutusta kanto- ja kuormaustöissä. Sähköisten voimansiirron komponenttien kerrotaan myös kestävän kaksi dieselmoottorin ikää. Myös itse dieselmoottorin kestoiän luvataan olevan reilut 3000 tuntia enemmän kuin perinteisellä voimansiirrolla rasitetun version.

Caterpillarin omissa mittauksissa uutta XE-mallia on verrattu normi K-malliin ja päästy keskimäärin 10-25 prosentin tuottavuuden nousuun. Kustannusten väheneminen pienentää hiilijalanjälkeä ja vähentää kasvihuonepäästöjä, luvataan Catilta.

Saatavana olevat kauhakoot ovat 4,7-13 kuutiometriä. 42,6 tonnin dumpperi Cat 770G täyttyy kolmella passilla ja astetta suuremman Cat 772 (51,0 t) lavan täyttämiseen tarvitaan yksi kauhallinen enemmän. Korkealle nostavan high-lift aisaston kanssa operoitaessa voidaan lastattivien dumppereiden kokoa kasvattaa. Viisi kauhallista tarvitaan 61 tonnin Cat773G lastaamiseen ja kuusi passia 70,5 tonnin Cat 775G saattamiseksi kylläiseksi.

Huoltokustannusten kerrotaan myös laskevan sähkökomponenttien käytön myötä. Öljyjen vaihtoväli on nyt 2 000 tuntia ja voimansiirrossa on 40 prosenttia vähemmän öljyä kuin aiemmin.

Ohjaamo on kutakuinkin sama kuin perusmallissa 988K. Vaihteita tai useampia nopeusalueita ei ole. Nopeudelle on portaaton hallinta yhdellä nopeusalueella. Cat 988K XE painaa normiaisastolla noin 53 ja high lift -versiona reilun tonnin enemmän.

Suomessahan Cat-maansiirtokoneita on edustanut jo 70 vuotta Witraktor, jollei joku sitä sattunut tietämään. Lue myös: Caterpillar-kauppaa jo 70 vuotta.

Cat 988K XE esittelyvideo:

Lue seuraavaksi