Uutiset

Työkoneet

Uusi A-Hyundai pyörillä

Simerin, Suomen Telakoneen ja Finnsiirron tuotteita oli syksyllä kattavasti esillä kaksipäiväisessä tapahtumassa Simerin Espoon tiloissa. Kauppaa tehtiin ja uutuuksia ihmeteltiin.

Ensimmäiset uudet Hyundain pyöräalustaiset A-sarjan kaivukoneet ovat saapuneet Suomeen. Suomen Telakoneen Veijo Revon mukaan maassa on nyt neljä konetta. Ne ovat HW140A (129 kW/14,9 tai 15,9 t) ja HW160A (129 kW/17,6 tai 18,4 t) sekä mono- että taittopuomiversioina. Taittopuomilliset koneet ovat 1 000 kilogrammaa monopuomiversioita raskaampia. Konepäivillä esillä oli monopuomilla varustettu HW140A. Sen alavaunussa on paljon samoja komponentteja kuin isoveljessään HW160A:ssa, muun muassa akselit ovat yhteneväiset.

Moottori on molemmissa kokoluokissa neljäpyttyinen Cummins, jossa Stage V -taso saavutetaan yhdistelmällä DOC+DPF+SCR. Pakokaasujen takaisinkierrätystä (EGR) ei tarvita. Esimerkiksi uudessa mallissa HW140A on 12 kilowattia enemmän tehoa kuin edeltäjässään. Uusissa koneissa on nyt automaattinen kaivujarru.

HW140A on edellistä mallia kompaktimpi eli 200 millimetriä lyhyempi. Muita huomionarvoisia parannuksia ovat muun muassa lisätyt ohjaamon askelmat, tehdasasenteinen pyöräohjaus kahvasta ja Rexrothin uusittu kuormantunteva hydrauliikka.

Ohjauspylväs kallistuu nyt sekä kokonaan että yläosastaan. Lisäksi siinä on korkeussäätö. Joystickiin on alistettu toimintoja paljon aiempaa enemmän. Niistä mainittakoon pyöräohjaus ja ajosuunnanvaihto.

Ohjauspyörän säätöjä on niitäkin lisätty. Entistä kapeampi ohjauspylväs kallistuu ja sen lisäksi myös yläosa. Korkeussäätökin on olemassa ja näin hyvä ajoasento löytyy varmasti. Ohjauspyörä on myös aiempaa pienempi, joten se tuo lisää tilaa vipujen heiluttamiseen ja parantaa näkyvyyttä eteen. Ylöspäin näkyvyys on sekin parantunut 50 millimetriä kaventuneen poikkipalkin ansiosta.

Tuulilasin pyyhkimien kattama ala on entistä suurempi. Ohjaamon oven alaosan ikkunaa on suurennettu, mikä parantaa valmistajan mukaan näkyvyyttä alas vasemmalle.

”Otamme kaikki koneet Suomeen parhaimmalla kamerajärjestelmällä, joka tarjoaa lintuperspektiivinäkymän koneen ympäristöstä. Liiketunnistin on myös hyvä lisävaruste ahtaissa paikoissa. Se havaitsee kaiken liikkeen viiden metrin etäisyydellä. Tehtaalta saa myös 10 metriin saakka reagoivan järjestelmän”, tiivistää Repo.

Kahdeksan tuuman kosketusnäyttö on tuttua jo tela-alustaisista A-malleista, kuten myös sen vaihtoehtoinen ohjaustapa rullalla. Suunnanvaihtoon ei ole enää jalkapoljinta, vaan eteen/taakseajoa hallitaan uudistuneista kaivuvivuista.

Siirtoajoa helpottamaan koneissa on vakionopeussäädin. Taittopuomillisiin malleihin saa myös pomppimista vähentävän kaivulaitteen jousituksen. Lokasuojat on kiinnitetty nyt olka-akseleihin ja tehty polyeteenistä, kun ne aiemmin olivat metallia.

Tukijalkojen ja puskulevyn pulttikiinnitys on identtinen molemmissa päissä, joten niiden paikkaakin voi vaihtaa. Puskulevyn horisontaalinen liikerata on kasvanut muun muassa pidempi-iskuisten hydrauliikkasylinterien ansiosta.


Kallioinen Rentille luovutettiin kaksi tela-alustaista Nagano-henkilönostinta. Kuvan Nagano 20ATuj -nivelpuominostimella on työskentelykorkeutta jopa yli 20 metriä. Simerin Antti Alatalon (vas.) mukaan se on ykkösvalinta, kun työskentely vaatii nostimelta monipuolista liikettä ja ulottuvuutta.
Toinen luovutettu teleskooppinostin on tyyppimerkinnältään Nagano S15Auj. Sillä saavutetaan yli 10 metrin sivuttaisulottuma sekä yli 15 metrin työskentelykorkeus. Konekaupat Kallioinen Rentin puolesta kätteli Tatu Friman.
Mielenkiintoinen uutuus on Snorkelin SR5719E-kurottaja. Se on rinnakkaismalli dieselkurottajalle SR5719. ja nostaa maksimissaan kuuteen metriin 2 000 kilogrammaa.
Litiumioniakut sijaitsevat dieselmoottorin tilalla tutussa paikassa oikealla. Valmistaja lupaa täydellä latauksella 4–6 tunnin yhtäjaksoisen työrupeaman. Akuille on kahden vuoden/2 000 latauskerran takuu.


Lue seuraavaksi