Uutiset

Työkoneet

Uddeholm on täyttä terästä

Uddeholmillakin valmistaudutaan kaikkien aikojen ensimmäisiin Stadin Mörinöihin. Yritys monipuolisine kulutusterästuotteineen on tuttu näky kotimaisissa alan näyttelyissä vuosien varrelta, mutta nyt päästään messuilemaan omissa tiloissa Vantaan Ritakujalla. Mukaan on saatu myös useita Uddeholmin kulutusteräksiä, kuten tieteriä ja kovametallituotteita, käyttäviä asiakkaita lopputuotteineen.


Artikkelikuva: Uddeholmilaiset Jarkko Inkeroinen (vas.), Sonja Turtia ja Lauri Salmela toivottavat kaikki kynnelle kykenevät Stadin Mörinöille tutustumaan yrityksen laajaan kulutusterästuotteiden valikoimaan. Sitä edustavat muun muassa kuvan Trasteel-kauhankynnet. Kesäkuun alussa Uddeholmilla mörisee myös moni yhteistyökumppani.


Huhtikuun loppuun sijoittuvan vierailun alussa vaihdamme vanhaan tapaan käyntikortteja. Maajohtaja Jarkko Inkeroisen, myyntipäällikkö Lauri Salmelan ja teknistä myyntiä tekevän Sonja Turtian korteissa on pitkä yritysnimi eli voestalpine High Performance Metals Finland Oy Ab. Toki kääntöpuolella mainitaan yksinkertaisesti Uddeholm. Inkeroinen kertoo aluksi hieman taustaa pitkälle nimelle.

”Emoyhtiömme voestalpine AG on itävaltalainen erikoisteräksiin keskittynyt kansainvälinen yhtiö, jonka liikevaihto on noin 15 miljardia euroa. Koko konsernissa työntekijöitäkin on noin 52 200.”

Uddeholm siirtyi itävaltalaisomistukseen vuonna 2007 ja 10 vuotta myöhemmin konserni päätti yhtenäistää myyntiyhtiöidensä nimikäytännöt.

”Meistä tuli tuolloin voestalpine High Performance Metals Finland Oy Ab. Ensimmäinen osa kertoo emoyhtiön nimen, sitten tulee divisioona ja lopuksi maatunnus. Toimimme edelleen tunnetun Uddeholm-nimen alla. Se liitetään perinteisesti laadukkaisiin työvälineteräksiin, jotka muodostavatkin meidän toimintamme peruspilarin täällä Suomessa. Uddeholmin yli 350 vuotta vanha tehdas sijaitsee Ruotsissa”, jatkaa Jarkko Inkeroinen.

Uddeholm tuo maahan myös useita kulutustuotteita, jotka eivät ole voestalpine-konsernin ohjemassa.

”Päämiehemme asettaa tietenkin raamit myös muille edustamillemme tuotteille. Valitsemme tuotteet ja toimijat niin, että ne istuvat yhtiön sapluunaan ja laatukriteereihin. Uusia edustuksia valittaessa pyritään löytämään markkinoilta alan johtavat valmistajat.”

”Koska panostamme ehdottomasti edustamiamme tuotteiden laatuun ja kestävyyteen, emme suinkaan ole markkinoiden halvin. Emme halua tuoda halpoja bulkkituotteita, vaan sopeuttaa laatukriteerit noudattamaan emoyhtiön vastaavia. Toimimme kaikessa itävaltalaisten pystyttämän sateenvarjon alla. Tavoitteenamme on aina löytää ne parhaat tuotteet suomalaisten asiakkaiden kovaan ja vaativaan ammattikäyttöön”, lisää Lauri Salmela.

Uddeholmilla seurataan koko ajan maailmanlaajuisten markkinoiden kehitystä. Kansainvälinen emoyhtiö tarjoaa tähän moneen suuntaan auki olevat ikkunat.

”Pyrimme aina käyttämään aikaa perustellaksemme asiakkaalle, miksi kannattaa maksaa hieman enemmän laadusta kuin yksinomaan tuijottaa halvinta hintaa. Käytämme mieluummin aikaa tähän keskusteluun kuin reklamaatioiden käsittelyyn”, toteaa Sonja Turtia.

Hän on yksi kentällä asiakaskäyntejä tekevistä tekevästä Uddeholmin kulutusterästiimistä. Salmela on toinen ja tuoretta myyntivoimaa edustaa Ville Haapanen.

Taurus-terä on Uddeholmin uutuus. Se poistaa irtolumen, mutta jättää karhean pinnan. Etulevy suojaa kovametallihampaita katkeamiselta.

Testing testing

Uusia mahdollisia tuotteita testautetaan asiakkailla ennen myyntiin hyväksymistä.

”Asiakkaiden on usein hankalaa käytännössä seurata oikeasti eri kulutusosien kestävyyttä ja käyttöikää. Varsinkin sellaisista kulutusosista, joiden käyttöikä jatkuu yli yhden kauden, on vaikea kerätä tarkkaa tietoa. Näitä ovat esimerkiksi tieterät. Me teemme näitä testauksia etukäteen, jotta pystymme sitten kertomaan asiakkaille kokemuksia ja esittämään tarkkaa dataa”, sanoo Inkeroinen.

”Teemme muutenkin yhteistyötä asiakkaiden kanssa koko ajan. Asiakaskäynneillä kerätään kokemuksia, muutosehdotuksia ja toiveita. Tarpeen vaatiessa voimme myös vaihtaa tavarantoimittajaa, jos tilanne niin vaatii”, jatkaa Turtia.

Uddeholmin alkuvuodesta 2023 painettu tuore tuoteluettelo esittelee laajan valikoiman erilaisia kulutusterästuotteita. Päämiehiä on useita ja valikoimassa on kattavasti esimerkiksi kovametallituotteita.

”Kovametallituotteiden myynti ja kysyntä ovat kasvusuunnassa. Uusia tuotteita sille sektorille tulee koko ajan lisää. Ihan kaikki eivät vielä ole sisäistäneet, että hieman suurempi hankintahinta kyllä maksaa itsensä takaisin, kun kestoikä kovametallituotteilla on niin paljon pidempi”, toteavat uddeholmilaiset.
Tuore uutuus on myös verkkorakenteinen säästöterä (230 x 20 x 626-686 mm) lumikauhaan.

”Huomionarvoista on, että meidän edustamamme kovametallituotteet ovat neitseellisiä eli raaka-aine on tasalaatuista. Kierrätys on hyvä asia, mutta kovametallille se ei sovi. Kierrätetyssä kovametallissa partikkelikoko vaihtelee, joten kestävyys ei ole sama kuin ensimmäistä kertaa sintratulla materiaalilla”, valistaa Salmela.

”Kovametallituotteissa on toki eroja eri valmistajien välillä. Hinta nousee sitä korkeammaksi, mitä enemmän kovametallia on käytetty. Ja samalla kulutuskestävyys paranee ja käyttöikä kasvaa. Oleellista onkin kovametallin laadun lisäksi sen määrä”, toteaa Inkeroinen.

Usein tieteriä vaihtava omistajaurakoitsija saattaa jättää hinnan omalle työlleen laskematta. Talvella auton alla kyyristely loskassa tai pakkasessa ei ole sekään sitä kaikkein mukavinta puuhaa.

”Yleensä kerran kovametallituotteita kokeilleet eivät enää valitsemaltaan tieltä poikkea”,

tietää Turtia.

Julkisten hankintojen valintakriteereihin uddeholmilaisilla kohdistuu yksi toive.

”Tarjouspyynnöissä pyydetään usein vain tietyn mittaista kovametalliterää. Eri määriä kovametallia sisältävien terien hintaero voi olla varsin merkittävä. Näin ollen kriteereihin pitäisi ehdottomasti saada mukaan raaka-ainekuvaus eli paljonko tuotteessa sitä kestoikää lisäävää kovametallia on”, naulaa Inkeroinen lopuksi.

Uddeholmin Stadin Mörinöille on tulossa myös Case CX245DSR Movax-pontiniskijällä varustettuna.

Tervetuloa mörisemään

Stadin Mörinöillä Uddeholmin hehtaarin kokoisella tontilla tullaan näkemään tietenkin kattavasti talon omia tuotteita, mutta myös useita yhteistyökumppaneita. Uddeholmin asiantuntijat ovat paikan päällä kertomassa laajasta valikoimasta.

Avantin pienkuormaaja varustetaan Innosteelin uudella, vuoden 2022 alussa esitellyllä auralla. Rentti tuo paikalle E-sarjalaisen kaivukoneen koeajettavaksi. Mielenkiintoinen tutustumiskohde on AJ-Urakoinnin Case CX245DSR varustettuna Movax-pontiniskijällä.

Edelleen paikalla on Uddeholmin tuotteita käyttävät Polanneterä Oy, Vuomet Oy sekä Koneurakointi Timo Latvala Oy.

Monille voi tulla yllätyksenä, että Vantaan varastolla on myös kattava määrä kulutusteräslevyjä, jotka tulevat emoyhtiöltä Itävallasta. Vuositasolla Uddeholmin varaston kierto on noin 3 000–4 000 tonnia. Eli jos terästä haluaa mukaansa, kannattanee tulla hieman Teslaa isommalla autolla paikalle.

Uddeholmin kanssa samassa kiinteistössä sijaitseva lounasravintola täyttää messuvieraiden mahat streetfood-tyyppisillä antimilla.

Uddeholmin väki toivottaa kaikki vanhat ja uudet asiakkaat tervetulleiksi kokemaan teräksiset Stadin Mörinät ajalla 9.–10.6.

Lue seuraavaksi