Uutiset

Työkoneet

Turun ratapihalla Ganterud helpottaa porrasasennuksissa

NRC Group Finland Oy (myöhemmin NRC) uudistaa parhaillaan Turun Ratapihaa (projektin nimi) 37,6 miljoonan parannusurakassa. Logomonsillalla toteutettiin tammikuun kireässä pakkassäässä kahden päivän aikana hissikuilujen ja porraselementtien asennustyöt. Nostot suoritettiin kahdella Nostopalvelu J.Helaakoski Oy:n mobiilinosturilla. Ganterud-taakantasaajat nosturien koukuissa helpottivat JPV-Engineering Oy:n valmistamien teräsrakenteiden kohdistamisessa.

NRC:n toteuttama projekti on osa käynnissä olevaa Väyläviraston Kupittaa–Turku-ratahanketta. NRC:n mukaan ratapihan uudistaminen sisältää monipuolisesti ratarakentamiseen liittyviä töitä ja lisäksi paljon erikoisrakenteita, kuten laiturikatoksia, porrasyhteyksiä sekä mittavan määrän pohjanvahvistustoimenpiteitä, kuten paalutuksia ja paalulaattoja.

Väyläviraston 162 miljoonan euron Kupittaa–Turku-ratahankkeessa rakennetaan uudet asemalaiturit Logomonsillan yhteyteen ja samalla junien pysähtymispaikat muuttuvat vanhalta asemalta Logomonsillan kohdalle. Matkustajalaiturit rakennetaan esteettömiksi ja käyttäjilleen turvallisiksi. Merkittävä osa hanketta on kaksoisraide Kupittaan ja Turun asemien välille, missä ennen on kulkenut vain yksi raide. Myös Aurajoen yli menevä ratasilta rakennetaan uudelleen.

Rakennustyöt ajoittuvat vuosille 2021–2026. Kaksoisraide Kupittaalta Turun ratapihalle mukaan lukien Aurajoen ratasilta valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä, jolloin myös Helsinki–Turku-junaliikenne palaa Turun asemalle.

Helppoa kohdistusta

Tapasimme työmaalla NRC Groupin työmaapäällikkö Jussi Tukevan. Turkuun mies siirtyi lokakuussa Joensuun ratapihan uudistusprojektista. Ratoihin liittyvissä töissä miehellä onkin jo 12 vuoden kokemus.

”Vaikka nämä ovat rautateihin ja ratapihoihin liittyviä projekteja, sisältyy niihin kaikenlaista muutakin kuin pelkkää päällysrakentamista. Täällä Turussa edellä mainittujen lisäksi muun muassa katetut laiturit, porrasyhteydet hisseineen, kaapelireittejä, paalutuksia, stabilointeja ja autojen lastauslaituri. Sähköistysprojektiin liittyen asennamme sähköurakoitsijalle perustukset. Itäpäässä meidän urakka-alue rajoittuu Lonttisiin, josta jatkaa GRK:n Aurajoen siltaprojekti kohti Kupittaan asemaa. Lonttisissa rakennamme myös meluseinää. Koulukadun silta on meillä satamanpuoleisen urakan päätepiste”, valistaa Tukeva.

”Aikataulussa mennään, vaikka olosuhteet ovat nyt olleet aika talvisen haastavia.”

Kaksipäiväisen hissikuilujen ja porraselementtien asennuksen toisena päivänä hissikuilu oli jo asennettu kaupungin puoleiseen päähän paikalle mentäessä kello 9.00. Edellisenä päivänä hissikuilu ja portaat olivat löytäneet paikkansa Logomon päässä. Nostotyössä oli kaksi Helaakosken mobiilinosturia, joiden koukuissa roikkuivat Ganterud-taakantasaajat.

”Yhteensä nostamme nyt siis paikoilleen kaksi hissikuilua ja porrasyhteyttä Logomon sillan yhteyteen. Niistä tulee olemaan käynti asemalaitureille”, jatkaa Tukeva.

Teräsrakenteet hissikuiluihin ja porraselementteihin on tehnyt JPV-Engineering Oy Aurasta. Portaikot on koottu kasaan jo hallin sisätiloissa eli ne nostettiin paikoilleen varsin valmiiksi varusteltuina. JPV:n miehet Teemu Knuutila ja Marko Virta olivat asennushommissa, sananmukaisesti parta huurussa.

Työmaapäällikkö Jussi Tukeva (NRC Group vas.) ja JPV Engineeringin Marko Virta sekä Teemu Knuutila kertovat Ganterud-taakantasaajien helpottaneen ja nopeuttaneen hissikuilujen ja portaikkojen nostoja ja asennusta.

”Saimme NRC:ltä luvan tuoda nämä elementit kokonaisina paikalle laveteilla. 12 tonnia painavien hissikuilujen nosto meni helposti, suunnittelija oli saanut määriteltyä painopisteen melko hyvin. Yksi portaikko painaa 28 tonnia ja sen painopiste ei todellakaan ole keskellä. Raskaat panssarilasit toisella sivulla vaikeuttavat suorana nostoa. Tässä Ganterud tulee kuvaan mukaan. Kahdella taakantasaajalla ja niiden kaukosäätimillä saadaan säädettyä portaikko haluttuun asentoon noston aikana. Myös kohdistaminen helpottuu. Vanhalla menetelmällä eli taljoilla vetämällä työhön menisi moninkertainen aika”, kehaisevat ensikosketuksensa laitteeseen ottaneet JPV:n miehet.

”Varsinkin paljon esimerkiksi ikkunaluukkuja sisältävissä ja epätasapainossa koukussa riippuvissa elementtiasennuksissa Ganterudista tulee olemaan suuri hyöty. Tulemme käyttämään sitä varmasti jatkossakin. Ja käyttö on myös varsin helppoa”, toteavat Knuutila ja Virta.

JPV-Engineeringin käsialaa tulevat olemaan myös 117 metriä pitkät laiturikatokset, joiden asennus alkaa helmikuussa.

Ganterud tasaa

Turussa oli käytössä siis kaksi Ganterud L20-3 Pro -taakantasaajaa. Kyseessä on ruotsalaisvalmistajan suurin malli. Sillä voidaan nostaa taakkoja painoalueella 0–20 tonnia. Lisäominaisuutena L20-3 Pro -taakantasaajassa on mahdollisuus kääntää raskaita esineitä ilmassa jopa 90 astetta.

Tasausmahdollisuus on kolme metriä suuntaansa (ketju 6 m) eli melko laajalla säteellä taakka saadaan tasapainoon tai haluttuun asentoon. Taakantasaajaa ohjataan IP67-suojatulla radio-ohjaimella. Yksi nappi ylös, ja toinen alas.

Valmistajan mukaan laitetta voidaan käyttää lämpötila-alueella -20–+40 °C. Itse nostimessa on luja kotelo ja IP65-suojattu sähköjärjestelmä. Lisäksi L20-3 Pro on lähes huoltovapaa. Puhdistuksen lisäksi tarvitsee vain ladata akku.

”Normaalissa käytössä yksi lataus viikossa riittää”, todetaan maahantuoja Talhulta.

Laite painaa 395 kilogrammaa, korkeus on 1 050, leveys 719 ja syvyys 623 millimetriä.

Ganterudit Turun työmaalle vuokrasi Suomen Erikoisnostin Oy.





Lue seuraavaksi