Uutiset

Yleinen

Tienpientareiden niittotyöt käynnistyivät UudellamaallaTienpientareiden niittotyöt ovat jälleen käynnistyneet Uudenmaan ELY-keskuksen alueella osana tienpidon huoltotöitä. Niittojen tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta, edistää ojien toimivuutta ja ylläpitää siistiä liikenneympäristöä.

ELY-keskuksen kunnossapitovastaava Henri Aaltonen korostaa, että niittojen merkitys liikenneturvallisuudelle on suuri. ”Erityisesti liittymissä kasvusto saattaa aiheuttaa vaaratilanteita, kun se muodostaa näkemäesteen. Siksi niitot ovat tärkeitä turvallisuuden kannalta. Haasteita niittotöihin liittyy erityisesti vilkkaasti liikennöidyillä teillä, joissa suuret liikennemäärät vaativat työn ajoittamista yöaikaan.”

Niittotyöt aloitetaan koneellisesti traktoria ja niittomurskainta käyttäen. Viimeistelytyöt, kuten kaiteiden alta niittäminen, suoritetaan trimmeröimällä. Työt ajoitetaan alueittain ja hoitourakoittain. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla niitot aloitettiin noin viikko sitten, kun taas pohjoisemmassa osassa Uudenmaan Elyn aluetta työt käynnistyivät myöhemmin tämän kuun aikana.

Haitallisten vieraslajien esiintymistä voi ilmoittaa Tieliikennekeskuksen tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100 tai liikenteen asiakaspalvelun kautta. Aino Hela

Tienpientareiden niittotöissä otetaan huomioon eri teiden hoitoluokat, ja tavoitteena on vähentää väylänpidon ja liikenteen haittavaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle. ”Niitot toteutetaan taloudellisesti, ja mahdollisuudet räätälöidä tieosuuksien niittoajankohtia tienvarsikasvillisuuden kukkimisajankohtien mukaan ovat hyvin pienet. Muutamilla tieosuuksilla uhanalaisten kasvilajien säilymistä pyritään edistämään niittorajoituksilla. Vuosittain toistettu niitto lisää joka tapauksessa kasvillisuuden monimuotoisuutta,” Aaltonen kertoo.

Autoilijoiden on tärkeää hiljentää nopeutta ja noudattaa erityistä varovaisuutta niittotöiden lähellä liikenneturvallisuuden varmistamiseksi. Ely-keskus valvoo ja seuraa tienpientareiden niittotöiden laatua projektipäälliköiden ja konsulttien toimesta.

Jos asukkaan vieressä valtion mailla kasvaa haitallisia vieraslajeja, kuten lupiineja, niiden poistaminen vaatii viranomaisen luvan ja voimassa olevan tieturvakortin. Haitallisten vieraslajien esiintymistä voi ilmoittaa Tieliikennekeskuksen tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100 tai liikenteen asiakaspalvelun kautta.

Tienpientareiden siivoaminen kuuluu teiden kunnossapitourakoille, mutta urakoitsijat voivat antaa tehtävän esimerkiksi urheiluseuroille tai koululaisryhmille. Lisäksi vapaaehtoiset yksityishenkilöt järjestävät toisinaan siivoustalkoita.

Uudenmaan ELY-keskus vastaa liikenneasioista Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen maakuntien alueilla.


Lue seuraavaksi