Uutiset

Työkoneet

TTS tarjoaa kuljettajakoulutusta aikuisille ja nuorille

Työtehoseuralla (TTS) on syvälle ulottuvat juuret myös maarakennusalan kouluttajana. Tänä vuonna jo 90-vuotisjuhliaan viettävä TTS kouluttaa maarakennusalan opiskelijoita niin aikuiskoulutuksena, oppisopimuskoulutuksena kuin 120 opintoviikon, eli kolmen vuoden, pituisena opetussuunnitelmapohjaisena koulutuksenakin.

Aikuisille järjestettävän koulutuksen pituus vaihtelee henkilökohtaistamisen mukaan, keskimääräisen keston ollessa noin kymmenen kuukautta.

Vihtijärven, noin 20 hehtaarin suuruisella harjoittelualueella on suuri merkitys käytännön harjoituksien kannalta. Alueella voin treenata maarakennusalan erilaisia töitä parhaimmillaan yli 20 koneyksikön avulla. Valikoima lähtee pienistä minikaivukoneista ja päätyy järeässä päässä dumpperiin ja tiehöylään. Kaivukoneista pienin on Volvo 38 ja suurin on Doosan  225 LC. Kalustoa uusitaan jatkuvasti tarpeen mukaan, keskimääräinen hankintavuosi on 2008.

Maarakennuksen koulutusvastaava Jere Hänninen kertoo oheisella videolla Vihtijärven harjoittelualueella annettavasta koulutuksesta.

”Työssäoppiminen on meilläkin tärkeä osa koulutusta. Koska olemme pääkaupunkiseudulla ainoa kuljettajia kouluttava laitos, niin harjoittelupaikkoja löytyy ehkä helpommin kuin esimerkiksi pohjoisessa. Työnantajia on lähellä paljon, työmaita on käynnissä runsaasti ja oppilaat sijoittuvat harjoitteluun hyvin”, lisää kouluttaja Jukka Korpela (kuva).

Mia Kaarakainen Rajamäeltä keskittyy 3D-harjoitukseen Doosanin puikoissa. Näyttökoe oli tulossa seuraavana päivänä. Mia oli keskeyttänyt työssoppimisjakson nurmijäviläisessä Moiski Oy:ssä Nurmijärven jäteaseman, Metsä-Tuomelan jätteiden lajittelussa, ja oli palannut oppilaitokseen 3D-koulutusta varten. Harjoituksen aiheena oli tehdä tierummulle 3D-mallin mukainen oja tien halki.

Ja seuraavana päivänä näyttökoe meni läpi loistavin arvosanoin.

Seuraavalla välilehdellä video.

Kolme nuorta miestä teki harjoitusalueelle grillikatoksen pohjia Hyundailla Novatronin 3Dkoneohjausjärjestelmän ja Steelwristin kauhanpyörittäjän avulla.  (Katso video.).

”Maarakennusala on mielenkiintoinen ja haastava. Nuorelle tämä on väylä työllistää itsensä peruskoulun jälkeen kolme vuotta opiskelemalla. Ja tästä on helppo siirtyä myös varsin käytännönläheisen koulutuksen antamin eväin ammattikorkeakouluihin”, lopettaa Jere Hänninen.

Koko artikkeli on luettavissa Konepörssistä 5/2014, joka ilmestyy 24.4.2014.

Lue seuraavaksi