Uutiset
Terex Fuchs – sähkökäyttöinen kaivukone
Yaran Siilinjärven kaivoksella tuotantotahti on viime vuosina kasvanut merkittävästi ja viime vuonna kaivoksen tuotantomäärä oli suurempi kuin koskaan: 22,2 miljoonaa tonnia. Louheen kuormaus- ja kuljetusurakka kaivoksella on ollut vuodesta 1979 E. Hartikainen Oy:llä ja se uusitiin viime vuoden alusta seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Uusien tuotantotavoitteiden mukaisia kalustohankintoja E. Hartikainen Oy teki viime vuonna ja Hartikaisen viimeiseksi lenkiksi tuotantoketjuun tuli tässä vaiheessa Fintractorin toimittama Terex Fuchs RHL860 D -sähkökäyttöinen kaivukone.
Siilinjärven kaivoksen esimurskaimelle kaivoksen louheesta meni viime vuonna 10,2 miljoonaa tonnia. Esimurskaimelle tulee noin 16 kuormaa tunnissa ja kuormakoko on noin 100 tonnia. Keskeytymättömässä kolmivuorossa kiveä menee siis jatkuvasti suuria määriä, joten kaluston pitää olla luotettavaa. Taukoa tulee kolmen viikon välein tapahtuvassa huoltoseisokissa, joka kestää kymmenen tuntia.
Kivet murskataan karamurskaimessa alle 300 mm kokoon ja kivet menevät siitä prosessissa eteenpäin ensin varastosiiloihin ja niistä murskattavaksi hienommiksi jakeiksi. Karamurskain on 400 kW:n sähkömoottorilla käyvä Allis Chalmers 54/74 vuosimallia 1979 ja alkuperäisellä paikallaan, joten se on pienentänyt uskomattoman suuren määrän kiveä ollen edelleen luotettavassa kunnossa. Kapasiteetissakin on vielä varaa, sillä murskaimen maksimikapasiteetti on 2000 tonnia tunnissa.
Terex Fuchs RHL860 D on ollut käytössä E. Hartikainen Oy:llä viime kesästä, sisäänajovaihe on suoritettu ja toimivuus on nyt kohdillaan.
Tunteja esimurskaimen vastaanotossa olevalle kaivukoneelle tulee noin 8000 vuodessa. Samoin rikotusvasaran luotettavuus on oleellisen tärkeässä asemassa. Sandvik Rammer -vasara käy säännöllisesti huollossa Marakonilla ja siten sen luotettavuus pysyy korkealla tasolla.
”Jos Rammer lähtee maanantaina Marakonille huoltoon, niin se on loppuviikosta takaisin työssä”, kertoo vastaava työnjohtaja Hannu Kauppinen. ”Huoltoajan selviämme hyvin varakoneiden avulla.”
Vastaanottokoneen kuljettaja Jani Hartikainen on työskennellyt Siilinjärven kaivoksella jo 27 vuotta, ensin kiviautonkuljettajana ja jo usean vuoden kuormien vastaanottajana esimurskaimella. ”Tässä ohjaamo ei tärise, kun se ei ole koneen päällä”, kiittelee Hartikainen ohjaamossa, jossa on myös yllättävän hiljaista.
”Työ tässä on kuormien vastaanottamista ja kaivukoneella siirrellään kiviä ja rikotaan ylisuuret. Kiviautojen ja kuormauskoneiden kanssa tässä pidetään jatkuvaa yhteyttä, että saadaan kuljetusvirta liikkumaan sopivaan tahtiin. Kaivukone on muuten normaali, mutta ohjaamo ei ole koneen päällä ja on poikkeuksellisen tilava. Koneen puomi on pitkä ja se tekee hallinnasta haasteellista. Hieman lyhyempikin pääpuomi voisi olla ja samalla kasvaisi vääntövoima.”
Sähkötoiminen kaivukone puoltaa paikkaansa tällaisessa kohteessa, kun siirtotarve on vähäinen. Tarvittaessa kone voidaan ajaa huoltohallille sitä varten varatun kaapelin avulla. Sähkömoottori on pitkälle huoltovapaa verrattuna polttomoottoriin. Toinen hyvä puoli sähkössä on, että polttoaine ei hyydy kovassakaan pakkasessa. Hydrauliikka pidetään kylminä ajanjaksoina jatkuvasti käynnissä, jolloin öljyt pysyvät lämpiminä. TerexFuchsissa on öljyä 700 litraa ja sen vaihtoajankohta tutkitaan öljynäytteillä.
Käyttökuluihin merkittävän säästön tuo sähkökäyttö, joka tulee huomattavasti halvemmaksi kuin diesel. Sähkösyöttö on tehdasverkon 690 voltin jännitteestä, joka pudotetaan koneella TerexFuschin käyttöjännitteeseen 400 volttia. Hydrauliikkaa pyörittävän sähkömoottorin teho on 160 kW. Pumppu tuottaa lähes 500 litraa minuutissa ja painetta 360 baaria. Pumpulle annetaan virtaa sen mukaan mitä kulutuslaiteet öljyä tarvitsevat, mikä säästää tehontarvetta.