Uutiset

Työkoneet

Suomen Nosturikoulutus Oy tarjoaa kuljettajakoulutusta tiiviissä paketissa

Kaksi vuotta sitten mies irtisanoutui Forssan aikuiskoulutuskeskuksen rehtorin toimesta ja perusti oman konsulttiyrityksensä nimeltä HRM Consulting. Konsulttitöistä viimeisimpiä on ollut Maakuntaliitolle tehty selvitys ammatillisen koulutuksen järjestämisestä Varsinais-Suomessa. Nosturikoulutusta miehen uusi yritys Suomen Nosturikoulutus Oy on nyt antanut vuoden päivät.

”Kuluneen vuoden aikana ajoneuvonosturikenttä on tullut tutuksi. Viime vuoden aikana olemme kouluttaneet ajoneuvonosturinkuljettajia Keminmaalla, Seinäjoella, Vaasassa ja Tampereella. Nyt käynnissä on ajoneuvonosturikoulutus Kaarinassa. Kysyntää on ollut ihan hyvin”, aloittaa Keskinen.

”Olemme ensimmäinen yksityinen yritys, joka on saanut Opetushallitukselta tutkinnon anto-oikeudet. Sitä edelsi puolen vuoden valmistautuminen ja dokumenttien laatiminen esimerkiksi laatujärjestelmien ja henkilöstön kehittämisen osalta. Opetushallitus arvioi sitten yrityksen ja tutkintotoimikunta hyväksyi. Lainsäädännöllistä estettä ei yksityisen yrityksen antamalle nosturikoulutukselle ole, siis päinvastoin kuin moni voisi luulla.”

Keskisen yrityksen lisäksi Suomessa tutkinnon anto-oikeus on myös Oulun ja Forssan aikuiskoulutuskeskuksilla sekä Työtehoseuralla.

”Yhteishankintakoulutus on koulutusmuodoista yleisin. Siinä voidaan kouluttaa yrityksen olemassa olevaa väkeä tai sitten rekrytoida uutta. Koulutus tehdään aina asiakkaan tiloissa ja asiakkaan koneilla. Näin kuljettaja saa koulutuksen juuri niillä nostureilla, joita sitten käyttää työssäänkin. Yhteishankintakoulutuksesta ELY-keskus maksaa yleensä noin 70 ja yritys itse 30 prosenttia”, jatkaa Keskinen.

Hän korostaa, että koulutus suunnitellaan aina yhdessä yrityksen kanssa ja yritys itse valitsee koulutettavat kuljettajat ja lukumäärän omien tarpeidensa mukaan. Pääosin koulutettavat työllistyvät heti koulutuksen jälkeen samoihin yrityksiin.

”Kaikki meillä koulutukseen vuoden aikana otetut ovat myös valmistuneet”, kehaisee Keskinen.

Rekan ratista nosturin vipuihin

Opetukseen valituilla pitää olla C –kortti, stereonäkökyky ja normaali terveys. Ehdottomasti vaaditaan myös raskaskonetaustaa. Keskisen mukaan sitä voi olla hankittuna maarakennuskoneista, metsäkoneista tai rekkamaailmasta. Kurottajien kuljettajat ovat kokemukseltaan sitä parasta antia, sillä nostotöistä on kertynyt suoraan soveltuvaa tietoa.

”Kun tällainen tausta koulutukseen otettavalla on, selvitään yleensä kolmen kuukauden opetuksella. Oppilaitoksissa samaan menee puolesta vuodesta vuoteen. Ja jos kaveri näyttää olevan valmis jo ennen, ei mikään estä tekemästä tutkintoa jo aiemmin. Esimerkiksi ulkomailta voi tulla kavereita, jotka ovat suoraan valmiita loppututkintoon”, tietää Keskinen. Tutkinnon jälkeen kuljettaja on valmis keikalle yksin ilman vanhemman kuskin läsnäoloa. Mikäli EA1- tulityö- ja työturvakortteja ei ole suoritettuna, nekin hommataan kurssin aikana.

Koulutuksessa käydään teoriaosiona läpi mm. lainsäädäntöä ja turvallisuusasioita. Ennen työtehtäviin ja työssä oppimiseen siirtymistä käydään koneen ajamista, petaamista, huoltoa ja kuljettajalta vaadittavaa motoriikkaa läpi. Loppututkinto tehdään aina oikeassa työssä ja sen onnistuneesti läpäisseille annetaan nosturikortti taskuun.

”Nosturikortti on tällä hetkellä ikuinen ja sillä saa ajaa kaikkia erikokoisia nostureita. Jonkinlainen ajoittain näyttökokein uudistettava kortti olisi paikallaan. Myös eri tonnimääriin sidottu lupajärjestelmä olisi varmaan järkevää. Nyt meillä on vanhoja kavereita, jotka ovat saattaneet olla vuosia muissa töissä. Nosturien tekniikka muuttuu ja kehittyy vauhdilla, joten koulutuksen kautta tietojen päivittäminen ennen työelämään palaamista olisi varmaan järkevää. Myös esimerkiksi ympäripyörivää kurottajaa saa nyt ajaa ilman nosturialan koulutusta. Lainsäädäntö laahaa hieman perässä”, miettii Keskinen koulutuksen nykytilaa. Suomen Nosturikoulutus Oy on aloittanut nyt myös kuormausnosturikoulutuksen. Yli 25 tonnin asennustöissä käytettäville kuormausnostureille tarvitaan kortti. Myös ammattipätevyyskoulutus raskaita nosturin ym. osia kuljettaville rekkakuskeille on nyt ohjelmassa.

”Kuormausnosturikoulutukseen tuleva, esimerkiksi jo autojen kuormausnosturia käyttänyt kaveri ei pitkää koulutusta tarvitse”, päättää Keskinen.

Simolalle uusia kuljettajia

Maaliskuussa Suomen Nosturikoulutus Oy koulutti viittä Nostopalvelu J. Simola Oy:n kuljettajaa Kaarinan Piispanristillä. Kurssin pituus on kaikkiaan 15 viikkoa. Nostopalvelu Simola Oy on Jari Simolan vuonna 1990  aluksi ajoneuvonostureiden vuokraukseen perustama yritys.  Vuonna 2006 alkoi henkilönostimien vuokraus, joka on kasvanut sen jälkeen voimakkaasti. Ajoneuvonostureita yrityksellä on tällä hetkellä kahdeksan kappaletta, 25- 200 tonnin väliltä. Kaluston keski-ikä on neljä ja puoli vuotta. Henkilönostimia on yli 70 kappaletta ja niiden keski-ikä on kolme vuotta.  Yritys vuokraa myös kurottajia kuljettajilla sekä ilman. Lisäksi yrityksellä on oma kuljetuskalusto nostimien ja vastapainojen kuljetusta varten sekä laaja yhteistyöverkosto. Toiminta- alue on koko Etelä-Suomi, pääpaikka on Kaarinassa Turun naapurissa. Yrityksellä on hyvät huoltotilat ja kalusto erinomaisessa kunnossa. Henkilökuntaa on 14, joista kolme on toimistossa. Käynnissä oleva koulutus on täyttänyt toimitusjohtaja Jari Simolan odotukset.

”Kaksi viikkoa oli alussa teoriaa ja loput käytännön harjoittelua, aluksi omalla pihalla. Taitojen kehityttyä on siirrytty helpohkoihin asiakastöihin. Suomen Nosturikoulutuksen opettajat kouluttivat kolme ensimmäistä viikkoa ja sen jälkeen koulutus on tapahtunut yrityksen omasta toimesta. Koulutus on käytännönläheistä ja erittäin monipuolista, opiskelijoille syntyy hyvä käsitys yrityksestä ja työstä jo koulutuksen aikana”, aloittaa toimitusjohtaja Jari Simola.

”Kurssille hakijoita oli jopa 25 henkilöä varsin lyhyestä hakuajasta huolimatta. Olemme tyytyväisiä hakijoiden määrään.  Itse toivoisin hakijoiksi enemmän kuorma-auton kuljettajia. Tulevaisuuden ongelmana on kuorma-autokortillisten nuorten vähäinen määrä. Suomalaisten työuria olisi helppo jatkaa alkupäästä, jos kuorma-auton kortti olisi helpompi ja edullisempi suorittaa. Alalla on kyllä töitä. Koko alan ongelmana on myös tasaisen työkuorman löytäminen koko vuodelle. Talvikuukaudet ovat hiljaiset.”

Internet-osoitteet: www.nosturikoulutus.fiwww.nostopalvelusimola.fi

Lue seuraavaksi