Uutiset

Työkoneet

SSAB:n kulutusteräsperhe laajenee

SSAB:n karkaistun teräksen eli Hardoxin tarjonta monipuolistuu. Markkinoille on nyt tuotu uusi tuote, Hardox® HiAce. Se on ominaisuuksiltaan hyvin lähellä Hardox 450:tä. Uuden tuotteen nimellinen Brinell-kovuus on haarukassa 425–475 HBW. Sen kehityksessä on panostettu materiaalin yhdistettyyn kulutuksen- ja korroosionkestoon. SSAB:n Sami Nummelan mukaan uutuuden salaisuus on sen kemiallisessa koostumuksessa, sisältäen muun muassa noin viisi prosenttia kromia.
HiAce-teräs on tarkoitettu käytettäväksi kohteissa, joissa esiintyy sekä kulumista että korroosiota. Pelkästään korroosionsuojaan HiAce ei ole se optimaalisin materiaali, mutta kun mukaan tulee altistuminen kulutukselle, on HiAce tällöin suositeltava valinta.

Testauksen läpikäynyt

Rumpukulutuskoe käynnissä.

Uutta tuotetta on testattu pitkään rumpukulutus-, upotuskorroosio- ja pistekorroosiokokeissa. Merivesipitoisissa rumpukulutuskokeissa on HiAcesta mitattu parempaa kulutuksen kestävyyttä kuin esimerkiksi Hardox 500:sta. Samansuuntaisia arvoja saatiin myös kokeessa, jossa terästä altistettiin kaarnalle, vedelle, savelle hiekalle ja parkkihapolle. Upotustestissä ei tapahdu hankaumaa, vaan kyse on korroosionkestosta happamissa oloissa. Siinä testissä HiAcelle havaittiin reilusti Hardox 450:tä parempi korroosionkestävyys. HiAcen ominaisuudet säilyvät hyvin myös korkeissa käyttölämpötiloissa.

Hardox® HiAce -teräksen käyttökohteita

HiAce on riittävän sitkeää jäteautojen, kierrätyskonttien, kippi- ja dumpperilavojen sekä muiden kovaan käyttöön tarkoitettujen tuotteiden materiaaliksi. Se toimii hyvin myös kylmissä lämpötiloissa -20 celsiusasteen asti.

Seuraavissa kohteissa Hardox® HiAce -teräksestä voi olla huomattavaa etua:

  • Kunnallinen ja teollinen jätehuolto: jäteautot, säiliöt ja kulutuspinnat, jotka altistuvat happamille jätteille, sekä kierrätyslaitokset ja kaatopaikoilla käytettävät koneet
  • Kierrätysala
  • Jätteitä hyödyntävät energia- ja biomassalaitokset
  • Paperi- ja sellutehtaat
  • Kaivos- ja kiviainesteollisuus
  • Maa- ja metsätalous
  • Jalostusteollisuus

Uusi Hardox HiAce soveltuu hyvin sekä emäksisiin että happamiin käyttöympäristöihin, joissa esiintyy samalla kulumista ja korroosiota. HiAcea on saatavana 4–25,4 millimetrin levypaksuuksina. Paksumpaakin on tarjolla erikoistilauksesta. Levyaihion koko on 6 000×2 500 millimetriä. HiAcen työstettävyys on Hardox 450:n luokkaa, niin leikattavuus, särmättävyys kuin hitsattavuus ja koneistus. Käytettävyyttä lisää hukkapalojen hyödyntäminen muiden lujuusterästen kanssa.
Hardox® HiAce on niin sanottua varastotavaraa. Tarjolla on myös suoratoimituksia.


Lue seuraavaksi