Uutiset

Kuljetuskalusto

Hardox® 500 Tuf – kevyt, kestävä ja ympäristöystävällinen

Ferreuksen Hardox 500 Tufista tehty vaihtolava

Ferreus Oy:n valmistamassa vaihtolavassa käytetty Hardox® 500 Tuf -kulutuslevy on Hardox-tuoteperheen uusin jäsen. Siinä yhdistyvät teräksen erinomainen lujuus, kovuus ja sitkeys ja se on osoittanut soveltuvuutensa esimerkiksi maansiirtolavoihin, vaihtolavoihin, maatalouskoneisiin, kaivosteollisuuden lavoihin sekä kaikenlaisiin kauhoihin ja kulutusosiin.

Ferreus Oy:n toimitusjohtajan Mika Raudan mukaan Hardox 500 Tufilla ominaisuudet ovat täysin omaa luokkaansa eikä sille ole ainakaan vielä varteenotettavaa kilpailijaa markkinoilla. 

Hyötykuorma kasvaa ja käyttöaika pitenee

Hardox 500 Tuf -kulutuslevyn erinomaisen kulutuskestävyyden ansiosta muun muassa kauhojen ja muiden lisäosien käyttöikä pitenee ja ylimääräisiä kulutusosia tarvitaan entistä vähemmän. Esimerkiksi Hardox 450 -kulutuslevystä valmistettuihin kauhoihin verrattuna käyttöikä voi kasvaa lähes puolella.

Hardox 500 Tuf ei tarjoa ainoastaan kulutuskestävyyttä, vaan myös erinomaista sitkeyttä rakenteellisena kulutuslevynä muun muassa kovaan käyttöön tarkoitetuissa lavoissa. Hardox 500 Tuf voi myös kantaa kuorman, mikä mahdollistaa tukirakenteiden vähentämisen.

”Lava ilman tukipalkkeja on kevyempi, rakentuu vähemmistä osista ja säästää näin ollen merkittävästi myös valmistuskustannuksissa. Pienempi omapaino suurentaa hyötykuormaa sekä vähentää polttoaineenkulutusta ja hiilidioksidipäästöjä kuljetettua tonnia kohden. Tuote on ympäristöystävällinen ja samalla myös taloudellinen”, sanoo Mika Rauta.

Rauta kertoo, että sileälaitainen vaihtolava on aerodynaamisilta ominaisuuksiltaan selkeästi perinteisesti rakennettua parempi. Myös automatisoitujen kattoratkaisujen toteuttaminen on sileälaitaiseen lavaan verraten yksinkertaista.

”Valmiin lavan omapainossa on merkittävä ero, jos Hardox 500 Tufia verrataan esimerkiksi tavalliseen teräkseen. Hardox 500 Tufia käyttämällä voidaan päästä jopa yli 2000 kilon hyötykuorman kasvuun ajoneuvoyhdistelmässä.” 

Käyttäytyminen tuotannossa

Hardox 500 Tuf on puhdasta terästä, jolla on erittäin vakaat ja taatut tasomaisuus-, paksuus- ja taivutusominaisuudet. Se on myös hyvin muokattava tuote. 

”Terästä voi hitsata kaikilla tavanomaisilla tekniikoilla, mutta muiden kovien terästen tapaan Hardox 500 Tuf vaatii paljon tarkkuutta tuotannossa, jotta kaikki ominaisuudet saadaan hyödynnettyä. SSAB:n materiaalit ovat aina olleet tasalaatuisia ja hyvillä laadunvarmistuksilla tehtyjä. Siksi olemme käyttäneet SSAB:n tuotteita jo pitkään”, sanoo Mika Rauta.

Fossiilivapaa teräs -hanke ja Hardox In My Body -laatuohjelma

Vuonna 2016 SSAB käynnisti yhteistyökumppaneidensa kanssa HYBRIT-hankkeen (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology), jonka päätavoitteena on tuoda markkinoille täysin fossiilivapaa teräksenvalmistustekniikka vuoteen 2026 mennessä. HYBRIT-tekniikan avulla teräksen valmistuksessa syntyvät hiilidioksidipäästöt pystytään poistamaan. Lisäksi asiakkaiden ilmastovaikutukset pienenevät. 

Mika Raudan mukaan Hardox 500 Tufissa on samoja elementtejä kuin SSAB:n HYBRIT-hankkeessa; hiilidioksidipäästöjä on pyritty vähentämään.

”Kevyemmän kulutuslevyn valmistukseen tarvitaan vähemmän terästä, ja sitä kautta myös päästöt vähenevät. Hyötykuorman kasvaessa liikenteessä sekä hiilidioksidipäästöt että polttoaineenkulutus vähenevät”, Rauta selventää.

Ferreuksen Hardox 500 Tufista valmistettu vaihtolava on osa Hardox In My Body -ohjelmaa, mikä tarkoittaa sitä, että Ferreus Oy on valmistanut lavat tiettyjen laatustandardien mukaisesti ja näin ollen se saa käyttää tuotteissaan Hardox In My Body -tuotetarraa. Numeroitu logotarra tuotteessa takaa, että tuote on valmistettu aidosta Hardox -kulutuslevystä.

”Ferreus Oy on ollut mukana Hardox In My Body -ohjelmassa jo vuosia. Kyse ei ole pelkästään logotarrasta. Se on osoitus luottamuksesta ja ammattitaidosta” Rauta kertoo.

Ferreus Oy:n Hardox 500 Tufista valmistama vaihtolava hakkeen kuljetukseen.

Vaihtolavan mitat:

  • Kuormatilan mitat (pit. x lev. x kork.): 8 300 x 2 380 x 2 860 millimetriä
  • Tilavuus: 56,5 kuutiometriä
  • Pohja: 3 mm Hardox 500 TUF
  • Laita: 2,5 mm Hardox 450
  • Paino: 3 100 kilogrammaa
  • Painonsäästö tavanomaisesta teräksestä valmistettu palkkirunkoiseen lavaan on 1170 kg (27 prosenttia), josta 621 kg kertyy levymateriaaleista ja 550 kg runkorakenteen materiaaleista.


Lue seuraavaksi