Uutiset

Työkoneet

SR-O Technology ja Teleo siirtävät kuljettajan ohjaamosta toimistoon

Amerikkalainen Teleo jälkiasentaa jo olemassaolevaa raskaan luokan maarakennuskalustoa luodakseen etäohjattavia ja autonomisia robotteja. Nyt yhtiön ratkaisujen jälleenmyyjänä aloittanut SR-O Technology on Suomen Rakennuskone Oy:n vuonna 2021 lanseerattu liiketoimintayksikkö, joka tuo nykyteknologiat asiakaslähtöisesti markkinoille. Yhteistyö Teleon kanssa on uusin askel kohti vahvasti digitalisoituvaa maailmaa ja tuo asiakkaille uusia etäkäytön palvelumuotoja.

Teleon perustivat vuonna 2019 toimitusjohtaja Vinay Shet ja teknologiajohtaja Rom Clement, jotka molemmat johtivat autonomisten ajoneuvojen tiimejä Lyftissä ja auttoivat kehittämään Street View’tä ja muita Googlen perustavanlaatuisia teknologioita. Teleossa he johtavat tiimiä, jolla on vuosikymmenten kokemus rakennusteollisuudesta ja teknologioista, jotka ovat peräisin sellaisista yrityksistä, kuten Tesla, Amazon, Zoox, BAE Systems ja Topcon.

Rom Clement (vas.) ja Vinay Shet

Samalla kun SR-O Technology liittyy osaksi maailmanlaajuista jälleenmyyjäperhettä, Teleo ilmoittaa laajentaneensa verkostoaan yhä laajemmalle Yhdysvaltojen ulkopuolelle, esimerkiksi Eurooppaan, Kanadaan, Kaakkois-Aasiaan ja Australiaan.

Rakennus- ja kaivostyö on taitoa vaativaa, fyysisesti kuluttavaa ja usein vaarallista. Associated General Contractors of America -yhdistyksen mukaan 91 prosentilla rakennusyhtiöistä on rekrytointivaikeuksia, mikä lisää kustannuksia ja myöhästyttää projekteja.

Tätä ongelmaa ratkaistakseen Teleo esittelee Teleo Supervised Autonomy -järjestelmän, joka mahdollistaa minkä tahansa mallisen tai merkkisen raskaan kaluston etänä tapahtuvan puoliautonomisen ohjauksen. Keskeisenä hyötynä tässä on, että yksi operaattori voi ohjata useampaa konetta etänä ja mukavasti toimisto-oloissa.

Yhtiöstä muistutetaan, että täysi autonomia, jossa ihmisen osallistumista ei vaadita, on vielä monen vuoden päässä niin maarakentamisessa kuin monilla muillakin aloilla.

”Teleo hyödyntää huippuluokan autonomista teknologiaa tarjotakseen merkittävää lisäarvoa urakoitsijoille jo tänään, eikä vasta usean vuoden kuluttua. Teleo-järjestelmän ja sen keskeisen komentokeskuksen käyttöönotto voi auttaa houkuttelemaan lisää ihmisiä alalle ja lisäämään kohteen tuottavuutta”, sanoo toimitusjohtaja Vinay Shet.

“Rakennusala kärsii globaalisti kasvavasta osaavan työvoiman pulasta. Perustimme Teleon auttaaksemme urakoitsijoita tehostamaan asiakkaiden työn tuottavuutta muuttamalla laitteet puoliautonomisiksi työkoneiksi. Siirtämällä kuljettajan pois koneen ohjaamosta toimiston komentokeskukseen, teemme myös kuljettajan työstä turvallisempaa, mukavampaa ja helpompaa”, jatkaa Shet.

Teleon Supervised Autonomy -teknologia

Teleon järjestelmä koostuu monista osista. Se sisältää yhtiön omaa kehitystyötä olevat ohjelmistot, mihin koneeseen tahansa räätälöitävän jälkiasennussarjan, etäohjauskeskuksen koneiden käyttöä varten sekä vielä vahvan kommunikointiverkon komentokeskuksen ja koneen välille.

Teleo jälkiasennettuna Teichertin Caterpillar D10T2 -puskukoneeseen.

Universaali jälkiasennussarja on suunniteltu kestämään raskaiden rakennuskoneiden käyttöön liittyvät ankaratkin olosuhteet, jota on esimerkiksi tuhansia tunteja kestävä voimakas tärinä. Sarja sisältää runsaasti huippuluokan antureita. Oleellisia ovat myös lidar- ja suuren dynaamisen alueen kamerat, jotka pystyvät tarjoamaan teräväpiirtokuvaa ja videomateriaalia sekä päivällä että yöllä. 

Kun koneeseen on jälkiasennettu Teleon tekniikka, voi taitava kuljettaja ohjata useita koneita useissa kohteissa yhdeltä työasemalta. Järjestelmä tuo koneiden äänetkin etäohjaushuoneeseen, mikä antaa operaattorille autenttisen ajotuntuman. Myöhemmin tänä vuonna Teleo lanseeraa puoliautonomisen toiminnan nykyisen etäkäyttötarjonnan lisäksi.

Mukana Conexpossa

Teleo esittelee teknologiaansa Conexpo-näyttelyssä Las Vegasissa 14.-18.3.2023 osastolla D3801 Diamond Lotissa. Näyttelyssä on kaksi etäkäyttöasemaa. Toinen asema ohjaa paikan päällä olevaa liukuohjattua kuormaajaa ja toinen Pohjois-Kaliforniassa sijaitsevaa konetta. Kiinnostuneet asiakkaat voivat vierailla saadakseen lisätietoja ja varata ajan teknologiaan tutustumiseen tästä linkistä.

John Aarts Group

Kanadan Ontariossa sijaitseva John Aarts Group on yksi Kanadan suurimmista rakennusliikkeistä. Yritys on ensimmäinen Teleon asiakas, joka hyödyntää virtuaalista etähallintaa betonitehtaalla tapahtuvaan lastaamiseen. John Deere 624K -pyöräkuormaajaan on asennettu Teleon teknologiaa materiaalien etälastaamiseen ja -purkamiseen. Lastaustyö sisältää perinteisesti paljon stop and go -töitä, mikä johtaa merkittäviin seisokkeihin. Teleo-järjestelmä lisää tehokkuutta ja antaa operaattoreille mahdollisuuden keskittyä muuhun työhön, kun pyöräkuormaajalle ei ole töitä.

”Teleon autonomisen teknologian käyttöönotto tukee koko tiimiämme”, sanoo John Aarts Groupin toimitusjohtaja Ryan Aarts.

”Työtä on enemmän kuin operaattoreita. Teleo auttaa meitä luomaan tiimin jäsenille mahdollisuuksia tehdä enemmän mielekästä työtä. Olemme aina olleet uusien teknologioiden varhaisia omaksujia ja teemme yhteistyötä Teleon kanssa betonitehtaamme tehostamiseksi.”

Teichert

Teichert on Kaliforniassa vuodesta 1887 asti toiminut rakennus- ja materiaaliyritys. Teleo toimitti kesällä 2022 Teichertille ensimmäisen jälkiasennetun koneen eli vuoden 2012-mallisen Caterpillar D10T -puskukoneen. Toinen on uudempi eli Caterpillar D10T2 -puskukone (vm. 2022). Siihenkin on jälkiasennettu Teleo Supervised Autonomy -tekniikka.

Konetta käytetään yrityksen hiekka- ja soranottamolla lähellä Tracya Kaliforniassa. Teichert on ensimmäinen Teleon asiakas, joka aloitti yövuorot Teleo-järjestelmän ansiosta. Konetta käytetään etänä työntämään hiekkaa ja soraa paikan päällä olevalle käsittelylaitokselle.

Teichertin operaattori ajaa toimistosta käsin Caterpillarin D10T -puskukonetta Kaliforniassa.

”Uskomme, että Teleon teknologia voi auttaa hyvää operaattoria kasvamaan loistavaksi operaattoriksi”, sanoo Teichert Materialsin suunnittelujohtaja Dan Campbell.

”Teknologia parantaa ergonomiaa sekä tekee työstä turvallisempaa ja mukavampaa tiimimme jäsenille. Keskitetty komentokeskus helpottaa myös kuljettajien taukoja ja luo saumattoman ja tehokkaan siirtymisen vuorojen välillä.”

SR-O Technology 

Joni Niskala

SR-O Technology on Suomen Rakennuskone Oy:n teknologian ja järjestelmäintegraation liiketoimintayksikkö. SR-O Technology tarjoaa kokonaisvaltaisia älyteknologiaratkaisuja ja -palveluita, kuten koneautomaatiota, kalustonhallintaa, data-analytiikkaa ja langattoman verkon ratkaisuja.

”SR-O Technologylla on pitkä historia ensiluokkaisten, innovatiivisten teknologiaratkaisujen tarjoamisesta kaivos- ja rakennusteollisuudelle. Yrityksen asiakkaat raportoivat jatkuvasti kasvaneista toiminnallisista voitoista, paremmasta sijoitetun pääoman tuotosta sekä parantuneesta tuottavuudesta ja tehokkuudesta. SR-O palvelee asiakkaita kaikkialla Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä”, kertoo liiketoimintajohtaja Joni Niskala.

”Annamme mielellään lisätietoa asiasta”, päättää Niskala.

Lue seuraavaksi