Uutiset

Työkoneet

Rotator ja Hitachi – yhdessä jo 40 vuotta

Rotator Oy on perustettu vuonna 1954, joten nyt tämä useaa eri konemerkkiä kunniakkaasti edustava konetalo juhlii siis jo 70 vuottaan konekaupassa. Viime vuonna tuli sen lisäksi täyteen 40 vuotta yhteistyötä japanilaisen Hitachin kanssa. Näitä kahta merkkipaalua juhlistamassa Vantaan konttorilla nähtiinkin arvovaltainen vierasjoukko Hitachilta, jota johti Hitachi Construction Machineryn (HCM) pääjohtaja Kotaro Hirano. Hän onnitteli puheessaan Rotatoria ja kiitti lämpimästi henkilökuntaa pitkäjänteisestä ja tuloksekkaasta työstä.

Hitachi on yksi tämän maan luotetuimmista maarakennuskonemerkeistä. Rotator tunnetaan muun muassa asiakaslähtöisyydestään ja kattavista jälkimarkkinoinnin palveluistaan. Suomen kaivosalalla Rotatorilla ja Hitachilla on vankka jalansija.

Etenkin Hitachi-maarakennuskoneistaan tuttu Rotator Oy juhlii tänä vuonna merkittävää ja kunniakasta 70-vuotispäiväänsä. Viime vuonna edellä mainittujen yhteistyötä oli kestänyt jo 40 vuotta, joten syytä juhlaan on. Vantaan konttori sai toukokuun puolivälissä kunnian vastaanottaa useita Hitachin johtajia. Henkilökunta kerääntyi yhteiskuvaan arvovaltaisten vieraiden kanssa.

Kun Rotator aloitti yhteistyön Hitachin kanssa vuonna 1984, oli sillä jo kokemusta toisesta konemerkistä. Edustuksessa oli pitkään ollut International Harvester Co:n koneet. Hitachi oli perustanut oman myyntiyhtiönsä Eurooppaan jo 70-luvun alussa, joten merkki oli jo tuttu.

Aivan ensimmäinen Suomeen toimitettu, Hitachi-merkkinen kaivukone oli tela-alustainen, 18,5 tonnia painava UH 081. Sen osti Karkkilan Kaivuu- ja Kuljetus Oy huhtikuussa 1983. Ensimmäisen vuoden aikana Rotator toimitti yhteensä 10 Hitachia. Jo vuonna1988 Rotatorin ja Hitachin yhteistyö saavutti yhden merkittävän etapin. 200. myyty Hitachi eli EX300LC-kaivukone luovutettiin tuolloin asiakkaalle.

90-alun syvä lama toi Rotatorille myös Fiat-Hitachi-merkin, joka oli ollut Työvälineen edustuksessa. Sitä ja Hitachia myytiin rinnakkain kymmenisen vuotta. Vuonna 2002 Hitachi perusti kaivukoneiden kokoonpanotehtaan Amsterdamiin, missä se toimii edelleen täydellä höyryllä. Siellä kootaan 10–50 tonnin kaivukoneita, niin tela-alustaisina kuin pyörillä.

Francesco Quaranta (oik.) ja Sami Laitila.

”Palvelemme jatkossakin eurooppalaisia asiakkaitamme Amsterdamin tehtaalta käsin. Japanista tulee avainkomponentit kokoonpanoon. Jatkossa on tarkoitus vielä tuoda uutta teknologiaa valmistukseen ja kokoonpanoon. Myös tehdasvarustelu koneissa tulee edelleen lisääntymään tulevaisuudessa”, sanoi Euroopan toiminnoista vastaava tuore pääjohtaja Francesco Quaranta. Hän on toiminut virassaan puolisen vuotta.

Vahvasti kaivoksilla

Ja kuten jo todettiin, on Rotatorilla ja Hitachilla vahva jalansija kaivoksilla globaalisti, mutta myös Suomessa. Rotatorin panostus tälle sektorille on ollut vahvaa.

Rotator aloitti yli 100 tonnin painoluokan kaivukoneiden myynnin jo 90-luvun lopulla. Ensimmäinen Hitachi EX 1100 painoluokassa 110 tonnia toimitettiin E. Hartikainen Oy:lle Siilinjärven kaivokselle vuonna 1998.

Yksi merkittävä kaivospuolen kauppa solmittiin vuonna 2022. Terrafame Oy aloitti tuolloin päivittämään vanhempaa Hitachi EX3600-6- ja EH3500ACII-kalustoaan Sotkamon kaivokselle. Uudet mallit ovat merkinnältään kaivukoneissa EX3600-7 sekä kiviautoissa EH3500AC-3. Tämän vuoden loppuun mennessä Terrafamen käytössä tulee olemaan kaksi edellä mainittua kaivukonetta ja kahdeksan kiviautoa.

”Sähkön käyttö voimanlähteenä lisääntyy kaivoksien lastaavissakin koneissa. 250-tonnista kaivukoneista ylöspäin jo noin 20 prosenttia toimitetaan niin sanotusti kaapelivalmiudella. Paine hiilijalanjäljen supistamiseen kaivosteollisuudessakin on maailmanlaajuinen. ”Esimerkiksi Bulgariassa on yhdellä kuparikaivoksella jo viisi 260-tonnista Hitachia, joiden voimanlähteenä on sähkö”, kertoi myyntipäällikkö Malcolm Edwards.

Hänen mukaansa myös jo pienempiin 120-tonnisiin kaivukoneisiin kysytään sähkökäytön mahdollisuutta.

Malcolm Edwards.

”Lähiaikoina ensimmäinen täyssähkökäyttöinen Hitachi-kiviauto aloittaa työt kuparikaivoksella Sambiassa. Kyseessä on testikäyttöön rakennettu kiviauto, ei vielä sarjavalmisteinen.”

Edwars sekä kaivosasiakkaista Suomessa vastaava johtaja Sami Laitila Rotatorilta ovat yhtä mieltä siitä, että Eurooppaan tarvitaan nopeasti lisää kaivoksia. Riippuvuutta muualta tuotavista mineraaleista pitää vähentää jo EU:n linjaustenkin mukaan.

”Suomessa kaivoksen perustaminen on pitkä prosessi, jota varmasti pitäisi jollain lailla nopeuttaa”, toteaa Laitila.

Rotator Oy:n vuoden 2023 liikevaihto oli 89,6 miljoonaa euroa, jossa nousua vuodentakaiseen oli 2,5 prosenttia. Henkilöstöä on noin 160. Yhtiön toimitusjohtaja on Janne Kristian Wartiovaara.


Lue seuraavaksi