Uutiset

Työkoneet

Rentin vuokratraktoreilla maansiirtoa tauotta

Traktorien käyttö maarakennustyömailla on taas lisääntynyt selvästi. Traktorien koot ja tehot ovat kasvaneet, joten niillä siirtyy työmaalla ja myös työmaan ulkopuolisilla teillä erilaiset massat kätevästi. Termi maataloustraktori on tässä jutussa unohdettu, puhutaan vain traktorista. Toijalalainen VS Infra Oy vuokrasi Rentiltä vuosi sitten yhden Valtran työmaalle Janakkalaan ja myöhemmin myös toisen samoille koordinaateille. Konepörssi kävi Valtatie 3:n työmaalla Janakkalassa katsastamassa, kuinka maansiirtotyöt vuokratraktoreilla sujuvat. Ja sujuivathan ne.

Veli-Matti Suovan yrityksessä VS Infra Oy on kaivukonekaluston lisäksi pari omaakin traktoria. Infrahankkeet ovat pääasiallinen toimenkuva, mutta myös rakennusten salaojituksia tehdään vankalla ammattitaidolla.

Valtatie 3:lla, Janakkala/Turenki-risteyksessä on käynnissä pohjaveden suojaus. Risteysalue saa samalla pysäkkirampin ja Turengin risteyssillalle rakennetaan korotettu ja kavennettu jalankulku- ja pyörätie. Pääurakoitsijana on GRK Infra Oy.

VS Infra on ollut aliurakoitsijana mukana alusta asti eli noin vuoden päivät. Kuvaushetkellä työmaan kaluston muodosti kolmen traktorin lisäksi neljä tela-alustaista ja kaksi pyöräalustaista kaivukonetta. Veli-Mattikin kertoo huomanneensa traktorien käytön lisääntyneen uudelleen eri työmailla viime vuosina.

Traktoreilla siirrettiin aluksi pintamaat läjitysalueelle, josta ne ajetaan vielä projektin loppuvaiheessa takaisin pintamaiksi. Sen jälkeen jatkuvaa massojen ajoa on riittänyt usealle traktorille. Valmista täällä pitäisi olla parin kuukauden sisällä.


Veli-Matti Suovan mielestä nykytraktorit soveltuvat varsin hyvin myös maarakennustyömaille.

”Rentiltä meillä on tällä työmaalla oman traktorin lisäksi käytössä Valtra T174 Versu ja etukuormaajallinen Valtra T144. Merkkivalinta oli selvä eli Valtra, kun muista merkeistä saamme näppylöitä”, virnistää Suova aluksi.

”Työpäivät täällä ovat olleet sellaisia 12 tunnin mittaisia ja keskimäärin yhdellä traktorilla on kulkenut ja kulkee edelleen sellaiset kolme neljä kuormaa tunnissa. Ajomatkat vaihtelevat 300 metristä muutamaan kilometriin”, jatkaa Suova.

Vuokratraktoreissa oli kiinni jutunteon hetkellä VS Infran omat, 19 tonnin kantavuuden omaavat Robus-maansiirtoperävaunut. Toinen on varustettu louhe- ja toinen maalavalla. VS Infran oman traktorin peräkoukussa taas oli Multivan vastaavankokoinen kärry. Lavatilavuudet ovatkin Suovan mukaan 11–13 kuutiometriä.


Rentin toimitusjohtaja Juha Leivokin peukuttaa vuokratraktoreiden puolesta.

”Tämä työmaa runsaine maansiirtoineen on aivan omiaan traktoreille. Oikeastaan mikään muu tapa ei tullut kysymykseen. Dumppereilla ei saa ajaa tiellä, mitä täällä on pitänyt tehdä runsaasti. Kuorma-autoille työmaateiden perustaminen taas olisi ollut vaikeaa ja kallista. Traktorilla kuormat kulkevat huonoilla pohjilla ja märissäkin olosuhteissa”, tiivistää Suova traktorien etuja.

Paljon työtunteja

”Monipuolinen käyttö on myös traktorin etu. Esimerkiksi täällä ajoimme alussa linjausten alta kaadetut puut metsäkärryllä pois ja viime talvena teimme lumihommatkin. Näin käyttötunteja on tullut maansiirtoajon ulkopuoleltakin”, sanoo Suova.

Vuokrasopimus kattaa kaikki traktorien huollot ja korjaukset. Vain dieselin ja AdBluen lisäämisestä pitää asianmukaisen käytön lisäksi huolehtia. Veli-Matti tilaa huollot Hämeenlinnan Valtrasta heti kun huoltokirjan osoittamat huoltovälit alkavat umpeutua.

”Parhaimmillaan vuokratraktorin mittariin on tullut 220 tuntia kuukaudessa. Vuokrasopimus kattaa 160 tunnin kuukausiajon, joten lisätunneista tulee luonnollisesti lasku.”

Kuvaushetkellä kaikki kolme traktoria siirsivät soraa rintauksesta täyttöihin. Ohisoljuva liikenne VT 3:lla on erittäin runsasta, varsinkin ruuhkatunteina. Kun teiden yli on pitänyt ajoittain ajaa, niin liikenne on tuolloin pysäytetty molempiin, sekä Helsingin että Tampereen suuntiin.

Lopuksi Suova kertookin huolestuneena katsovansa ihmisten ajoa työmaan kohdalla, jossa nopeusrajoitus on 60 kilometriä tunnissa. Moni huristaa ohi ainakin kahdeksaakymppiä ja aiheuttaa vaaraa aivan tien tuntumassa työskenteleville. Oikea rajoitus saattaisikin työmaan kohdalla olla 40 kilometriä tunnissa, kun kerran moni suhtautuu asiaan niin välinpitämättömästi. Tai ehkä sen nopeusvalvontatutkan voisi muutamia kertoja tuoda paikalle, valtiolle rahaa tienaamaan.

Rentti vuokraa

”Meillä on tarjolla monipuolinen valikoima vuokratraktoreita teholuokissa 110-221 kilowattia (150-300 hv). Maarakennustöissä traktorit menevät usein aika raskaisiin tehtäviin, esimerkiksi maansiirtokärryn tai lanan vetoon. Voiman lisäksi tarvitaan myös vetokykyä ja silloin puhutaan isoista, 150-184 kilowatin (200-250 hv) tehoisista traktoreista. Meiltä voi vuokrata myös maansiirtoperävaunuja tarvittaessa”, kertoo Rentin toimitusjohtaja Juha Leivo.

”Vuokratraktoreiden käyttö maarakennustyömailla on meidänkin vinkkelistämme katsottuna lisääntynyt. Traktoreiden suorituskyky on kasvanut ja nykyään on saatavilla järeitä maansiirtoperävaunuja, joiden avulla koneesta saadaan täydet hyödyt irti. Keski-Euroopassa isoja traktoreita käytetään tosi paljon maansiirtotöissä. Uskon että tämäkin trendi tulee vähitellen lisääntymään myös meillä Suomessa.”

”Traktori ja perävaunu voivat olla tehokas yhdistelmä työmailla, joissa joudutaan välillä liikennöimään yleisellä tiellä siirtomatkan ollessa kohtuullinen. Nykykoneet liikkuvat jo yli 50 kilometriä tunnissa, joten passeliin matkaan työ on tehokasta”, jatkaa Leivo.

”Maansiirtotöissä tyypillinen vuokra-asiakas on urakoitsija, joka tarvitsee ratkaisua massan siirtoon. Tarve voi olla hetkellinen lisäkapasiteetin lisäys urakkaan tai sitten varakone oman särkyneen tilalle. Vuokra-ajat vaihtelevat muutamasta päivästä useisiin kuukausiin. Meillä vuokrahinta sisältää aina koneen huollot, konerikot sekä vakuutukset. Käytettynä kun myymme vuokrakalustoamme, niin ne ovat aina sopimushuoltokoneita, joiden historia on tiedossa.”

VS Infralta vuokralla on powershift-laatikolla varustettu T174 Versu (147 kW/200 hv). Siinä on etunostolaitteet, jousitukset ja muut varusteet. Toinen kone on liikennetraktori Valtra T144A (118 kW/160 hv) etukuormaajalla varustettuna.

”Pystymme hyvin vastaamaan kysyntään ja varustamaan traktoreita hyvin pitkälle asiakkaan toiveiden mukaisesti. Eri töihin soveltuvat erityyppiset koneet. Konetta vuokratessa pyrimme aina tarjoamaan tulevaan työhön parhaiten soveltuvaa konetta”, päättää Leivo.

Lue seuraavaksi