Uutiset

Työkoneet

Case G Evolution – päivitystä pyöräkuormaajiin

Casen, alunperin vuonna 2017 esitellyn G-perheen pyöräkuormaajat ovat kokeneet päivityksen ja nyt mallimerkinnän perään lisätään sana Evolution. Koko seitsemänjäseninen mallisto on nyt Stage V -tasolla. Muutoksia on tehty useita ja niiden luvataan johtavan entistä parempaan suorituskykyyn ja kannattavuuteen.

Case toteutti esittelyn nyt jo vakiintuneeseen tapaan eli virtuaalisesti. Koko lanseerauksen jaksoi seurata, kun se oli sopivan napakka ja tiivis. Tosin sitä alkaa kaipaamaan jo oikeita esittelytilanteita, missä koneisiin pääsee tarttumaan käsin. Toivottavasti siihen palataan pian takaisin.

Mallistohan koostuu edelleen seuraavista kokoluokista: 521G (11,5 t/106 kW), 621G (13,0 t/128 kW), 721G (15,0 t/145 kW), 821G (18,3 t/172 kW), 921G (20,5 t/190 kW), 1021G (26 t/239 kW) sekä vielä järein kokoluokka 1121G (28 t/250 kW).

Egidio Galan

Kaikissa koneissa on FPT-moottori ja pakokaasujen puhdistus on toteutettu hapetuskatalysaattorilla (DOC) sekä selektiivisellä katalyyttisellä pelkistämisellä (SCR) eli AdBluen avulla. Kaikkiin malleihin on saatavana Z- ja isomman ulottuvuuden XR-aisasto. Kolmeen pienimpään malliin on olemassa myös suora, trukkihaarukkatöihin hyvin soveltuva teollisuusaisasto XT.

Koneiden ulkomuoto, kuormaaja jne. on pidetty entisellään ja suurimmat muutokset koskevat diagnostiikkaa ja kuljettajan työympäristöä.

”Uusiin Case G Evolution -pyöräkuormaajiin tehdyt muutokset tähtäävät tuottavuuden ja tehokkuuden parantamiseen”, sanoo johtaja Egidio Galan (Case Construction Equipment, Europe).

Integroitu vaaka

Uusinta uutta on koneen järjestelmään ja näytölle integroitu kuorman seuranta, joka pitää sisällään muun muassa vaa’an, kauhallisten lukumäärän sekä kumulatiivisen lastausmäärän. Kuljettajat pystyvät järjestelmän avulla lastaamaan jokaisen kuorman tarkasti sekä vähentämään ali- tai ylikuormitustilanteita. Kuhunkin kuorma-autoon ladatun materiaalin kokonaispaino on myös nähtävillä reaaliaikaisesti.

Parannettu järjestelmä auttaa seuraamaan myös pidemmän ajan tilannetta, mukaan lukien tietyn ajan kuluessa kuljetetun materiaalin kokonaismäärä sekä asiakaskohtainen historia.

”G Evolution -perhe sisältää uuden integroidun järjestelmän, jonka avulla kuljettaja voi nähdä ja tallentaa jokaisen yksittäisen kauhallisen. Kun kohdepaino on asetettu, järjestelmä näyttää, ylittääkö viimeinen kauha tavoitekuorman. Tässä tapauksessa ”tip-off” -tila voidaan aktivoida, mikä auttaa käyttäjää kippaamaan kauhasta materiaalia, kunnes tavoitekuorma on saavutettu. Tämä tarkoittaa sitä, että aikaa säästyy ”, jatkaa Galano.

Tablettimainen kosketusnäyttö on uusi. Sen kautta voidaan nyt säätää esimerkiksi nosto- ja kippaushydrauliikan asetukset jokaiselle kuljettajalle sopiviksi. Tallennustiloja on kolme eli smooth (pehmeä), moderate (kohtuullinen) ja aggressive (agressiivinen).

Työn vaatimusten mukaan valittavana on nyt kaksi uutta työaluetta eli Smart ja Max. Max antaa nimensä mukaisesti täydet moottoritehot käyttöön silloin, kun työ on raskasta ja olosuhteet vaativat. Smart Mode optimoi automaattisesti moottorin ja voimansiirron toimintaa ja se valitaan hieman kevyempiin töihin.

Uutta on myös puomiston automaattinen vaakatasotoiminto (vakaaja) kaikkiin eri puomivaihtoehtoihin. Tämä saadaan käyttöön ohjaamosta nappia painamalla. Persoonallinen oivallus on ollut lisätä kolme ohjelmoitavaa katkaisijaa oikealle, kätevästi saavutettavaksi.

Kuljettaja voi tosiaan ohjelmoida niihin toimintoja, joita käyttää usein. Näitä voivat olla esimerkiksi vaakanäytön aktivointi, peruutuskamera, tasauspyörästön lukko ym. Valtavirrasta poikkeava uusi ominaisuus on myös näytön kautta tarkistettavissa olevat rengaspaineet (TPMS=Tyre Pressure Monitoring System). Lisäasennuksena näitä on toki saanut ennenkin, mutta nyt sellainen on jo tehtaan vakiovarustuksessa. Kuljettaja saa hälytyksen, kun paine jossain renkaassa laskee liian alas.

Runsaasti telematiikkaa

Etähallinta- ja valvontajärjestelmät liitetään nyt uusiin G-sarjalaisiin vakioksi kolmen vuoden ajan. Case SiteWatch™ kerää tiedot koneen suorituskyvystä, sijainnista ym. ja lähettää datan serverille.

Koneissa on nyt myös 4G SiteConnect -moduuli, jonka keräämään tietoon pääsee uudella SiteManager-sovelluksella. Sen avulla huoltohenkilöstö voi nähdä etänä mahdolliset vikatilanteet ja myös eri ohjelmistojen päivitykset onnistuvat GSM-yhteydellä.

”SiteConnectin avulla mahdollistamme kaksisuuntaisen kommunikaation ja etädiagnostiikan koneiden ja Case-jälleenmyyjien välillä. Ennakoiva, mahdollisten vikojen analyysi lyhentää seisokkeja ja huoltoaikoja. Jos SiteConnect-järjestelmä havaitsee ongelman, se lähettää tiedon automaattisesti huollolle viestin. Se pitää sisällään suosituksia ja toimenpiteet ongelmien korjaamiseksi. SiteConnect ja siihen liittyvä telematiikka ovat siis vakiona uusissa G-sarjalaisissa”, lopettaa Galano.

Useiden kohteiden huoltovälejä on pidennetty 500 tunnista 1 000 tuntiin ja näin huoltokustannusten luvataan laskeneen jopa 20 prosenttia verrattuna nykyiseen mallistoon.

Suomessa Case-maarakennuskoneita edustaa Rentti/Tracwest Oy.

Lue seuraavaksi