Uutiset

Työkoneet

Renta Oy:lle Manitoun täyssähkökäyttöisiä kuukulkijoita

Rakennuskoneita- ja laitteita vuokraavan Rentan edustajat kävivät vastaanottamassa Vantaalla ensimmäiset Manitou 200 ATJ E Oxygen -kuukulkijat. Talvinen koeajo Manitoun uutuustuotteella vakuutti kone- ja laitevuokraukseen erikoistuneen Rentan ja osaltaan johti usean akkukäyttöisen kuukulkijan kauppaan MN-Lifttek Oy:n kanssa.

Rentan vuokrakalustossa olevat henkilönostimet ovat pian jo 90 prosenttisesti akku- tai sähkökäyttöisiä. Dieselkäyttöisten osuus vähenee muussakin kalustossa koko ajan. Green Deal -ajattelu on yhä vahvemmin mukana kaikessa toiminnassa.

Viime vuonna Renta hankki merkittävän määrän Manitou-merkkistä laitetta ja samalla merkin lukumäärä kalustossa nousi jo useampaan sataan koneeseen. Suurin osa edellä mainituista on erilaisia nostimia. Manitou-kurottajakanta on sekin myös merkittävä. Kokemukset Manitousta ovat olleet yksinomaan hyviä ja yhteistyö on syventynyt vuosien mittaan.

”Näimme nyt hankitun täyssähkökäyttöisen kuukulkijan mahdollisuudet talvisissa koevuokrauksissa, joiden aikana lämpötila kävi alle 20 asteen pakkaslukemissa. Akkujen kanssa ei tullut ongelmia. Käynnistysongelmiakaan ei tullut, sillä esilämmitystä ei tarvita, eikä polttoaineestakaan tarvitse huolehtia”, toteaa kaluston hallinta- ja kehityspäällikkö Jarmo Niskala Rentalta.

Niskala oli tullut MN-Lifttekille huhtikuussa vastaanottamaan uusia kuukulkijoita yhdessä hankintapäällikön Jukka-Pekka Heikkisen ja operatiivisen johtajan Kari-Tapio Saarelan kanssa.

Rentalla on Suomessa 31 toimipaikkaa, joista uusimpana Kemi. Manitoun uutuuksia löytyy jatkossa kattavasti Rentan vuokraamoista.

”Akkukäyttö ei sinänsä ole nostinalalla uusi asia. Esimerkiksi saksilavoissa niitä on ollut jo iät ajat. Nostimien käyttö työmailla on ajoittaista. Sähköä ei tarvita silloin, kun työskennellään korissa. Tämä tarkoittaa sitä, että akkua ei tarvitse ladata kovinkaan usein”, jatkaa Jukka-Pekka Heikkinen.

”Henkilönostimet kuluttavat sähköä vain noin 20–30 prosenttia työajastaan. Näissä kuukulkijoissakin se tarkoittaa, että yhdellä latauksella voi mennä viikkokin”, täydentää Seppo Turunen, MN-Lifttek Oy:stä.

MN-Lifttekin pihamaalla Vantaalla komeili huhtikuussa rivi täyssähkökäyttöisiä Manitou 200 ATJ E Oxygen -kuukulkijoita, joiden pintoihin oli jo kiinnitetty Rentan tarrat. Niitä vastaanottamassa olivat operatiivinen johtaja Kari-Tapio Saarela (vas.), hankintapäällikkö Jukka-Pekka Heikkinen (2. vas.) sekä kaluston hallinta- ja kehityspäällikkö Jarmo Niskala (oik.). MN-Lifttekin edustajana Seppo Turunen.

Digitalisaation avulla kaluston hallinta tehokkaammaksi

Sähkökäyttö on yksi Green Deal -ajattelua eteenpäin vievä tekijä. Rentalla siihen liittyy paljon muutakin.

”Telematiikka ja digitalisaatio ovat myös tärkeitä työvälineitä. Olemme panostaneet erilaisiin, niin meidän kuin asiakkaiden toimintaa auttaviin sähköisiin palveluihin runsaasti. Iso osa täyssähkökäyttöisistä laitteistakin on varustettu telematiikalla, jonka avulla saadaan nopeasti selville muun muassa koneiden sijainti ja käyttöaste. Laitteiden omia väyliä voidaan myös hyödyntää tiedon keruussa. Testaamme parhaillaan myös tekoälyn hyödyntämistä toiminnassamme”, valistaa Kari-Tapio Saarela.

Renta Easy -sovellus helpottaa työmaan kaluston hallintaa.

”Asiakkaan käytössä on Renta Easy -sovellus, jonka avulla oman työmaan vuokrakalustosta saa kattavan tilannekatsauksen. Tilauksia ja palautuksia voi tehdä sen avulla. Asiakas näkee sovelluksesta esimerkiksi vähillä käyttötunneilla olevat koneet ja laitteet. Sen jälkeen kannattaa palauttaa tarpeetonta kalustoa. Sovellus ja näin ollen digitalisaatio auttavat optimoimaan käyttöastetta ja kaluston kokoluokkia oikeiksi. Se on sekä asiakkaan että meidän etumme”, tiivistävät Niskala ja Saarela.

”Nyt ei enää pelkkä yksittäisen koneen tai laitteen vuokraus isommissa kokonaisuuksissa riitä. Vuokrakaluston suhteen tarvitaan työmaan tarpeiden kartoitus, suunnittelu ja myös asennusta. Rentalla tarjoamme koko palvelun. Tämän kokonaisuuden hallinnassa ja tavoitteisiimme pääsemisessä digitalisaatiolla on suuri merkitys”, kertoo Heikkinen.

”Asiakkaat ovat hintatietoisia ja yhä enemmän kaikki palvelut halutaan samalta luukulta. Meillä on runsaasti kalustoa kattamaan kaikki rakentamisen tarpeet. Vaikka toimintamme on kansainvälistä, olemme paikallisten toimipisteiden ansiosta palvelemassa kunkin alueen erilaisia tarpeita. Meillä on ison yhtiön resurssit, mutta toimimme paikallisesti lähellä asiakasta”, päättää Rentan kolmikko.

Rakennuskoneiden lisäksi yhtiö tarjoaa työmaatilat, teline- ja sääsuojauspalvelut sekä rakentamiseen liittyvät työmaapalvelut.

Lue seuraavaksi