Uutiset

Työkoneet

RealRental Finlandin ja Epirocin yhteistyön hedelmä – Doosanit purkuvarustuksella

Kone- ja lisälaitevuokraukseen erikoistunut RealRental Finland Oy laajentaa valikoimaansa nyt Epirocin erilaisiin lisälaitteisiin. Uuden sopimuksen ensimmäisinä ”työnäytteinä” on kaksi vuokrakäyttöön tarkoitettua Doosan DX300LC -kaivukonetta täydellisesti varustettuna purkutöihin. Pakettiin kuuluvat peruskoneen lisäksi iskuvasara, pulveroija sekä koura. Puomin päähän laitteet kytketään purkumiesten suosiossa olevalla OilQuick-pikakiinnikkeellä. Peruskone on tietenkin myös varusteltu purkutöihin soveltuvaksi.

Doosanin ympärille on nyt koottu sellainen paketti, jolla pärjää monella eri purkukeikalla. Normipuomilla varustettu kaivukone ei tosin kovin ylös massiivipurkuhommissa yllä, mutta matalia rakennuksia sillä laittelee maan tasalle kätevästi. Myös isompien purkukoneiden tuottaman jätteen jälkikäsittelyyn 30 tonnin kone on omiaan.

RealRental Finland Oy ja Epiroc ovat lyöneet niin sanotusti raudat yhteen ja tarjoavat nyt purkuhommiin vuokralle valmiiksi varusteltua pakettia. Siihen kuuluu 30 tonnin kokoluokkaan sijoittuva Doosan DX300LC ja kokoelma erilaisia Epiroc-lisälaitteita. Kokonaisuus on mietitty siten, että matalat massiivipurut tai erilaisten purkujätteiden käsittely käy kätevästi. OilQuick-pikakiinnike kruunaa helpon lisälaitteiden vaihdon. RealRentalin kautta saa nyt myös muutkin Epiroc-lisälaitteet kätevästi vuokralle, päiviksi tai kuukausiksi, tarpeen mukaan.

”Tällä konseptilla lähdemme nyt liikkeelle promoamaan meidän ja Epirocin tuotteita. Toki toivomme, että jatkossa vuokrauksen lisäksi tunnettujen Epiroc-tuotteiden myyntikin lähtee meillä käyntiin. Purkuala on kasvava bisnes ja nyt esillä olevien laitteiden lisäksi vuokraamme toki kaikkia muitakin Epirocin lisälaitteita”, aloittaa RealRentalin kaupallinen johtaja Goran Baricevic.

”Meiltä kysytään usein purkukoneita vuokralle ja Epiroc on oiva kumppani aloittaa yhteistyö tällä sektorilla”, täydentää vuokrauspäällikkö Jesse Kuhlman.

”Purkutöihin soveltuvien lisälaitteiden kysyntä on ollut tasaisessa kasvussa jo vuosia. Emme ole pystyneet tarjoamaan peruskonetta pakettiin mukaan, mutta nyt alkanut yhteistyö RealRentalin kanssa poistaa tämän ongelman”, jatkaa Epirocin tuoteryhmäpäällikkö Kimmo Alakoski.


Punatakkiset RealRentalin miehet Goran Baricevic (vas.) ja Jesse Kuhlman uskovat purkualalla olevan tarvetta toimivaan kokonaisuuteen, johon kuuluu niin valmiiksi säädetty peruskone kuin tehokkaat lisälaitteet. Kimmo Alakoski Epirocilta toteaa, että heillä ei ole ollut tarjota peruskonetta laitteiden mukana, joten nyt saadaan uudenlaista ajattelua koko vuokrakonseptiin

”Olemme tehneet jonkin verran laitteiden vuokrausta, lähinnä myyntimielessä järjestettyjä kokeilujaksoja. Suuremmassa mittakaavassa pelkän lisälaitteen vuokraaminen käytettäväksi asiakkaiden koneissa vaatisi kovan panostuksen peruskoneiden säätöihin työmailla ja valtavan varaston eri standardien pikakiinnikkeitä, letkuja ja liittimiä. Peruskoneiden hydrauliikkaöljyjen laatua ja puhtautta olisi mahdotonta kontrolloida ja laiterikkojen riski kasvaisi. Lopulta vuokrauksen hinta karkaisi kohtuuttoman suureksi. Vuokraaminen valmiiksi säädettynä pakettina peruskoneen kanssa on kaikkien osapuolten kannalta edullisin ratkaisu”, tiivistää Alakoski.

”Tämäntyyppinen vuokraustoiminta vaatii kumppanin, jolla peruskoneiden lisäksi on jo valmiiksi osaamista ja riittävästi resursseja lisälaitekauppaan ja vuokraukseen. RealMachinery ja RealRental ovat panostaneet koko toimintansa ajan voimakkaasti koneiden toimittamiseen työkuntoisena asiakkaalle. Yrityksen muut edustukset täydentävät Epirocin valikoimaa sopivasti. Myös huollon puolella osaaminen kasvaa, kun laitteiden kanssa puuhataan päivittäin. Valtakunnan laajuinen myynti- ja huoltoverkosto on tietysti iso etu niin meille kuin asiakkaillekin. Meillä on erittäin vahva jälleenmyyjäverkosto kevyemmän luokan lisälaitteille ja uuden kumppanin kautta pystymme nostamaan järeiden lisälaitteidemme saatavuuden samalle tasolle”, naulaa Alakoski.

RealRental myös rahoittaa nyt lisälaitteita vuokrauksen lisäksi. Asiakas voi tietyn limiittirajan puitteissa hankkia vaikka useamman laitteen käyttöönsä.

Valmiina työmaalle

”Vuokrasopimukseen kuuluu myös huoltosopimus eli me otamme täyden vastuun koneiden ja laitteiden toimivuudesta. Asiakas voi keskittyä olennaiseen eli purkamaan kohteen aikataulussa ja tehokkaasti. Tuntihinta vuokrakalustolle on aina tarkasti tiedossa kaikkine kuluineen”, lisää Kuhlman.

OilQuick, etkä enää joudu ähräämään letkujen kanssa.

”Purkukoneen vuokraaminen on varsin taloudellinenkin vaihtoehto omaksi hankkimiselle. Monilla työmailla voi olla tarve erikoiskoneelle ja siihen vuokraaminen soveltuu erinomaisesti. Projektiluonteisuus kun on päivän sana. Purku-urakoitsijoillakin voi usein olla jokin lyhytaikainen, enemmän kalustoa vaativa vaihe urakassa, mutta ei oikein resursseja tai pitkäaikaista tarvetta hankkia lisäkalustoa”, sanoo Baricevic.

Suuria ja myös pienempiä purkuprojekteja on käynnissä sekä käynnistymässä kautta maan, joten koko ala elää vilkasta kautta. Varsin tuorettakin rakennuskantaa puretaan, kun sisäilmaongelmista on tullut melkoinen vitsaus. Omakotitalojakin puretaan paljon pois suurten kasvukeskusten ulkopuolella, missä kauppa käy nihkeästi. RealRentillä on toimintaa myös länsinaapurissa Ruotsissa, jossa purkuala elää niin ikään nousukautta. Sieltäkin RealRental odottaa kasvua.

RealRentalin kalustossa on tällä hetkellä kaikkiaan noin 400 trukkia ja maarakennuskonetta Suomessa ja Ruotsissa. Kokoluokkia on pienestä suureen eli esimerkiksi kaivukoneissa kokoluokat on katettu tonnista 54 tonniin.

”Nyt vuokrabisneksessä pitäisi olla käsillä vuoden hiljaisimmat kuukaudet, mutta silti mennään noin 60 prosentin käyttöasteella. Loppuvuodesta 2019 oltiin lähes 100 prosentin vauhdissa. Joillekin asiakkaille otettiin jo vuokrakoneita vaihtokonerivistöstäkin. Vuokrakoneiden kysyntä onkin varsin vilkasta”, päättävät RealRentalin miehet.

Vuokrasopimukset vaihtelevat lyhyestä päivissä laskettavista aina jopa 48 kuukauteen saakka.

Doosan kaikilla herkuilla

Ensimmäiset, nyt Lempäälässä nähdyt purku-Doosanit ovat muun muassa varusteltu täydellisellä etuosan kumisuojauksella. Ei yksinomaan sylinterien varret, vaan kiviroiskeet taltutetaan myös esimerkiksi ylävaunun päälle johtavilta portailta. Ohjaamon etuikkunassa on kehikko ja kylkisuojaukset tehdään koneisiin vielä ennen työmaille menoa. Niiden tarkoituksena on ottaa vastaan ensimmäiset kosketukset koneen katteita säästäen. Jokainen purkutöitä tehnyt tai niihin perehtynyt tietää, että koneet ovat betoni- ja teräsrakenteiden seassa kovilla.

Peruskone on edestä suojattu hyvin kiveniskemiä vastaan vankoin kumielementein.

”Purkutyöt ovat eniten koneita kuluttavia. Purkukoneet näyttävät joskus siltä, että pelkällä peräpuntilla on yritetty kaataa rakennuksia”, virnistää Baricevic.

Sekä etuikkuna että työvalot ovat nekin suojattu asianmukaisesti.

Nyt näytillä olleeseen lisälaitepakettiin kuuluvat Epirocin iskuvasara HB 2500 sekä kääntäjällä varustettu purkukoura MG 2300 ja pulveroija BP 3050 R. Pikakiinnikkeenä on OilQuick OQ80. Tarpeen vaatiessa muitakin lisälaitteita, joissa on OilQuick-liitin, voidaan kytkeä peruskoneen hydrauliikkaan nopeasti ohjaamosta poistumatta.

Kuvissa nähtävä HB 2500 on HB-perheen toiseksi pienin malli. Sarja käsittää yhdeksän erikokoista vasaraa peruskoneisiin 22–140 tonnia. HB 2500 painaa 2 500 kilogrammaa ja peruskoneet 27–46 tonnia ovat sen isäntiä.

Ympäripyörivä, kahdeksan tonnin puristusvoiman omaava purkukoura MG 2300 on 13-jäsenisen perheen neljänneksi suurin 2 750 kilon painollaan. Soveltuva peruskoneluokka on 25–38 tonnia. Koko sarja käsittää peruskoneiden painoluokat 0,7–100 tonnia.

Pyörittäjällä varustettu pulveroija BP 3050 R painaa 3 100 kilogrammaa ja se voidaan kiinnittää kaivukoneisiin, joiden painohaitari on välillä 25–40 tonnia. Sen puristusvoima leuan sisäpinnalla on 365 ja ulkoreunalla 115 tonnia.

Lue myös: Doosanin 7-sarjalaisia maahan.
Lue seuraavaksi